Før kampen: Liverpool-Man City

I den siste hindringen før Wembley, tar Liverpool i mot Manchester City for tredje gang i januar. Vertene har et godt utgangspunkt med 1-0-ledelse. Phil Dowd dømmer.

Vi minner om at forhåndstoff til Liverpool v Manchester City finner en under FORAN KAMPEN, oppe til høyre på vår forside.

De rødes oppladning til semifinale nummer to kunne nesten ikke vært mer trist og umotiverende. Et Bolton-lag, som Liverpool hadde slått hver gang på de siste ti forsøkene, tok ledelsen allerede etter fire minutter. Mark Davies fikk lov til å spasere inn 1-0, i en situasjon hvor Liverpool-forsvaret viste seg å være uvanlig tamme. Gjestene nærmet seg utlikning utover i omgangen, men det hvitkledde hjemmelaget økte heller til 2-0 etter halvtimen, ved Nigel Reo-Coker. Liverpool svarte syv minutter senere. Carroll vant en hodeduell og stusset igjennom Bellamy. Waliseren gjorde ingen feil alene med Bogdan, og det sto 2-1 til pause. Men en grusom forestilling ble ikke mye bedre etter hvilen. Et tafatt Liverpool sto og så på at hjemmelaget, som lå på 19. plass før kampen, økte til 3-1. Islandske Gretar Steinsson smalt inn kveldens fjerde mål etter et hjørnespark fra venstre. Nærmere poeng kom ikke Dalglish sine menn og tapte kampen fullt fortjent. Manageren mente spillerne opptro uakseptabelt. Det samme gjorde Alan Hansen, som synes innsatsen de røde viste på Reebok Stadium er den svakeste under Dalglish.

Liverpools lag: Reina – Johnson – Skrtel – Agger – Enrique – Gerrard – Adam (Downing 64) – Bellamy – Henderson – Maxi (Kuyt 64) – Carroll

Semifinalemotstander Manchester City kan si seg mer fornøyd med sin prestasjon foran det viktige oppgjøret på Anfield. En målløst første omgang mot Tottenham ble toppet til de høyeste grader i andre omgang. David Silva åpnet opp hele Spurs med en krempasning til Samir Nasri. Franskmannen klasket til på første berøring, og 1-0 var et faktum. Tre små minutter senere økte Joleon Lescott til 2-0. Nasri slo inn et hjørnespark som Dzeko stusset videre. Landslagsstopperen fikk ballen på seg og snublet inn Citys andre. Da trodde de fleste at kampen allerede var avgjort, men en stor feil av Stevan Savic sørget for fritt leide foran Joe Hart. Jermaine Defoe sin hurtighet viste seg gull verdt – engelskmannen rundet Hart og bredsidet inn reduseringen. Tottenham fikk blod på tann, og kun fem minuttere senere kom utlikningen. Gareth Bale viste frem det beste fra venstrefoten sin og skrudde ballen lekkert forbi Hart fra snaue 20 meter. 2-2 sto seg til det var passert 90 minutter. Defoe hadde muligheten til å sikre alle tre poengene i favør gjestene, ett minutt på overtiden, men innlegget fra Bale havnet 12 centimeter for langt foran spissen. I det neste angrepet tok Mario Balotelli affære, dro av én mann før Ledley King felte italieneren inne i boksen. Straffe til City, 94 minutter spilt. Balotelli tok straffen selv, var iskald og bombesikker. 3-2 til hjemmelaget og alle tre poengene ble igjen i Manchester.

City brukte følgende mannskap: Hart – Richards – Savic – Lescott – Clichy – Milner – Barry – Nasri – Aguero – Silva – Dzeko (Balotelli 66)

Innbyrdes
Liverpool gikk seirende ut av forrige oppgjør mot City. En offensiv innstilling fra spillerne på Etihad Stadium lønnet seg i startfasen av kampen. Tre store, røde sjanser var beholdningen etter ti minutter. Kort tid senere la Savic ned Agger i boksen, og Mason valgte å blåse straffespark til gjestene. Steven Gerrard la ballen kontant nede i venstre hjørne. Liverpool-spillerne viste frem maratonferdigheter, løp konstant og hindret hjemmelaget i å etablere sitt vanlige pasningspill. Den første av fire semifinaleomganger ble vunnet med ett mål av Liverpool. De siste 45 ble en lang forsvarskamp for gjestens del. City satte inn et nytt gir, to hakk høyere enn i første omgang, og kom stadig til muligheter. Mancini ble allikevel ikke fornøyd da stjernegalleriet ikke fikk uttelling på avslutningene. 1-0 til Liverpool ble stående, og City har en vanskelig oppgave foran seg i returoppgjøret.

City: Hart – Richards – Savic – Lescott – Clichy – A. Johnson (Dzeko 66) – Barry – de Jong (Kolarov 72) – Milner – Balotelli (Nasri 39) – Aguero

LFC: Reina – Johnson – Skrtel – Agger – Kelly – Spearing (Adam 23) – Downing (Enrique 60) – Henderson – Gerrard – Bellamy (Carragher 80) – Carroll

2011/12
CC: City-Liverpool 0-1 (Gerrard str)
PL: City-Liverpool 3-0
PL: Liverpool-City 1-1 (Lescott selvmål)

2010/11
PL: Liverpool-City 3-0 (Carroll 2, Kuyt)

2009/10
PL: City-Liverpool 0-0
PL: Liverpool-City 2-2 (Skrtel, Benayoun)

2008/09
PL: Liverpool-City 1-1 (Kuyt)
PL: City-Liverpool 2-3 (Torres 2, Kuyt)

2007/08
PL: Liverpool-City 1-0 (Torres)

Totalt står det 81-41-42 i Liverpools favør. På Anfield har hjemmelaget vunnet 48 av 81 kamper mot de lyseblå. City har vunnet 14 ganger foran The Kop.

I ligacupsammenheng har det blitt fem kamper mellom klubbene – to ganger på Anfield, tre i Manchester. Liverpool har vunnet tre ganger, spilt én uavgjort og ett tap. Før 1-0-seieren sist, må man tilbake til 1995 for siste ligacupoppgjør. Da vant vertene 4-0 på Anfield i den tredje runden. Forrige gang klubbene møttes i semifinalen var 1981. På lik linje som i år, vant Liverpool 1-0 borte. Returoppgjøret på Anfield endte 1-1 og de røde havnet i finalen på Wembley.

Liverpool FC

Målvakter: Brad Jones, Jose Reina, Alexander Doni

Forsvarere: Glen Johnson, Jose Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Skrtel, John Flanagan, Jack Robinson

Midtbanespillere: Steven Gerrard, Maxi Rodriguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere: Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Skader: Lucas Leiva (kne)
Usikker: Jay Spearing (hamstring)
Karantene: Luis Suarez (soner sjette av åtte kamper)

Veien til semifinalen
Premier League-klubbene slipper som kjent å spille den innledende runden, og lagene som i tillegg spiller i Europa får startplass i runde tre. Fjorårets ligacupvinner, Birmingham City, tok turen til Etihad i september for å teste cupformen til Mancinis dyre stall. Skadeplagede Owen Hargreaves og underholdningsfuglen Balotelli sørget imidlertid for at de regjerende mestrene gikk på hodet og ut av turneringen.

I fjerde runde, åttendelsfinalen, smadret stjernemannskapet sine motstandere i Wolverhampton hele 5-2 på Molineux, før en mer vrien kamp på papiret skulle spilles borte mot Arsenal. Agüero ble dog tungen på vektskålen og vant kampen 1-0 for City.

3.runde: Man. City 2-0 Birmingham City (Hargreaves, Balotelli)
4. runde: Wolverhampton 2-5 Man. City (Johnson, Nasri, Džeko2, Scapuzzi)
Kvarten: Arsenal 0-1 Man. City (Agüero)

Suárez åpnet Liverpools ligacup denne sesongen med de rødes første scoring mot League One-klubben Exeter. Maxi og Carroll forsatte ballett i annen omgang, før hjemmelaget fikk en redusering fra straffemerket. Brighton ble neste stopp på veien til semifinalen. En scoring i hver omgang sørget for at Ashley Barnes straffemål på overtid kom til ingen nytte.

Luis Suárez viste seg fra sin beste side i åttendelsfinalen. Stoke borte er vanligvis et mareritt for alle, spesielt når hjemmelaget tar ledelsen. Kenwyne Jones ble imidlertid veid for lett mot uruguayaneren ved kampslutt. To vakre scoringer fra Liverpools nummer syv var nok til at Liverpool fikk møte Chelsea i kvartfinalen. Og som vanlig under Dalglish ble Chelsea enklere enn forventet. Det store minuset var skaden til midtbaneankeret Lucas, som virkelig hadde fått sving på spillet sitt i forkant.

2. runde: Exeter 1-3 Liverpool (Suarez, Maxi, Carroll)
3. runde: Brighton 1-2 Liverpool (Bellamy, Kuyt)
4. runde: Stoke 1-2 Liverpool (Suarez 2)
Kvarten: Chelsea 0-2 Liverpool (Maxi, Kelly)

Manchester City FC

Målvakter: Stuart Taylor, Joe Hart, Costel Pantilimon (på lån fra Timisoara), Gunnar Nielsen

Forsvarere: Micah Richards, Wayne Bridge, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Joleon Lescott, Aleksandar Kolarov, Stefan Savic, Gael Clichy, Nedum Onuoha

Midtbanespillere: James Milner, Adam Johnson, Gareth Barry, Samir Nasri, Owen Hargreaves, David Silva, Nigel de Jong

Angripere: Edin Dzeko, Sergio Aguero, Mario Balotelli

Utilgjenglig: Yaya Toure, Kolo Toure (begge i Afrikamesterskapet), Carlos Tevez (utestengt av klubben)
Karantene: Vincent Kompany (siste av fire kamper)

De fem siste (3-0-2):
Man City-Tottenham 3-2
Wigan-Man City 0-1
Man City-Man Utd 2-3

Liverpool er, sammen med Manchester United, de eneste lagene som har slått City på Etihad denne sesongen.

Borte (2-1-2):
Sunderland-Man City 1-0
West Brom-Man City 0-0
Chelsea-Man City 2-1
Arsenal-Man City 0-1

Oppsummering av fjoråret: Første trofé på 35 år
Før Manchester City skulle starte sin 14. sesong i Premier League, ble det handlet for over £126 millioner i sommervinduet. Tottenham snøt City for Champions League-plassen sesongen før, men denne gang skulle ikke Mancinis menn rote bort muligheten til å spille blant Europas beste lag.

Jerome Boateng, Yaya Toure, David Silva, Aleksandar Kolarov og Mario Balotelli var noen av spillerne som ble handlet før sesongen, i den beinharde satsingen på Champions League. Det viste seg å hjelpe. En god start, med fire poeng av seks mulige, ble fulgt opp med en serie med svake kamper. Den første seieren noensinne på DW Stadium mot Wigan ble et faktum, da City kom tilbake på vinnersporet.

Fra og med femte serierunde, lå ikke City på en dårligere tabellplassering enn fjerdeplass. I seks runder lå de lyseblå helt oppe på en andreplass, før de igjen var nede på tredje- og fjerdeplass.

Med seier i de tre siste seriekampene endte City til slutt på en respektabel tredjeplass og sikret seg sitt ønske om deltakelse i den gjeveste turneringen i Europa.

Stoke, som vant semifinalen hele 5-0, ble heller ingen stopper for at Manchester City vant sitt første trofé på 35 år. Yaya Toure sørget for at sluttresultatet ble 1-0 på Wembley.