Før kampen: Liverpool-Man. City

Stjernegalleriet fra den lyseblå delen av Manchester gjester Anfield for å avslutte helgens Premier League-runde i ettermiddag. Andre Marriner dømmer.

Det var få smil å spore blant Liverpool-supporterne etter det stygge tapet i åpningsrunden av sesongens ligaspill, men Merseyside-klubben går inn til rundens storoppgjør med håp om å bygge videre på torsdagens europacupseier mot Hearts, og dermed skape ny optimisme på Anfield.

For å henge med mesterligarivalene på tabellen inn mot den neste måneden, bør de røde nemlig beseire seriemesteren på eget territorium – et sted gjestene ikke har vunnet på siden Nicolas Anelka scoret to ganger og snudde kampen i de lyseblås favør for ni år siden.

Oppgjøret sparkes i gang kl. 17.00, og vises direkte på TV 2 Premier League HD1. I tillegg oppdaterer liverpool.no fortløpende fra kampen med livereferat, rapport ved pause og slutt, og spillerbørs kort tid etter kampslutt.

Kveldens gjester serieåpnet mot Southampton på samme måte som forrige sesong ble avsluttet mot QPR. En argentiner (Carlos Tévez her, Pablo Zabaleta i mai) sendte vertene foran mot en nedrykkskandidat hjemme på Etihad, men to raske baklengsmål sørget for et overraskende borteresultat i noen minutter. Da giret imidlertid den budsjettrike klubben opp, og svarte med å utlikne ved Edin Dzeko. Samir Nasri tok skadde Sergio Agüeros plass foran mål kort tid senere, og sørget for nok en 3–2-seier foran egne supportere.

Agger ute, Carroll tilbake
Liverpool må klare seg uten spilleren Manchester City har tilbudt seg å kjøpe for flere hundre millioner kroner denne sommeren, Daniel Agger. Dansken ble tvunget til å gi Shane Long en dytt i ryggen alene med keeper i seriepremieren, noe dommeren valgte å straffe med rødt kort, og dermed venter én kamps karantene.

Også Joe Cole må vike fra kveldens kamp, ettersom den skadeplagede 30-åringen slo opp sin strekk i hamstringen mot West Bromwich.

Andy Carroll, som har scoret flere Premier League-mål mot Manchester City enn noen annen klubb, måtte hvile med en stram hamstring under midtukas europacupkamp, men manageren håper kraftspissen blir klar til kveldens store hendelse. Det samme forventer man José Enrique skal bli, etter å ha sett begge de to siste kampene fra sidelinja med kjenninger i kneet.

Gjestene uten måljegeren
Forrige sesongs Manchester City-toppscorer, Sergio Agüero, skadet kneet etter få minutter av ligastarten mot Southampton forrige helg. Men det man trodde kunne blitt en sesonglang skade, viste seg å være betydelig mer positivt, og den målkåte argentineren skal ikke være mange uker unna et comeback.

Samtidig er verken Gareth Barry (brokk) og Micah Richards (ankel) tilgjengelige til Liverpool-kampen.

Misliker turene til Merseyside
Begge lags managere har forsøkt å skyve favorittstempelet over på motstanderen i oppbyggingen til dagens store begivenhet, og Roberto Mancini ga seg ikke før han hadde blandet de røde inn i gullkampen. Men italieneren var ikke på like ville veier da han forklarte at Anfield var blant de verste stedene Manchester City kan besøke.

– Vi spilte uavgjort to ganger der forrige sesong, og begge kampene var veldig vanskelige. Året før tapte vi 0–3 der, så det er ingen enkle bortekamper mot Liverpool, forklarte 47-åringen til Manchester Citys nettsted tidligere denne uka.

De lyseblå har ikke slått Liverpool borte siden 2003. Siden har hjemmelaget vunnet seks ganger og spilt tre uavgjorte.

Imponerte uten seier
Lucas fikk 9 på liverpool.no’s spillerbørs og var banens beste spiller forrige gang Manchester City gjestet Anfield i ligasammenheng. Den gang endte det 1–1, og selv om begge målene ble scoret i løpet av to minutter før pause, ble den sterke 2. omgangen «snakkisen» blant Liverpool-supporterne etter kampen.

For de røde valset over laget som lå på øverst på tabellen den novemberkvelden. Med flomlys over banen og elektrisk stemning på stadion, skapte Liverpool et utall store sjanser mot Joe Hart i buret foran The Kop.

Effektiviteten, som var Liverpools største fiende gjennom forrige sesong, var imidlertid heller ikke til stede da spillerne i rød drakt trengte den som mest, og tross en kjempesjanse av Carroll med hodet på overtid, endte omgangen overraskende nok målløst.

Liverpool-Man. City 1–1
0–1: Kompany (31)
1–1: Lescott selvmål (33)

LFC: Reina; Johnson, Skrtel, Agger, José Enrique; Henderson, Lucas, Adam; Kuyt (Carroll 83), Suárez, Downing

MCFC: Hart; Richards, Kompany, Lescott, Clichy; Milner, Barry; Nasri (Balotelli 65), Y. Touré, David Silva (K. Touré 90); Agüero (Dzeko 82)

I etterkant spilte lagene 2–2 i den andre og avgjørende kampen av ligacupsemifinalen, og med ett rødt mål å gå på fra bortekampen på Etihad, gikk Liverpool som kjent til finalen på bekostning av dagens økonomisk sterke motstander.

Liverpool-Man. City 1–0

De to klubbene fra nordvest har totalt spilt 165 kamper mot hverandre siden den første i 1893. Liverpool har kommet best fra bataljene med 82 seire gjennom historien, mens Manchester City kun har jublet for å ha slått Anfield-klubben 42 ganger – like mange ganger som lagene har spilt uavgjort.

I Premier League-sammenheng er 2–1-seieren for ni år siden de lyseblå sin eneste triumf på Anfield. Liverpool har på sin side vunnet ti ganger, mens det har endt uavgjort fire ganger – tre av dem på de siste fire Anfield-kampene.