Før kampen: Liverpool-Oldham

Den første FA Cup-kampen i 2012 sparkes i gang fredag 6. januar. Liverpool får besøk av League One-klubben Oldham Athletic. Neil Swarbrick dømmer.

Det er 18 år siden sist Oldham var i den engelske toppserien og møtte Liverpool. I januar 1994 vant gjestene 3-0 på Boundary Park i Oldham foran drøye 14 000 tilskuere. Tidligere samme sesong vant Liverpool 2-1 på Anfield.

Klubbene møttes sist i FA Cup-sammenheng i februar 1977. De røde vant 3-1 den ettermiddagen i Merseyside.

Premier League, 1993/94
Oldham-Liverpool 0-3 (Dicks, Fowler, Redknapp)
Liverpool-Oldham 2-1 (Fowler, Barlow selvmål)

Premier League, 1992/93
Oldham-Liverpool 3-2 (Rush 2)
Liverpool-Oldham 1-0 (Rush) 

First Division, 1991/92
Oldham-Liverpool 2-3 (McManaman, Saunders, Thomas)
Liverpool-Oldham 2-1 (Houghton, Barnes)

Ligacup, 2. runde, 1985
Kamp én: Liverpool-Oldham 3-0 (McMahon 2, Rush)
Kamp to: Oldham-Liverpool 2-5 (Whelan 2, Wark, Rush, MacDonald)

FA Cup, 5 runde, 1977
Liverpoo-Oldham 3-1 (Keegan, Case, Neal)

Totalt har de spilt 29 kamper mot hverandre. Liverpool har vunnet 19, mot Oldhams seks. Fire kamper har endt med uavgjort. På Anfield står det 11-1-2 i rødt favør. Tapet på Anfield kom i 1914.

– En stor drøm går i oppfyllelse
En kamp som på mange måter regnes som Oldhams største på flere år nærmer seg med stormskritt. Men for midtstopper Zander Diamond blir det kanskje den største kampen i karrieren. Skotten, som har vært en stor Liverpool-supporter hele livet, legger ikke skjul på sin beundring av Merseyside-klubben.

– Det ligger nok ingen hemmelighet i at mitt forrige besøk på Anfield var en omvisning, forteller stopperen til Oldhams offisielle nettside.

Klubbens historie, med en lang rekke troféer og alle de store spillerne som har spilt på Anfield, fikk Diamond til å få frysninger da han gikk ut av spillertunnelen. Nå får spilleren, med tolv kamper for Skottland sitt U21-lag, muligheten til å gjøre det i sin klubbdrakt, kun seks måneder etter ankomsten til England og Oldham.

– Jeg kan ikke forestille meg hvordan det vil være å gå ut på matta og høre "You’ll Never Walk Alone", før jeg snur meg og ser over 6000 Latics-supportere bak det ene målet.

– Det vil være et eventyr og en stor drøm som går i oppfyllelse for meg.

Diamond påpekte at kampen skal nytes, ikke bare for ham, men alle Latics-spillerne, supportere, som for øvrig sto i billettkø i seks timer forrige torsdag, og andre folk med tilknytning til Oldham.

Northampton slo ut Liverpool på Anfield i ligacupen forrige sesong. Selv om Oldham-gjengen er slitne etter juleprogrammet, vet Diamond at det ennå er mulig å gjøre det samme. Han avslutter med at det ikke er noe poeng i å dra til Anfield og tro kampen er tapt på forhånd, og viser til sin offensive innstilling om å vinne hver eneste kamp han deltar i. 

– Det er Liverpool som må spille kampen hvor alle nærmest forventer seier. Vi har absolutt ingen type form for press på oss, og skal senke skuldrene, nyte kampen og prøve å sjokkere hjemmepublikumet.

– Dette er finalen for vår del
Shefki Kuqi er ikke ukjent for Liverpool, ettersom den kosovofødte angrepsspilleren med 62 landskamper for Finland, har spilt foran The Kop tre ganger tidligere og tapt samtlige. 35-åringen venter fortsatt på sitt første Anfield-mål, noe han ikke klarte å lage i verken Blackburn, Fulham eller Newcastle.

– Det er et vanskelig sted å dra til. Vi får vente og se hva slags ellever de velger å starte med, men ærlig talt, de er nok bedre enn oss på papiret uansett.

– Å få muligheten til å spille mot en klubb fra øverste nivå er fantastisk. Det vi kan gjøre er å nyte kampen og spille så godt vi klarer.

Kuqi er den eneste Oldham-spilleren som har spilt på Anfield tidligere, så han skal forsøke å hjelpe så godt til han kan med sin erfaring.

– Til syvende og sist er dette kun en fotballkamp. Hvis du går rundt og tenker at dette er selveste Anfield, og ditt og datt, har du sluppet inn to-tre mål allerede før du begynner å tenke på kampen, forklarer spilleren med nummer 32 på drakta. 

– Som profesjonell fotballspiller ønsker man å spille slike kamper. Det blir en fantastisk dag for klubben, spillerne og supporterne. Vi må gå ut og nyte øyeblikket, og dersom alle gir hundre prosent, hvem vet hva som skjer? 

Landslagsspilleren innrømmet at klubber som Oldham tjener sårt nødvendige pund når de trekker Premier League-klubber i cupen, og at dette er en slags finale for Oldham.  

– Vi vet at vi ikke kommer til å vinne FA Cup-en, men klubber som vår egen ønsker alltid å trekke de beste motstanderne. Ikke kun for fotballens del, men spesielt med tanke på den økonomiske delen.

Shefki Kuqi runder av intervjuet til oldhamathletic.co.uk med å fortelle at de satser på en flott oppvisning i Liverpool, noe som kan slå positiv ut på en ellers tam halvsesong for Latics, som ligger midt på treet i League One. Han mener de fortsatt kan nå play-off-plassen mot slutten av sesongen.

Liverpool FC


Målvakter:
Brad Jones, José Reina, Alexander Doni

Forsvarere:
Glen Johnson, José Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurélio, Sebastian Coates, Danny Wilson, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Škrtel, John Flanagan, Jack Robinson 

Midtbanespillere:
Steven Gerrard, Maxi Rodríguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere:
Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Disse spilte mot Man. City: Reina; Johnson, Škrtel, Agger, Enrique; Kuyt (Bellamy, 57. min), Henderson, Spearing (Maxi, 76. min), Adam (Gerrard, 57. min), Downing; Carroll 

** Utilgjenglig: Luis Suárez (soner andre av åtte kamper), Lucas Leiva (kneskadet).

Form:
T 0-3 v Man. City (b)
V 3-1 v Newcastle (h)
U 1-1 v Blackburn (h)
U 0-0 v Wigan (b)

V 2-0 v Aston Villa (b)

På Anfield:
V 3-1 v Newcastle
U 1-1 v Blackburn
V 1-0 v QPR
U 0-0 v Swansea
U 1-1 v Norwich

FA Cup


Kamper i runde tre:

Fredag 6. januar
21.00 Liverpool-Oldham Athletic

Lørdag 7. januar
13.30 Birmingham City-Wolverhampton
14.00 Dagenham & Redbridhe-Millwall
16.00 Watford-Bradford City
16.00 Newcastle United-Blackburn Rovers
16.00 Norwich City-Burnley
16.00 Nottingham Forest-Leicester City
16.00 Reading-Stevenage Borough
16.00 Swindon Town-Wigan Athletic
16.00 Tottenham Hotspur-Cheltenham Town
16.00 West Bromwich Albion-Cardiff City
16.00 Fleetwood Town-Blackpool
16.00 Macclesfield-Bolton Wanderers
16.00 Sheffield United-Salisbury City
16.00 Milton Keynes Dons-Queens Park Rangers
16.00 Middlesbrough-Shrewsbury Town
16.00 Derby County-Crystal Palace
16.00 Crawley Town-Bristol City
16.00 Doncaster Rovers-Notts County
16.00 Brighton & Hove Albion-Wrexham
16.00 Everton-Tamworth
16.00 Barnsley-Swansea City
16.00 Fulham-Charlton Athletic
16.00 Gullingham-Stoke City
16.00 Hull City-Ipswich Town
16.00 Coventry City-Southampton
18.30 Bristol Rovers-Aston Villa 

Søndag 8. januar
14.00 Manchester City-Manchester United
16.00 Chelsea-Portsmouth
16.00 Sheffield Wednesday-West Ham United
16.30 Peterborough United-Sunderland 

Mandag 9. januar
20.45 Arsenal-Leeds United

Oldham Athletic


I klubbens 14. påfølgende sesong på nivå tre i England, har Oldham spilt 24 ligakamper og scoret 32 mål. Det gir et snitt på 1,3 mål per kamp. Klubben ligger på 14. plass med 31 poeng.

Kuqi er lagets toppscorer med 13 mål, derav åtte i ligasammenheng. Det er tolv bak League One sin målkonge, Huddersfields Jordan Rhodes. Reuben Reids ligger som nummer to på Latics' toppscorerliste med fem mål, fire av dem i ligaen. Innleide Robbie Simpson står med syv målgivende i League One, noe som er flest blant Oldham-spillerne. Liverpool har banket 18 avslutninger i stolpen denne sesongen, kontra Oldham som kun har fire i metallet. 

Form:
U 1-1 v Chesterfield (b)
3-2 v Notts County (h)
T 0-1 v Hartlepool (h)
U 1-1 v Charlton (b)        
V 1-0 v Southend (h) 

Borte:
U 1-1 v Chesterfield
U 1-1 v Charlton
U 1-1 v Southend
U 0-0 v Bournemouth
U 3-3 v Carlisle

De seks siste bortekampene til Oldham har alle endt med poengdeling.

Målvakter:
Alex Cisak, Dean Bouzanis, Paul Gerrard, Luke Simpson

Forsvarere:
Jean-Yves M’voto, Paul Black, Zander Diamond, Nathan Clarke (på lån fra Huddersfield), Bradley Diallo, James Tarkowski, Kieran Lee, Matthew Carr, Carl Winchester

Midtbanespillere:
James Wesolowski, Filipe Morais, Dean Furman, Tom Adeyemi (på lån fra Norwich), Chris Taylor, Kirk Millar, Phillip McGrath, Connor Hughes, Ryan Burns, David Mellor, Andrea Mancini (på lån fra Man. City)

Angripere:
Reuben Reid, Robbie Simpson (på lån fra Huddersfield), Matt Smith, Ryan Brooke, Josh Parker, Luca Scapuzzi (på lån fra Man. City), Djeny Bembo-Leta, Shefki Kuqi 

Følgende spillere var involvert i forrige kamp: Cisak; Lee, Diamond, Clarke, Black; Morais (Parker, 60. min), Furman, Adeyemi, Taylor; Simpson (Scapuzzi, 87. min); Smith (Kuqi, 65. min)

LIVERPOOL FC – OLDHAM ATHLETIC
FA Cup, runde 3
Fredag 6. januar kl. 21.00
Anfield, Liverpool