Før kampen: Liverpool-Stoke

Jubelen var stor da Liverpool la tre strake ligatap bak seg etter å ha banket Everton tirsdag kveld. Nå stilles siktet inn mot FA-cupen hvor Stoke venter i kvartfinalen kommende søndag, en klubb som ikke har vunnet på Anfield siden 1959. Kevin Friend dømmer.

Det nærmer seg én måned siden Liverpool valset over Brighton på Anfield, og sendte klubben fra sørkysten ut av FA-cupen. Rett før avspark foregikk det engelske fotballforbundet sin trekning av kvartfinalen, noe som resulterte i at Stoke City skulle gjeste vinneren av oppgjøret. Tidligere samme dag slo Stoke ut Crawley Town, en klubb fra nivå fire på balløya.

Alle kvartfinalene vises på fjernsyn, og samtlige klubber mottar derfor £ 212 000 i tv-penger fra fotballforbundet. Vinnerlagene får ytterligere £ 360 000 i prispenger. Liverpool v Stoke sparkes i gang søndag 18. mars klokka 17.00. Kampen vises direkte på Viasat Sport HD og gratiskanalen Viasat 4. Thor Eggen kommenterer.

Vinner tre fjerdedeler av kampene

Liverpool og Stoke har stått ansikt til ansikt ved 125 anledninger, senest i januar. Den gang vartet de røde opp med godt spill og et utall muligheter foran buret, men maktet aldri å stikke hull på den pottetette byllen til Stoke. En målløs affære med den eldste klubben i ligaen ble Liverpools syvende uavgjort på hjemmebane denne sesongen, like mange som de stod med etter fjorårssesongen, både hjemme og borte.

I fjor høst spilte Liverpool to kamper på Britannia Stadium, en i ligaen og en i ligacupen. Seriekampen vant vertene da Jonathan Walters scoret kampens eneste mål fra ellevemeteren, mens Luis Suárez ble ligacupkampens hovedtema etter å ha snudd kampen på egenhånd med to fulltreffere.

Det er mer enn 24 år siden sist Liverpool ble trukket til å møte Stoke i verdens eldste fotballturnering. To sesonger før Anfield-klubben sist vant det engelske ligamesterskapet, besøkte de Stoke-on-Trent for å spille tredje runde av FA-cupen på Victoria Ground. Ingen maktet å påvirke resultattavla ved full tid, og det måtte følgelig spilles en omkamp på Anfield tre dager senere. Peter Beardsley ble matchvinner i returoppgjøret ved å score kampens eneste mål før det var gått ti minutter.

Siden dette har klubbene møtt hverandre tretten ganger – åtte i seriesammenheng og fem ganger i ligacupen. Stoke har kun vunnet to ganger, mens de røde har vunnet ved seks tilfeller. Seks av kampene har for øvrig blitt spilt på Anfield, og det har endt med tre seire og tre uavgjort i favør hjemmelaget.

Stoke har aldri slått Liverpool ut av en cup på sine seks forsøk. De har heller aldri tidligere scoret mot Merseyside-klubben i FA-cupen.

Historisk sett har Liverpool nær sagt vunnet halvparten av samtlige oppgjør mot Stoke. I nordvest vinnes omkring tre av fire kamper statistisk sett, mens de karakteristiske gjestene kun har jublet for seier tre ganger – i 1959, 1956 og 1955. Da spilte begge klubbene i 2. divisjon.

Sesongen så langt

Den røde Merseyside-klubben har på langt nær briljert i straffefeltene denne sesongen, og kan ikke måle seg offensivt med lagene foran seg på tabellen. Derfor ligger de også hele ti poeng bak fjerdeplassen, noe som var hovedmålet før sesongstart. Stoke har på sin side truffet nettmaskene seks ganger færre enn Liverpool, en statistikk kun Norwich og Arsenal kan matche i negativ retning blant ligaens femten beste klubber.

Ligaåpningen til søndagens gjester ble en målløs batalje mot Chelsea på hjemmebane, og oppfølgeren borte mot Norwich endte med ett mål hver. Sesongens første trepoenger kom mot West Bromwich i Vest-Midlands, en kamp som ble avgjort like før slutt. Rekken uten tap ble fullført i høstmøtet mot Liverpool på hjemmebane. Ting gikk nær sagt nedover etter bragden mot de rødkledde, og pottemakerne vant ikke én gang de påfølgende åtte ligakampene.

Seier ble det imidlertid i Europaligaen, og lag som Beşiktaş og Maccabi Tel Aviv ble slått før jul. Stoke gikk videre fra gruppespillet, men møtte sin overmann i Valencia som vant både hjemme- og bortekampen med 1-0.

Etter 28 seriekamper har Stoke innkassert 36 poeng, og tabellposisjonen er ikke veldig ulik fra tidligere sesonger. Klubben ligger som nummer 13 i ligaen, men det skiller kun fire poeng mellom 8.- og 15. plass. Ti av kampene er vunnet, men tolv er tapt. Seks kamper har endt uavgjort.

Peter Crouch har nettet flest ganger for klubben i ligasammenheng denne sesongen med sine syv scoringer – ett mål mer enn Craig Bellamy og Luis Suárez. Jonathan Walters følger like etter med fem. Matthew Etherington har vartet opp med seks målgivende pasninger, noe som er best i Stoke. Walters ligger også som nummer to på den lista med fem, men har tilgjengjeld spilt seks kamper mer enn venstrevingen. Walters topper for øvrig tabellen rangert etter antall spilleminutter i ligaen.

Få skader

En storslått Steven Gerrard er tilbake for fullt etter flere skader med forskjellig behandlingsomfang. Derfor er det, i tillegg til langtidsskadde Lucas Leiva, kun Daniel Agger og Glen Johnson som definitivt ikke kan velges til å starte mot Stoke. Agger måtte byttes ut i ligacupfinalen med ribbeinsbrudd, og er ikke ventet tilbake før Newcastle-kampen i begynnelsen av april. Forsvarskollega Johnson pådro seg en skade på landslagstrening, og har måttet se kampene mot Arsenal, Sunderland og Everton fra sidelinja. Spilleren opplyste selv på Twitter at han regner med å være spilleklar om få uker.

Den unge reservebacken, Jack Robinson, har for øvrig også slitt med flere skader denne sesongen. Kenny Dalglish opplyste at Robinson pådro seg en ny skade i forbindelse med ligacupfinalen, men det er ikke kjent når 18-åringen er klar for spill igjen.

I Stoke sliter kun Mamady Sidibe med skade. Angriperen har problemer med det ene kneet, og må følgelig stå over mot Liverpool. Råsterke Ricardo Fuller trampet på seg direkte rødt kort i forrige kamp mot Chelsea, noe som ga jamaicaneren tre kampers karantene.

Fenomenal statistikk

De rødes populære sjef har en upåklagelig god historie i FA-cupen fra sine år som Liverpool- og Newcastle-manager. Dalglish har nådd finalen ved tre anledninger, vunnet turneringen to ganger og nådd semifinalen ytterligere én gang i periodene som Liverpool-manager. Skotten fikset også finaleplass til Newcastle i 1998, men tapte finalen mot Arsenal.

I FA-cupen har Dalglish ledet Liverpool i 45 kamper, og utfallene har kun gitt fem tap. Ved hele 28 tilfeller har Anfield-klubben seiret, mens det har endt uavgjort tolv ganger. Dersom Liverpool netter mot Stoke, vil det bli FA-cupmål nummer 100 under ledelse av Dalglish.

Dalglish har for øvrig også kun tapt to ganger på 19 kamper mot Stoke.

Fakta før avspark

Liverpool har holdt buret rent i de åtte siste kvartfinalene av FA-cupen på Anfield – inkludert returoppgjør.

Stoke har aldri holdt nullen i FA-cupens kvartfinale.

Klubbene har spilt tre ganger mot hverandre denne sesongen. Begge har plukket opp én seier, én uavgjort og ett tap hver.

Luis Suárez har scoret tre ganger på tre forsøk mot Stoke.

De røde har vunnet samtlige fire FA-cuprunder mot Stoke tidligere – to av de etter omkamp.

Stoke har ikke maktet å vinne noen av de 49 siste besøkene på Anfield.

Tony Pulis sine menn har vunnet de fem siste FA-cupkampene de har spilt på bortebane, noe de aldri har gjort tidligere.

Robert Huth har gjort mål i fem av sine syv siste FA-cupkamper.

Jonathan Walters har nettet syv ganger på sine siste ni opptredener i FA-cupen.

Jamie Carragher passerer Kenny Dalglish over antall FA-cupkamper, dersom han spiller mot Stoke.

Form

Liverpool (VTTUV):
13.03: Liverpool-Everton 3-0
10.03: Sunderland-Liverpool 1-0
03.03: Liverpool-Arsenal 1-2
26.02: Cardiff-Liverpool 2-2 (2-3 e. str.) (Ligacup)
19.02: Liverpool-Brighton 6-1 (FA-cupen)

Stoke (TVVTV):
10.03: Chelsea-Stoke 1-0
03.03: Stoke-Norwich 1-0
26.02: Stoke-Swansea 2-0
23.02: Valencia-Stoke 1-0 (Europaligaen)
19.02: Crawley-Stoke 0-2 (FA-cupen)

Innbyrdes

Siste kamper
14.01.12: Liverpool-Stoke 0-0
26.10.11: Stoke-Liverpool 1-2 (Ligacupen)
10.09.11: Stoke-Liverpool 1-0
02.02.11: Liverpool-Stoke 2-0
13.11.10: Stoke-Liverpool 2-0
16.01.10: Stoke-Liverpool 1-1
19.08.09: Liverpool-Stoke 4-0

FA-cupen
12.01.1988: Liverpool-Stoke 1-0 (returoppgjør)
09.01.1988: Stoke-Liverpool 0-0
29.01.1983: Liverpool-Stoke 2-0
04.01.1975: Liverpool-Stoke 2-0
01.02.1900: Liverpool-Stoke 1-0 (returoppgjør)
27.01.1900: Stoke-Liverpool 0-0

Kampene i FA-cupens kvartfinaler:

Lørdag 17. mars kl. 13.45
Everton v Sunderland
Direkte på Viasat Fotball/HD og ITV1
Roar Stokke kommenterer for Viasat.

Lørdag 17. mars kl. 18.30
Tottenham v Bolton
Direkte på Viasat Fotball/HD og ESPN
Thor Eggen kommenterer for Viasat.

Søndag 18. mars kl. 15.05
Chelsea v Leicester
Direkte på Viasat Fotball/HD og ESPN
Roar Stokke kommenterer for Viasat.

Søndag 18. mars kl. 17.00
Liverpool v Stoke
Direkte på Viasat 4, Viasat Sport HD og ITV1
Thor Eggen kommenterer for Viasat.

Samtlige kamper vises også for betalende brukere på viaplay.no.

Flere relaterte artikler før kampen

Dalglish forventer jevn kamp
Stoke til Anfield med forhåpninger
Sørensen står på søndag
Aldridge gjest hos Viasat