Før kampen: Manchester City-Liverpool

Åtte dager etter tremålstapet på Etihad får Liverpool muligheten til revansje i ligacupsemifinalen på samme bane. Lee Mason dømmer.

Liverpool kommer fra en kamp med fem mål riktig vei, noe Dalglish sitt mannskap ikke har klart siden treningskampen mot Malaysia XI (6-3) i sommer, eller Fulham (5-2) som offisiell kamp i mai 2011. Resultatet kan nok uansett ikke legges for mye vekt på, da det kom mot Oldham Athletic fra nivå tre i England. Etter scoringer fra Bellamy og Gerrard, smalt Shelvey inn sitt første a-lagsmål i annen omgang. Andy Carroll kom inn og utgjorde en forskjell allerede etter to minutter. Kjempen brukte venstreslegga utenfor sekstenmeteren til å sette inn sitt første mål siden oktober. Downing brøt på sin målpoengforbannelse på overtid og satte inn Liverpools femte.

Reina, Kelly, Carragher, Coates, Aurélio, Shelvey, Spearing, Gerrard, Maxi, Kuyt og Bellamy startet kampen. Flanagan, Downing og Carroll kom inn i annen omgang.

Manchester City har latterliggjort et United-lag fra samme by på bortebane tidligere denne sesongen. I sin siste kamp før Liverpool venter i semifinalen fikk de muligheten til å gjøre det samme igjen – på hjemmebane. Sir Alex Ferguson hadde imidlertid gjort om på sine planer fra forrige gang og dekket mye bedre til foran forsvaret sitt. Et City uten blant andre Yaya Touré, Edin Džeko, Mario Balotelli og Joe Hart viste svakhetstegn på raske kontringer fra kant, og før det var spilt ti minutter ble de lyseblå straffet. Antonio Valencia fikk lagt en god crosser fra høyre, til en Wayne Rooney som var best i lufta. Scouseren stanget ballen i mål via tverrliggeren. Like etter ble City-stopper Vincent Kompany offer for dommer Foys rødeste kort. Fotballeksperter er nærmest helt enige om at dette aldri burde vært utvisning, en straff City sannsynligvis vil anke før onsdag. Dermed åpnet dørene seg for fullt i hjemmelaget og da Foy blåste av for pause sto det etter hvert 3-0 til de røde gjestene. Mancini valgte å gjøre to bytter etter hvilen, og Aleksandar Kolarov startet omgang nummer to med et lekkert frispark som havnet i mål. Sergio Agüero tente nytt liv i hjemmefansen et drøyt kvarter senere, da argentineren overlistet Chris Smalling og Anders Lindegaard. Lenger kom ikke City og 3. runde av FA-cupen ble dermed en blindvei.

Mancini valgte følgende lag: Pantilimon; Micah Richards, Kompany, Joleon Lescott, Kolarov; James Milner, Nigel de Jong; Adam Johnson, David Silva, Samir Nasri; Agüero. Pablo Zabaleta, Stefan Savić og Owen Hargreaves ble byttet inn.

Carling Cup
På slutten av 1950-tallet ble hjemmebanene til de bedre lagene i England utrustet med flomlys. Dermed åpnet muligheten seg til å arrangere fotballkamper på mørke hverdagskvelder, spesielt i løpet av vinteren. Ligacupen ble for introdusert for folket og spilt for første gang i 1960/61-sesongen. Poenget med cupen var at den skulle spilles i midtuken, som en «flomlys-turnering». Flere av topplagene nektet i begynnelsen å være med, men skiftet mening da vinneren av ligacupen ble lovet deltakelse i UEFA-cupen påfølgende sesong.

Klubben som vant den første utgaven av ligacupen var Aston Villa. Birmingham-klubben slo Rotherham United 3-2 i finalen som ble spilt over to oppgjør. Siden har Liverpool vunnet turneringen flest ganger med sine syv triumfer, derav fire på rad i gulltiden på 1980-tallet. De røde vant sist i 2003. Manchester United ble slått 2-0 i finalen, etter scoringer av Gerrard og Owen, på Millennium Stadium i Cardiff.

Onsdagens lyseblå verter, Manchester City, har vunnet ligacupen to ganger. Forrige gang var tilbake i 1976, under ledelse av Tony Book. To nettkjenninger, laget av Peter Barnes og Dennis Tueart, var nok til å slå Newcastle United 2-1 foran 100 000 tilskuere på Wembley. Den første gangen var i 1970.

Innbyrdes
Det er kun en snau ukes tid siden forrige oppgjør mellom klubbene. I en kamp hvor Dalglish sine menn hadde mye av banespillet, gikk uttellingene Mancinis vei. Ved en vanlig stygg keepertabbe fra Pepe Reina, tegnet Agüero seg opp på målscorerlisten. Yaya Touré, som rett før nyttår ble kåret til årets beste afrikanske spiller, brukte hodet og stanget inn 2-0 fra et hjørnespark før pause. Etter hvilen lagde Škrtel straffespark til hjemmelaget, og Milner sendte kula behersket i mål. Dermed ble resultatet, som de foregående tre interne kampene i favør hjemmelaget, 3-0.

Tidligere har Liverpool og den ikke-røde delen av Manchester spilt mot hverandre fire ganger i ligacupen. Forrige gang var på Anfield i tredje runde i 1995. John Scales, Robbie Fowler, Ian Rush og Steve Harkness sørget for at gjestene fikk juling. 14 år før dette ble også den ene semifinalen spilt mellom City og Liverpool. Da vant rødtrøyene 1-0 på Maine Road, før de gikk videre med 1-1 i returkampen på Anfield. Dette var året Liverpool vant ligacupen for første gang.

Premier League, 2011/12
City-Liverpool 3-0

Premier League, 2010/11
Liverpool-City 3-0 (Carroll 2, Kuyt)
City-Liverpool 3-0

Premier League, 2009/10
City-Liverpool 0-0
Liverpool-City 2-2 (Škrtel, Benayoun)

Premier League, 2008/09
Liverpool-City 1-1 (Kuyt)
City-Liverpool 2-3 (Torres 2, Kuyt)

Premier League, 2007/08
Liverpool-City 1-0 (Torres)
City-Liverpool 0-0

Premier League 2006/07
City-Liverpool 0-0
Liverpool-City 1-0 (Gerrard)

Liverpool har totalt møtt City 163 ganger tidligere, 82 ganger i Manchester, 81 på Anfield. Det er gjestene fra Merseyside som har overtaket begge steder. I Manchester står det totalt 32-22-28 for de røde, mens det er enda bedre på Anfield med 48-19-14 siden 1893.

- Vi vet hva vi må gjøre
Jay Spearing er skråsikker på at spillerne vet hvordan de skal rette opp inntrykket etter 0-3 forrige tirsdag. Midtbanespilleren mener de kunne hindret alle tre målene dersom ting hadde blitt gjort riktig.

- Målene vi slapp inn er vår egen feil. Vi kunne og burde gjort mer for å unngå dem, fortalte den kortvokste scouseren til liverpoolfc.tv etter tapet.

- Jeg mener vi spilte ganske bra som et lag. Vi hadde ballen mye i laget til tider, men konsentrasjonsfeil kostet oss kampen.

Spearing siktet blant annet til situasjonen på stillingen 0-0 da Henderson spilte fri Downing, men som ble for ubesluttsom alene med Hart. Nå ser ham heller fram til ligacup-oppgjørene mot samme lag.

- Vi skal kjøre på fra avspark og jeg tror vi kan skape problemer for dem. Det kommer til å være to massive semifinaler og jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan nå finalen.

Veien til semifinalen
Premier League-klubbene slipper som kjent å spille den innledende runden, og lagene som i tillegg spiller i Europa får startplass i runde tre. Fjorårets ligacupvinner, Birmingham City, tok turen til Etihad i september for å teste cupformen til Mancinis dyre stall. Skadeplagede Owen Hargreaves og underholdningsfuglen Balotelli sørget imidlertid for at de regjerende mestrene gikk på hodet og ut av turneringen.

I fjerde runde, åttendelsfinalen, smadret stjernemannskapet sine motstandere i Wolverhampton hele 5-2 på Molineux, før en mer vrien kamp på papiret skulle spilles borte mot Arsenal. Agüero ble dog tungen på vektskålen og vant kampen 1-0 for City.

3. runde: Man. City 2-0 Birmingham City (Hargreaves, Balotelli)
4. runde: Wolverhampton 2-5 Man. City (Johnson, Nasri, Džeko2, Scapuzzi)
Kvarten: Arsenal 0-1 Man. City (Agüero)

Suárez åpnet Liverpools ligacup denne sesongen med de rødes første scoring mot League One-klubben Exeter. Maxi og Carroll forsatte ballett i annen omgang, før hjemmelaget fikk en redusering fra straffemerket. Brighton ble neste stopp på veien til semifinalen. En scoring i hver omgang sørget for at Ashley Barnes straffemål på overtid kom til ingen nytte.

Luis Suárez viste seg fra sin beste side i åttendelsfinalen. Stoke borte er vanligvis et mareritt for alle, spesielt når hjemmelaget tar ledelsen. Kenwyne Jones ble imidlertid veid for lett mot uruguayaneren ved kampslutt. To vakre scoringer fra Liverpools nummer syv var nok til at Liverpool fikk møte Chelsea i kvartfinalen. Og som vanlig under Dalglish ble Chelsea enklere enn forventet. Det store minuset var skaden til midtbaneankeret Lucas, som virkelig hadde fått sving på spillet sitt i forkant.

2. runde: Exeter 1-3 Liverpool (Suárez, Maxi, Carroll)
3. runde: Brighton 1-2 Liverpool (Bellamy, Kuyt)
4. runde: Stoke 1-2 Liverpool (Suárez 2)
Kvarten: Chelsea 0-2 Liverpool (Maxi, Kelly)

Semifinaler, første kamp:
Tirs 10. jan kl. 21.00 Crystal Palace v Cardiff City
Ons 11. jan kl. 20.45 Man. City v Liverpool

Returoppgjør:
Tirs 24. jan kl. 20.45 Cardiff City v Crystal Palace
Ons 25. jan kl. 20.45 Liverpool v Man. City

Manchester City


Form:
T 2-3 v Man. United (h)
V 3-0 v Liverpool (h)
T 0-1 v Sunderland (b)
U 0-0 v West Bromwich (b)
V 3-0 v Stoke City (h)

På Etihad:
T 2-3 v Man. United
V 3-0 v Liverpool
V 3-0 v Stoke City
V 1-0 v Arsenal
V 5-1 v Norwich

Målvakter:
Stuart Taylor, Joe Hart, Costel Pantilimon (på lån fra Timişoara), Gunnar Nielsen

Forsvarere:
Micah Richards, Wayne Bridge, Vincent Kompany, Pablo Zabaleta, Joleon Lescott, Aleksandar Kolarov, Stefan Savić, Gaël Clichy, Nedum Onuoha

Midtbanespillere:
James Milner, Adam Johnson, Gareth Barry, Samir Nasri, Owen Hargreaves, David Silva, Nigel de Jong

Angripere:
Edin Džeko, Sergio Agüero, Mario Balotelli

** Utilgjenglig: Yaya Touré, Kolo Touré (begge i Afrikamesterskapet), Carlos Tévez (utestengt av klubben)

Oppsummering av fjoråret: Første trofé på 35 år
Før Manchester City skulle starte sin 14. sesong i Premier League, ble det handlet for over £126 millioner i sommervinduet. Tottenham snøt City for Champions League-plassen sesongen før, men denne gang skulle ikke Mancinis menn rote bort muligheten til å spille blant Europas beste lag.

Jérôme Boateng, Yaya Touré, David Silva, Aleksandar Kolarov og Mario Balotelli var noen av spillerne som ble handlet før sesongen, i den beinharde satsingen på Champions League. Det viste seg å hjelpe. En god start, med fire poeng av seks mulige, ble fulgt opp med en serie med svake kamper. Den første seieren noensinne på DW Stadium mot Wigan ble et faktum, da City kom tilbake på vinnersporet.

Fra og med femte serierunde, lå ikke City på en dårligere tabellplassering enn fjerdeplass. I seks runder lå de lyseblå helt oppe på en andreplass, før de igjen var nede på tredje- og fjerdeplass.

Med seier i de tre siste seriekampene endte City til slutt på en respektabel tredjeplass og sikret seg sitt ønske om deltakelse i den gjeveste turneringen i Europa.

Stoke, som vant semifinalen hele 5-0, ble heller ingen stopper for at Manchester City vant sitt første trofé på 35 år. Yaya Touré sørget for at sluttresultatet ble 1-0 på Wembley.

Liverpool FC


Målvakter:
Brad Jones, José Reina, Alexander Doni

Forsvarere:
Glen Johnson, José Enrique, Daniel Agger, Fabio Aurélio, Sebastian Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Škrtel, John Flanagan, Jack Robinson

Midtbanespillere:
Steven Gerrard, Maxi Rodríguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Spearing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere:
Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

** Utilgjenglig: Luis Suárez (soner tredje av åtte kamper), Lucas Leiva (kneskadet)

MANCHESTER CITY – LIVERPOOL FC
Carling Cup, semifinale, kamp én av to
Onsdag 11. januar kl. 20.45
Etihad Stadium, Manchester
CANAL+ FOTBALL