Før kampen: Newcastle-Liverpool

De røde reiser til østkysten for å spille den første ligakampen i april etter en grusom mars måned. Newcastle har muligheten til å stikke fra gjestene på tabellen, mens Liverpool kjemper om å holde nabo Everton bak seg. Martin Atkinson dømmer.

Årets bunnpunkt på Anfield forrige helg gjorde at distansen opp til den viktige fjerdeplassen er nesten blitt like langt unna som nedrykkskampen, og Liverpool har dermed opprettet et vakuum midt på tabellen. Klubber som Sunderland, Everton, Swansea og Norwich ligger kun én seier bak de røde i Premier League, en situasjon man ikke forventet i august. Manchester United og Manchester City jager hverandre tett på henholdsvis første- og andreplass, mens Arsenal har spikret formkurven med en sterk tredjeposisjon. Den siste Champions Leauge-plassen har foreløpig Tottenham i sin hule hånd. 

Newcastle ble tippet både øst og vest etter en smått trøblete sesongoppkjøring, men Alan Pardew har virkelig satt farge på det spillmessige denne sesongen. Sesongens mest positive overraskelse lå lenge på bronseplassen, og det evige håpet som spill i Mesterligaen var mer reelt enn på mange år. Etter stygge 0-5 mot Tottenham har ting heller gått i feil retning, noe som raskt gir klare resultater på tabellen. Kun to kamper har gitt tre poeng etter stortapet, og en har måttet se både Arsenal, Chelsea og Tottenham gå forbi klubben fra nordøst. Nå kjemper Newcastle om å hente igjen forspranget til fjerdeplassen, og for å ta igjen Tottenham og Chelsea er seier mot Liverpool nødvendig.

Effektiv angrepsduo
En sum på drøyt førti millioner pund ble Newcastle fôret med på bekostning av Andy Carroll og José Enrique, men tapet av de sentrale spillerne i fjorårssesongen har ikke slått negativt ut på klubben som ble stiftet seks måneder etter Liverpool FC. Tvert imot. 

I fjor sommer hentet Newcastle en uslepen diamant som var omtalt på både godt og vondt av diverse eksperter rundt om i Europa. Demba Ba var innom på prøvespille hos klubber som Lyon og Auxerre, før han fikk én sesong i Watford for åtte år siden. Deretter fulgte et mesterlig år i franske Rouen, hvor den franskfødte senegaleseren nettet 22 ganger på 26 kamper. Den belgiske klubben som ble slått konkurs i 2009, R.E. Mouscron, fikk smake litt på egenskapene til Ba før Hoffenheim kom på banen. Den tyske klubben kjøpte ham for tre millioner euro i 2007, og Ba var veldig delaktig i opprykket til Bundesligaen.  l løpet av sin første sesong i den tyske toppdivisjonen nettet Ba ved fjorten anledninger, og spilte samtlige ligarunder utenom én. Av mindre sportslige årsaker ble Ba og arbeidsgiveren etter hvert uenig i noen punkter, og den da 25-årige angrepsspilleren fikk muligheten i West Ham.

Et halvt år senere skulle Demba Ba bli kjøpt av Newcastle, og det uforutsigbare arbeidsjernet er klubbens ubestridte toppscorer med seksten fulltreffere. Senegaleseren bruker oftest høyrefoten, noe som er tydelig da ti av målene har kommet fra høyreslegga. Fire scoringer er gjort med hodet, mens to har kommet fra venstrefoten. Ingen av målene har kommet før det er spilt ti minutter eller på overtid. 

Newcastle valgte å kaste ni nye millioner pund på bordet for å kjøpe en ny senegaleser i januar. I tillegg til å også hete Demba, er Papiss Demba Cissé, i likhet med sin spissmakker, en angrepsspiller og notorisk målscorer på 26 år. Cissé begynte sin fotballreise som ungdom i AS Génération Foot, og fikk siden utfolde ferdighetene sine i klubber franske Metz og tyske Freiburg før Newcastle åpnet lommeboka. Cissé har allerede nettet fem ganger på 17 avslutninger i løpet av seks kamper – Carroll har til sammenlikning seks mål på 35 kamper. Papiss har også tegnet seg for en målgivende. 

Til sammen har altså duoen stått for nær halvparten av Newcastles 44 ligascoringer denne sesongen. 

Et skuffende år
Det nye året har gitt mange supportere glede i form av et etterlengtet trofé etter seier i straffesparkkonkurransen mot Cardiff på Wembley i februar, og man gleder seg stort til en semifinale i FA-cupen mellom Liverpool og Everton på samme stadion 14. april. 

I ligasammenheng ser ting imidlertid mye mørkere ut etter årsskiftet. Liverpools Premier League-kamper i 2012 virker å være tatt ut av et klassisk mareritt, og formkurven har mørknet drastisk. Kun nedrykkskjempende Wolverhampton har tatt færre poeng enn de røde fra Merseyside siden nyttårsaften, noe som har knust de fleste drømmer om Mesterligaspill kommende sesong. Av de seks siste ligakampene har det blitt urovekkende fem tap – sist mot Wigan på Anfield, en klubb som tidligere aldri har slått Liverpool foran The Kop. 

Sesongen sett under ett er også følgelig blitt merkbart svakere. 42 poeng på 30 ligarunder er det svakeste Liverpool har prestert i ligaen siden Premier League sin første sesong i 1992/1993. 

Borte bra, hjemme best
Nederlagene for de røde er kommet med solide mellomrom mot søndagens hjemmelag, og tross rødt tap på østkysten forrige sesong, viser statistikken at mannskapet til Dalglish pleier å hente poeng i Newcastle etter tap. Newcastle har aldri maktet å slå Liverpool i to hjemmekamper på rad siden Premier League ble innført, og en må snaut 40 år tilbake for å finne sist det skjedde. 

På Anfield er Newcastle nær sagt sjanseløse, og de rødkledde har historisk sett vunnet omkring to tredjedeler av kampene. Skjærene fra øst har kun jublet for seier foran The Kop tolv ganger på 119 år, men har til gjengjeld overtaket hjemme på St James’ Park, som med det nye sponsornavnet kalles Sports Direct Arena. Newcastle har slått Liverpool ved 34 anledninger på hjemmebane, mens de røde gjestene har seiret 23 ganger. Like mange ganger har det endt uavgjort. 

Siden dannelsen av Premier League har klubbene spilt 17 kamper mot hverandre i Newcastle. Vertene har, med sine syv trepoengere, vunnet én kamp mer enn Liverpool. Anfield-klubben har imidlertid nettet 28 ganger i øst, fem mål mer enn de stripete. 

Det er tre måneder siden forrige batalje mellom klubbene, en kamp Liverpool etter hvert vant 3-1. Newcastle tok tidlig ledelsen, men to scoringer av Craig Bellamy snudde kampen. Steven Gerrard ble byttet inn i andre omgang, og kronet det hele med å punktere oppgjøret da han satte inn Liverpools tredje.

Premier League 2011/12
Liverpool-Newcastle 3-1 (Bellamy 2, Gerrard)

Premier League 2010/11
Liverpool-Newcastle 3-0 (Suárez, Kuyt, Maxi)
Newcastle-Liverpool 3-1 (Kuyt)

Premier League 2008/09
Liverpool-Newcastle 3-0 (Benayoun, Kuyt, Lucas)
Newcastle-Liverpool 1-5 (Gerrard 2, Hyypiä, Babel, Alonso str) 

Premier League 2007/08
Liverpool-Newcastle 3-0 (Pennant, Torres, Gerrard)
Newcastle-Liverpool 0-3 (Gerrard, Kuyt, Babel)

Premier League 2006/07
Newcastle-Liverpool 2-1 (Bellamy)
Liverpool-Newcastle 2-0 (Kuyt, Alonso)

Premier League 2005/06
Newcastle-Liverpool 1-3 (Crouch, Gerrard, Cissé str)
Liverpool-Newcastle 2-0 (Gerrard, Crouch)

Flere røde håper på comeback
Det er nok ikke tilfeldig at Liverpools negative formkurve er samtidig med skadene til Craig Bellamy, Glen Johnson og Daniel Agger, og spillerne kjemper er en kamp mot klokka for å bli klar igjen. Waliseren pådro seg en leggskade før Merseyside-derbyet 13. mars, og har i tillegg måttet se FA-cupens kvartfinale og kampene mot QPR og Wigan fra tribunen. Johnson ble skadet under landslagstrening med England i begynnelsen av mars, og har ventet tålmodig på å bli skadefri. Agger ble byttet ut i ligacupfinalen mot Cardiff med ribbeinsbrudd. Dansken har vært spillefri i en drøy måned. Martin Kelly led også etter å ha blitt stemplet mot Stoke i FA-cupkvarten.

Fellesnevneren mellom spillerne er at samtlige skal ha siktet seg inn for å bli klar til Newcastle-kampen, men det ventes en sen test på alle som er i nærheten av kampform før søndag.

Maxi Rodríguez har slitt med diaré den seneste tiden, men kan også bli klar til Newcastle. 

Charlie Adam skadet kneet såpass alvorlig mot QPR at skotten ventes å være ute resten av sesongen. Midtbanekollega Lucas har som kjent også slitt med en alvorlig kneskade, og blir ikke å se igjen før tidligst sesongoppkjøringen kommende sommer.

Newcastles kaptein, Fabricio Coloccini, ble byttet ut med en strekk i hamstringen forrige helg, og argentineren må belage seg på noen ukers hvile. Fra før er Steven Taylor ute for resten av sesongen.

Papiss Demba Cissé har også slitt med en leggskade denne uka, men ventes å bli klar. En for muligens også gjensyn med Cheikh Tiote og Ryan Taylor. Peter Løvenkrands, Leon Best og Sylvain Marveaux er skadet.

Fakta før avspark

Liverpool har scoret minst tre mål på seks av de syv siste kampene mot Newcastle. 

De røde har vunnet samtlige kamper hvor Suárez, Gerrard og Carroll har startet sammen.

Martin Atkinson skal dømme Newcastle v Liverpool. Gjestene har ikke tapt med Atkinson som dommer denne sesongen.

Dirk Kuyt (277) hopper fordi både Bob Paisley, Bill Jones, David James og Steve McMahon på lista over antall Liverpool-kamper dersom han spiller på søndag.

Skadde Charlie Adam har løpt lengst for Liverpool denne sesongen, mens Yohan Cabaye har gjort det for Newcastle.

José Enrique har driblet 41 spillere denne sesongen – ingen andre forsvarsspillere i ligaen kan måle seg.

Newcastle har byttet 18 ganger mer enn Liverpool (70) denne sesongen.

Følg OptaNorLFC på twitter for mer statistikk rundt Liverpool FC.

Form

NEWCASTLE (2-2-2):
West Bromwich-Newcastle 1-3
Newcastle-Norwich 1-0
Arsenal-Newcastle 2-1
Newcastle-Sunderland 1-1
Newcastle-Wolverhampton 2-2
Tottenham-Newcastle 5-0 

LIVERPOOL (2-0-4):
Liverpool-Wigan 1-2
QPR-Liverpool 3-2
Liverpool-Stoke 2-1 (FA-cup)
Liverpool-Everton 3-0
Sunderland-Liverpool 1-0
Liverpool-Arsenal 1-2

Tabellen før runde 31
1. Manchester United (73)
2. Manchester City (70)
3. Arsenal (58)
4. Tottenham (55)
5. Chelsea (50)
6. Newcastle (50)
7. Liverpool (42)
8. Sunderland (40)
9. Everton (40)
10. Swansea (39)
11. Norwich (39)
12. Stoke (38)
13. Fulham (36)
14. West Bromwich (36)
15. Aston Villa (33)
16. Blackburn (28)
17. Bolton (26)
18. QPR (25)
19. Wigan (25)
20. Wolverhampton (22)

Kampene i runde 31:

Lørdag 31. mars
16.00 Everton-West Bromwich (Sumo)
16.00 Fulham-Norwich (Sumo)
16.00 Wigan-Stoke (Sumo)
16.00 Wolverhampton-Bolton (Sumo)
16.00 Manchester City-Sunderland (TV2PL1)
16.00 QPR-Arsenal (TV2PL2)
16.00 Aston Villa-Chelsea (TV2PL3)

Søndag 1. april
14.30 Newcastle-Liverpool (TV2PL1)
17.00 Tottenham-Swansea (TV2PL1)

Mandag 2. april
21.00 Blackburn-Manchester United

Relaterte artikler før kampen

Duo scorer alltid mot Newcastle
Pardew mener Liverpool må vinne
- Jeg kommer ikke til å feire om jeg scorer
- Sterk duo på topp
- Vi kan håndtere tapet av Coloccini
Sikter mot Europa
Engstelig Carroll før gjensyn