Før kampen: QPR-Liverpool

Formsvake Queens Park Rangers kjemper for sitt liv i Premier League, mens Liverpool klamrer seg til muligheten om fortsatt å komme inn blant topp fire. Felles for begge klubber er at en stabil ligaform nå må komme om sesongens mål skal oppnås.

Runde 29 i ligaen har blitt spredt ut over flere dager som følge av at kvartfinalene i FA-Cupen har utsatt kamper i Premier League. Med ti gjenstående kamper har Liverpool ti poeng opp til Arsenal på fjerdeplass, og den etterlengtede plassen som gir kvalifisering til Champions League. De røde fra Anfield har knapt råd det eneste feilskjær om det håpet skal kunne leve videre.

QPR har falt som en stein i sitt comeback i Premier League, og er nå under nedrykkstreken. Under Mark Hughes har laget én seier, hjemme mot Wigan, to uavgjorte og fem tap. Waliseren tok over etter Neil Warnock som fikk sparken 8. januar. Warnock hadde på sine åtte siste kamper to uavgjorte, seks tap og altså ingen seire. QPR har altså bare vunnet en av sine 16 siste i ligaen.



Gullet sikret mot QPR
QPR er et lag som Liverpool har trives med å spille mot opp gjennom årenes løp. Totalt har de røde hele 29 seire på 41 kamper, med seks uavgjorte og seks tap. På Londons vestkant er tallene at alle poengene har gått til gjestene 11 ganger, det har blitt fem ganger poengdeling og fire nederlag.

10.desember vant Liverpool 1-0 på Anfield. Da Luis Suarez headet inn et overlegg fra Charlie Adam tidlig i 2.omgang. I en kamp som lignet mange av de som har vært foran The Kop denne sesongen, med stolpetreff, sjansesløseri, manglende dommeravgjørelser og en inspirert keeper. Den gangen var den reservekeeperen til QPR, Radek Cerny, som løftet seg mange hakk foran en fullsatt arena i Liverpool 4.

Det var det første ligamøtet klubbene i mellom på nesten 16 år. 11. februar 1996 var forrige gang lagene møttes i den engelske toppdivisjonen, hvor Liverpool vant 2-1 etter scoringer fra Mark Wright og Robbie Fowler.

Queens Park Rangers hadde sin beste ligasesong noen sinne in 1975-76, da det ble 2.plass i 1.divisjon. Med spillere som Gerry Francis, Stan Bowles, Don Givens, Dave Thomas og Phil Parkes vant man 13 av de siste 15 kampene, og var øverst på tabellen før Liverpool skulle spille en hengekamp borte mot nedrykkstruede Wolves. Sene scoringer av Kevin Keegan, John Toshack og Ray Kennedy sørget for det første ligamesterskapet under ledelse av Bob Paisley.



Da Liverpool FC vant ligagullet siste gang, i 1990, ble tittelen sikret ved at man slo QPR med 2-1 hjemme, etter scoringer av Ian Rush og John Barnes på straffe. Liverpools lag: Grobbelaar, Venison, Hysén, Hansen, Burrows, Nicol, McMahon, Mølby, Barnes, Rosenthal, Rush.

Presset motstander
De lagene som hvert år kommer opp fra Championship er ventet en tøff tid i eliten, og så også med QPR, Swansea og Norwich før denne sesongen. Mange tippet nok likevel at klubben på Lofthus Road skulle gjøre det best.

Først og fremst hadde de mer penger enn sine kollegaer som kom opp. I sommer ble spillere som Anton Ferdinand, Shaun Wright-Phillips, Joey Barton, Jay Bothroyd, Kieron Dyer og Danny Gabbidon hentet inn, for å nevne de mest rutinerte.

Det begynte også rimelig bra, og 20. november lå klubben på 9. plass i Premier League, med 15 poeng på 12 kamper. Foran for eksempel Swansea og Norwich. Fattige syv poeng på de neste 16 oppgjørene har imidlertid sørget for at man nå er under streken med 22 poeng.

Mark Hughes ble hentet inn i januar for å prøve å rette opp skuta, og igjen tok rike eiere fram sjekkheftet. Spissene Bobby Zamora og for oss velkjente Djibril Cissé ble hentet inn, og også andre kjente navn som Onuhoa fra Manchester City, Macheda fra Manchester United og Taiwo fra Milan. Resultatene har imidlertid latt vente på seg og Mark Hughes er under stort press etter at QPR for tiden er blant de fem lagene som har skilt seg litt ut i bunnen av ligaen, sammen med Blackburn, Wolves, Bolton og Wigan. De stripete har også et hardt gjenstående program, hvor man etter Liverpool bl.a. har igjen å møte de fem topplagene i Premier League i Man Utd, Man City, Chelsea, Tottenham og Arsenal.



For Liverpool har også formen hatt en nedadgående kurve i ligaen, med kun åtte poeng på ni ligaforsøk i 2012. Bare et lite øyeblikk tidlig i sesongen har man vært under den 7.plassen som er blitt bekledd de siste ukene. I motsetning til QPR har de røde kun et av topp fem lagene igjen å møte, Chelsea i siste hjemmekamp.


Skaderammet Liverpool
QPR har få skadeproblemer før onsdagens kamp, men spissene DJ Campbell og Heidar Helguson er fortsatt uaktuell. Den marokkanske playmakeren Adel Taraabt er ventet å spilleklar etter skade.  Helguson er klubbens toppscorer i Premier League med åtte mål, mens nestemann på lista er Jamie Mackie med fire. Dette er imidlertid spillere som vil få vanskeligheter med å spille seg inn på laget igjen, siden Zamora og Cissé nå er spissparet.

Lagoppstilling QPR siste kamp, borte mot Bolton (tap 2-1): Kenny, Hill, Traore (Taiwo 79), Ferdinand, Onuoha, Diakite, Derry (Buzsaky 79), Barton, Wright-Phillips (Mackie 80), Cissé, Zamora. Res: Cerny, Gabbidon, Young, Bothroyd.

For Liverpool er det langt flere spørsmålstegn, hvor Kenny Dalglish håpet å ha Glen Johnson og Craig Bellamy tilgjengelige igjen, men de siste rapportene tyder på at i beste fall kan sistnevnte kan rekke kampen mot QPR. Daniel Agger og Lucas er fortsatt ute, mens Fabio Aurelio og Jack Robinson neppe er aktuelle selv om de er tilbake i trening.


Fakta før avspark

På de 41 ligamøtene så langt mellom de helrøde og de blå- og hvitstripete, er det bare tre ganger hvor Liverpool ikke har scoret.

Både QPR og Liverpool har vunnet flere bortekamper enn hjemmekamper denne sesongen, med tre mot to og fem mot seks for Liverpools del.  Wigan, Bolton og WBA er de andre lagene i PL som kan vise til det samme.

Dirk Kuyt vil spille kamp nr. 200 i Premier League hvis han kommer på banen onsdag kveld.

QPR har mistet 15 poeng etter at de selv har vært i ledelsen denne sesongen, mest i toppdivisjonen. 13 av disse poengene er tapt på eget gress.

QPR har ikke holdt buret rent siden de slo Chelsea med 1-0, 23. oktober 2011, eller på 19 ligakamper.

Liverpool har tapt sine to foregående kamper borte, mot Manchester Utd og Sunderland.

De ni siste kampene som QPR har tapt har alle vært med ett mål.

Liverpool har spilt 99 kamper uavgjort i Premier League.

Etter at Premier League startet i 1992 har QPR slått Liverpool i en kamp, da man i oktober 1994 vant 2-1. Målscorere var Trevor Sinclair og Les Ferdinand for QPR, mens John Barnes nettet for de røde.

Forrige sesong tapte Liverpool alle kampene borte mot nyopprykkede lag; Newcastle 1-3, WBA 1-2 og Blackpool 1-2.



Form

QPR (TUTTT):
10.03: Bolton –QPR 2-1
03.03: QPR-Everton 1-1
25.02: QPR-Fulham 0-1
11.02: Blackburn-QPR 3-2
04.02: QPR-Wolves 1-2

LIVERPOOL (VVTTU):
18.03: Liverpool-Stoke 2-1 (FA-cupen)
13.03: Liverpool-Everton 3-0
10.03: Sunderland-Liverpool 1-0
03.03: Liverpool-Arsenal 1-2
26.02: Cardiff-Liverpool 2-2 (2-3 e. str) (Ligacup)

Innbyrdes (i Premier League):

10.12.11: Liverpool-QPR 1-0
11.02.96: QPR-Liverpool 1-2
30.08.95: Liverpool-QPR 1-0
11.02.95: Liverpool-QPR 1-1
31.10.94: QPR-Liverpool 2-1
08.12.93: Liverpool-QPR 3-2
18.08.93: QPR-Liverpool 1-3
10.03.93: Liverpool-QPR 1-0
23.11.92: QPR-Liverpool 0-1

29. Ligarunde:

17.03: Fulham-Swansea 0-3
17.03: Wigan-WBA 1-1
18.03: Newcastle-Norwich 1-0
18.03: Wolves- Man Utd 0-5
20.03: Blackburn-Sunderland
20.03: Aston Villa-Bolton UTSATT
21.03: Everton-Arsenal
21.03: Man City-Chelsea
21.03: QPR-Liverpool
21.03: Tottenham-Stoke