Før kampen: Sunderland-Liverpool

De røde reiser til Sunderland for å revansjere tapet mot Arsenal. Sunderland har kun slått Liverpool to ganger i Premier League. Anthony Taylor dømmer.

Kampen spilles lørdag 10. mars klokken 16.00 på Stadium of Light i Sunderland. Den vises på TV 2 Premier League HD1.

Den røde klubben fra Merseyside har lidd under ekstrem sløsing med målsjansene denne sesongen, og en må 40 år tilbake for å finne sist Liverpool ikke hadde scoret mer enn 30 mål etter 26 seriekamper. Statistikken bedret seg ikke mot Arsenal, i en kamp ligacupvinneren vartet opp med to nye stolpetreff og nok en bom fra ellevemeteren. Tross marginene imot, tok Liverpool ledelsen på et selvmål fra Gunners-stopper Laurent Koscielny etter halvspilt førsteomgang. Robin van Persie er ligatoppscorer, og nederlenderen fant også veien til nettmaskene foran The Kop. Dette var Arsenals andre avslutning i kampen, men nok til at det sto 1-1 ved pause. En lang og intens annen omgang bevarte mye av sjanseskapingen til hjemmelaget, men det ble aldri uttelling. Istedenfor stjal van Persie og Arsenal alle tre poengene på overtid, og påførte Liverpool sitt første hjemmetap denne sesongen.

Sunderland, som sist vant ligaen i 1936, varmet opp til hjemmekampen mot Liverpool med det klassiske Tyne-Wear derbyet på St James’ Park i Newcastle. Den knallharde kampen i nordøst fikk sitt første gule kort etter 30 sekunder, og forsmaken publikumet fikk utviklet seg etter hvert til åtte gule og to røde kort. I mellomtiden ga Nicklas Bendtner de sorte kattene ledelsen fra straffemerket, og Martin O’Neill sine menn ledet 1-0 ved sidebyttet. Newcastle byttet inn Shola Ameobi da det gjensto omkring 20 minutter på klokken, og kraftpluggen ble tidlig sentral i avslutningsfasen. Det første nigerianeren gjorde var å brenne et straffespark, før han utliknet i det 90. minutt. Kampen endte 1-1, og Lee Cattermole klarte å snakke på seg rødt kort etter kampslutt.

En ny giv

Med kun to seiere denne sesongen, så Sunderland-styret seg nødt til å skille seg med Steve Bruce, og valgte heller å hente inn et kjent ansikt som tidligere var sjef på Villa Park. Martin Hugh Michael O’Neill tok over Sunderland på desember 2011 sin tredje dag. Nord-Iren sin første kamp fra sidelinjen kom mot Blackburn en drøy uke senere, i en kamp de lå under 1-0 til det gjensto seks minutter på klokken. Da klinket David Vaughan inn utlikningen fra distanse, før Sebastian Larsson gjorde helomvendingen komplett på et frispark nær sekstenmeteren.

Den 60-årige manageren har nå styrt skuta i 13 ligakamper, og kan skryte på seg syv seiere, to uavgjort og fire tap. Nederlagene har blant annet kommet mot sterke motstandere som Chelsea, Arsenal og Tottenham, og Sunderland har klatret fra en plass i nedrykksstriden til å ligge kun fem poeng bak Liverpool.

Innbyrdes

Den 133 år gamle klubben fra Nordøst-England gjestet Anfield i sesongåpningen, og utfallet ble ikke slik hjemmesupporterne ønsket. Liverpool åpnet imidlertid kampen best, men et tidlig straffespark ble blåst høyt opp på Anfield Road Stand av Luis Suárez. Den energifulle angriperen svarte raskt på straffeblemmen, og stusset et perfekt slått frispark fra Charlie Adam i mål etter tolv minutter. Omgangen burde blitt kronet med flere mål, noe Stewart Downing ikke var langt unna da han banket kula i tverrliggeren etter et flott raid langs høyrekanten. Tross en ettmålsledelse til pause, slo Liverpool av bryteren etter hvilen. Drøyt ti minutter inn i omgangen utliknet svenske Sebastian Larsson for Sunderland. Frisparkspesialisten fikk stå umarkert på bakre stolpe og smelle et innlegg fra Ahmed Elmohamady i mål. Den svake andreomgangen ebbet ut i 1-1, og begge lagene maktet ett poeng hver i første serierunde.

Liverpool-Sunderland 1-1 (1-0)
1-0: Suárez, 12. min
1-1: Larsson, 57. min

LFC (4-2-3-1): Reina; Flanagan, Carragher, Agger, Enrique; Lucas, Adam; Henderson (Kuyt 61), Suárez (Meireles 75), Downing; Carroll

SAFC (4-4-1-1): Mignolet; Bardsley, Brown, Ferdinand, Richardson; Elmohamady, Cattermole, Colback, Larsson (Vaughan 81); Gyan (Dong-Won 66); Sességnon

Sunderland-Liverpool 0-1

Det er spilt 157 kamper mellom de to klubbene siden 1894. Liverpool er best totalt sett med 72 seiere mot Sunderland sine 51. Det har endt uavgjort 34 ganger. På Anfield står det 39-20-19 i rødt favør etter 78 kamper, mens det i Sunderland står likt. Både Sunderland og Merseyside-klubben har vunnet 32 ganger, mens ingenting har skilt lagene ved 32 anledninger.

I Premier League møtte de hverandre for første gang på Anfield i 1996. Da endte det 0-0, og medregnet den kampen har det blitt 21 ligaoppgjør innbyrdes. Sunderland har kun vunnet to ganger, mens de rødkledde har vunnet tolv. Begge seierne kom på Stadium of Light, i 2002 og 2009.

Sunderland Association Football Club

Klubben fra Nordøst-England ligger på 12. plass i Premier League etter 27 kamper. De har kjempet inn 34 poeng, og har scoret 35 ganger. Bakover er det respektabelt med 31 innslupne, noe kun Everton kan matche blant samtlige lag fra åttende til sisteplass.

Stéphane Sességnon er laget toppscorer med seks fulltreffere. Sebastian Larsson følger etter med fem, mens hans skandinaviske kollega Nicklas Bendtner står med fire. Sességnon er også lagets enestående assistkonge med ni målgivnde pasninger.

De sorte kattene scorer flest mål før hvilen. Mellom det 20.- og 30. minutt har de nettet 21 prosent av scoringene sine, mens de også har en aktiv periode etter pause, frem til timen blir passert, hvor 18 prosent av målene har kommet. Statistisk sett kommer baklengsmålene oftest mot slutten av begge omgangene.

Sunderland har blitt tidelt to straffer i ligasammenheng denne sesongen. Larsson bommet på den første, mens Bendtner scoret lagets første fra ellevemeteren mot Newcastle i forrige kamp.

Tilgjenglige spillere:

Målvakter:
Craig Gordon, Simon Mignolet

Forsvarere:
Phil Bardsley, Wayne Bridge (på lån fra Man City), Michael Turner, Matthew Kilgallon, John O’Shea

Midtbanespillere:
Sebastian Larsson, Craig Gardner, Kieran Richardson, Jack Colback, David Vaughan, David Meyler, James McClean, Ahmed Elmohamady

Angripere:
Fraizer Campbell, Connor Wickham, Ji Dong-Won, Nicklas Bendtner (på lån fra Arsenal)

Sotirios Kyrgiakos sliter med en ankelskade, Wes Brown har lidd med kneet og Titus Bramble har hatt problemer med leggen. Ingen av forsvarsspillerne forventes å bli klar til Liverpool.

Reservekeeper Keiren Westwood er ute med strekk.

Kieran Richardson har hatt en strekk i leggen og hvilt, men skal være klar til å ta plass i troppen på lørdag.

Lee Cattermole og Stéphane Sességnon må begge stå over mot Liverpool på grunn av karantener.

18: Wayne Rooney (Man U)
16: Demba Ba (Newcastle), Sergio Agüero (Man C)

Liverpool Football Club

Kenny Dalglish sitt lag ligger som nummer syv i Premier League etter 27 serierunder, men har for øvrig én kamp til gode på lagene foran. De helrøde er strandet på 39 poeng, og det er blitt ti poeng opp til 4. plass. Fremover har det trøblet, og Anfield-klubben står kun med 30 scoringer. Av lagene på topp ti, er det kun Stoke City med 27 som har færre mål. I motsatt ende er det imidlertid lysere tall med 25 baklengsmål. Sett bort fra serieleder Manchester City, er det ingen andre lag i serien som kan matche den forsvarsjobben.

Craig Bellamy og Luis Suárez er lagets toppscorere med seks mål hver. Andy Carroll er nestemann på listen med tre fulltreffere. Charlie Adam har servert elleve scoringer, noe som er et langt forsprang ned til Dirk Kuyt og Suárez med tre hver.

Det er blåst fem straffespark for de røde i ligaen denne sesongen, men det er blitt fire bom – av Kuyt (2), Suárez og Adam. Det er flere enn noen andre Premier League-lag har gjort på én sesong siden 1997/98. Adam sin straffe borte mot West Bromwich er den eneste som er vellykket.

Tilgjengelige spillere:

Målvakter:
Brad Jones, Pepe Reina, Alexander Doni

Forsvarere:
Glen Johnson, José Enrique, Fábio Aurélio, Sebatián Coates, Jamie Carragher, Martin Kelly, Martin Škrtel, Jon Flanagan, Andre Wisdom

Steven Gerrard, Maxi Rodríguez, Jordan Henderson, Stewart Downing, Jay Speaing, Charlie Adam, Raheem Sterling, Jonjo Shelvey, Conor Coady

Angripere:
Luis Suárez, Andy Carroll, Dirk Kuyt, Craig Bellamy

Daniel Agger pådro seg ribbeinsbrudd i ligacupfinalen. Han må belage seg på flere uker i venteboksen, og er dermed utilgjengelig mot Sunderland.

Steven Gerrard og Glen Johnson ble begge småskadd på landslagsoppdrag, og begge måtte se Arsenal-kampen fra tribuneplass. Nå er imidlertid de engelske landslagsspillerne tilbake i full trening, og en kan vente seg begge to i troppen.

Jack Robinson har slitt med flere skader denne sesongen, og Dalglish opplyste at den unge venstrebacken pådro seg en ny skade i et intervju på Wembley. Det er uvisst når Robinson er tilbake.

Lucas Leiva er ute resten av sesongen med en skade i venstre kne.

Dommerteam
Anthony Taylor skal dømme oppgjøret mellom Sunderland og Liverpool. Han har tidligere dømt to ligakamper med Liverpool, og begge har endt med seier – 3-0 mot Wolverhampton 31. januar og 2-0 mot Stoke 2. februar i fjor. Taylor har gitt fire gule til Liverpool og ingen røde. Andy Newbold og Glenn Turner skal være assistentdommere, mens Anthony Bates er fjerdedommer.