Gerrard vil revansjere seg

Selvmålet i Ligacup-finalen i 2005 var hardt å svelge for Liverpool-kapteinen.

- Det var et mareritt. Jeg følte meg suicidal, sier Steven Gerrard om selvmålet mot Chelsea i Ligacupfinalen i 2005.

Liverpool ledet 1-0 da Gerrard satte ballen i eget nett drøye ti minutter før slutt. Scoringen tok oppgjøret til ekstraomganger, og Chelsea vant til slutt 3-2.

- Det var fælt. En av de verste dagene jeg noensinne har hatt, spesielt siden det skjedde mot Chelsea. Jeg hadde vært koblet til dem i en stund før cupfinalen - så scoret jeg selvmål. Det fantes kanskje Liverpool-fans som trodde jeg mente å gjøre det. Tapet var et mareritt for både meg og laget, sier Gerrard ifølge Daily Telegraph.

Scouseren tenker sjelden på finaletapet mot Chelsea.

- Jeg går sjelden tilbake til 2005, eller til 2007 og finalenederlaget for Milan i Champions League. De finalene betyr ingenting for meg. Det betyr heller ingenting at vi kom dit. Minnene jeg tenker tilbake på, er finalene vi har vunnet.

Etter Champions League-finalen mot Milan, gikk det i bratt nedoverbakke for Liverpool. De nye eierne, amerikanske Tom Hicks og George Gillett, var en katastrofe for klubben. Siden nederlaget for Milan i Athen, har ikke Liverpool spilt én eneste finale. Søndagens Ligacup-finale på Wembley blir dermed klubbens første finale på snart fem år.

- Det var dager der jeg lurte på om jeg noen gang ville vinne et stort trofé, eller om jeg noensinne ville oppleve mer suksess med Liverpool.

- Når man vinner et trofé, forventer man vel ikke at det skal være det siste på seks år, gjør man? Man håper at klubben skal bli involvert i en ny finale så snart som mulig. Vi kom til finalen mot Milan, men det gikk ikke etter planen. Det viser hvor vanskelig det er å vinne store trofeer, fortsetter 31-åringen.

Når Gerrard forbereder seg til cupfinalen på Wembley, unner han seg et lite tilbakeblikk til George Gillett og Tom Hicks' kaosregime.

- Smerten og erfaringen kan hjelpe deg til finalen. Man tar vare på de gode minnene. Under Gillett og Hicks tapte vi kamper på Anfield og fansen sang om at de ville ha eierne ut. Det var ikke bra. Nå er atmosfæren totalt forandret.

Men kampen om trofeene er enda tøffere enn før. Både Manchester City og Tottenham har nemlig blandet seg inn i tetbildet i England.

- Det blir stadig vanskeligere å få fremgang - men etter en lang trofétørke, er det enda viktigere å vinne sølvtøy, slår Gerrard fast.

Liverpool-kapteinen håper at triumf på Wembley vil være en katalysator for Merseyside-klubben.

- Om vi vinner Carling Cup, vil det gi oss selvtillit. Forhåpentligvis kan det også bli en katalysator for laget, sier han.

Stevie Gerrard sammenligner årets sesong med Treble-sesongen 2000/2001 - da Liverpool gikk hen og vant både FA-cupen og UEFA-cupen etter å ha tatt Ligacup-gull i februar.

- Det føles ganske likt som 2001. Vi var i forsiktig fremgang før vi vant trippelen, og jeg tror det samme er i ferd med å skje nå. De nye spillerne finner seg til rette og spiller godt. Laget er i vekst, sier han.

Gerrard understreker at han tror dagens lag er et stykke unna Treble-laget fra 2001, og midtbanestjernen mener også at det er vanskeligere å vinne Premier League nå.

- Jeg tror vi er et stykke unna toppen i forhold til 2001-laget, men det er mye vanskeligere å vinne ligaen nå. Det var ingen Manchester City eller Chelsea i serien på den tiden. Da var det kanskje tre tittelkandidater, mens det nå er fem eller seks. Vi er et stykke unna, men cuptriumfer gir deg alltid tro og selvtillit.

FA-cuptittelen mot West Ham i Cardiff i 2006 er Liverpools foreløpig siste trofé. Gerrard mener at seks års ventetid er altfor lenge.

- Det er veldig lenge siden 2006 - altfor lenge for en klubb av denne størrelsen. Det ville vært stort å vinne Ligacupen på søndag. Men hvis vi vinner finalen, må vi ikke hvile på laurbærene. Vi må komme oss tilbake på vinnersporet i ligaen og forsøke å kvalifisere oss til et nytt Wembley-besøk gjennom FA-cupen.

Liverpool var nærmest fast inventar i nasjonale cupfinaler da Cardiff vikarierte for Wembley da nasjonalarenaen ble pusset opp. Anfield-klubben har følgelig ikke spilt Wembley-finale på mange år - forrige gang var tilbake i 1996.

- Da jeg spilte i finalene på Cardiff, var jeg litt skuffet over at det ikke var på Wembley. Det er det du drømmer om som liten - å klatre opp trappene på Wembley og hente trofeet. 

Forrige sesong var Merseyside-klubben igjen langt unna å opptre på Wembley. I Ligacupen ble det sjokknederlag for Northampton på Anfield i tredje runde, mens Manchester United ble for sterke i FA-cupens tredje runde. Steven Gerrard ser fremgang når han sammenligner årets Liverpool-utgave med fjorårets versjon.

- Sesongen vår var over på samme tid i fjor. Det så veldig mørkt ut, men Kenny kom inn og ga alle et stort løft. Han lyktes med å bringe selvtilliten tilbake, og vi har forbedret oss det siste året. Ved sesongstart var planen å nå langt i cupene og havne blant de fire beste i ligaen. For øyeblikket ser det bra ut.

Gerrard roser også Kenny Dalglish' managerferdigheter.

- Han er flink til å jobbe med enkeltspillere, og han er veldig nære spillerne. Jeg mener ikke at det er problematisk med managere som holder avstand til spillerne, men Kenny tenker som en spiller. Han er med og spiller kamper på treningsfeltet, og han har alltid glimt i øyet.

- Han er veldig lojal og ærlig mot spillerne. Det er alt du kan be om som spiller. Som spiller vil man gi ham noe tilbake på banen. Det har vi klart ved å kvalifisere oss for Carling Cup-finalen. Vi ønsker dessuten å gjenta bedriften i FA-cupen. Å avslutte mai med to cuptitler og en topp fire-plassering; det ville vært en drømmesesong, avslutter Steven Gerrard.