Gir England-karrieren 6 av 10

En beskjeden Steven Gerrard karakteriserer sin landslagskarriere som en 6'er på en skala fra 1-10, før han i kveld spiller sin 100.landskamp for «Three Lions».

- Dersom Bobby Moore og Bobby Charltons landslagskarrierer var en 10'er, vil jeg anslå min egen karriere til en 6'er eller 7'er, uttalte Gerrard på Englands pressekonferanse i går.

- Moore og Charlton vil for alltid være mine helter, og heltene i engelsk fotball. Helte- og legendestatus blir utdelt alt for lett i fotball. Når det gjelder spill for det engelske landslaget finnes det bare 11 helter. Resten har ikke levert varene, fortsetter England-kapteinen.

- Jeg er helt enig i at min generasjon har underprestert i de store turneringene.

Nå står England overfor et generasjonsskifte.

- Jeg ønsker ikke at disse unge guttene skal frykte meg. De kan komme og prate med meg. Det første jeg gjør når en ny spiller kommer inn i gruppen er å gå og snakke med ham, for jeg vet hvor skremmende det kan være å komme inn som fersking.

- Jeg føler mer press når jeg spiller for England enn når jeg spiller for Liverpool. Du er i klubben din hver eneste dag, så du blir svært gode venner med lagkameratene dine. Du jobber med taktikk hver eneste dag. Rutinene blir drillet hele tiden. Du møter fansen hver eneste uke, så de kjenner deg godt. Spiller du en dårlig kamp, kan du alltid rette opp inntrykket i neste.

- Med England er det tøffere. Får du et dårlig resultat, klarer du å legge det bak deg ved å spille for klubben din, men ideelt sett ville du ha spilt en ny kamp for England igjen. Du ønsker å rette opp inntrykket med England. Kanskje må du vente et par måneder før du får sjansen til det, noe som ikke er ideelt.

- Å ta et straffespark for England i en stor turnering er en million ganger mer vanskelig enn å ta et straffespark i en normal kamp, i en normal situasjon. Nervene og følelsen du får i kroppen når du skal ta et straffespark i en stor turnering kan ikke beskrives med ord. Du føler mye større press en når du skal ta et helt vanlig straffespark, selv om du føler press da også.

- Fotballen får mye større oppmerksomhet nå enn da jeg startet min landslagskarriere. Mediedekningen er mye mer intens. Vi har sosiale medier, mange flere kameraer, mange flere meninger, mange flere TV-kanaler som dekker kampene. Det har blitt større enn da jeg startet, og dermed har det blitt mye vanskeligere for de unge spillerne. Noen av dem vil ikke klare å håndtere dette. Det er et faktum. Ikke all som spiller på dette nivået vil bli internasjonale stjerner. Slik er det bare. Noen vil bukke under for presset, mens andre ikke vil være gode nok. Atter andre vil ikke jobbe hardt nok.

- At jeg nå skal spille min landskamp nummer 100 er en utrolig prestasjon for meg og min familie. Det er vanskelig å sette ord på følelsene mine. Hårene på nakken min reiser seg bare jeg snakker om det. Mange av spillerne jeg har spilt sammen med klarte ikke å nå så mange kamper. Det var mange store spillere før meg som aldri nådde 100 landskamper, og mange jeg har spilt sammen med klarte det heller ikke. Så det er veldig smigrende å ha klart det.