Gir ikke Suárez spesialbehandling

Forrige sesong vant Wigan på Anfield for første gang noensinne. Nå håper Roberto Martínez at spillerne skal klare å gjenta bragden.

Men da må gjestene spille opp mot sitt aller ytterste, fastslår spanjolen.

– Liverpool er en fotballklubb som kan vise til utrolige tradisjoner og suksessfull historie, og måten de vinner troféer på, er noe som gjør Anfield til et spesielt sted å besøke. Anfield er alltid et av de vanskeligste stedene i ligaen å spille på. Men det er vårt fokus – å være i stand til å dra dit og spille vår fotball, og vise at vi kan prestere.

39-åringen har forsikret sine utvalgte om at den svake sesongstarten på Merseyside ikke betyr veldig mye. Manageren, som var kraftig linket til jobben som Liverpool-sjef i sommer, vil ikke høre snakk om at de røde har tapt seg.

– Deres tabellposisjon reflekterer ikke kvaliteten innad i laget. En så det under gårsdagens landskamp, med tre Liverpool-spillere i startelleveren til England, og spillere som har kostet veldig mye penger, i tillegg til unge talenter. (Raheem) Sterling, som gjorde sin debut mot oss forrige sesong, og Joe Allen, som er en tekniker, en mester, som vi er godt kjent med – vi (Swansea i 2007) ga ham debuten som 16-åring, og vi jobbet sammen i tre år, så jeg vet nøyaktig hvem han er, og hva slags fantastisk fotballspiller han er. Så de har en sterk tropp.

– Det er aldri noen «feil» eller «riktig» tid for å møte et topplag. Som sagt reflekterer ikke tabellposisjonen til Liverpool kvaliteten og potensialet. Du ser for eksempel tre landslagsspillere som starter for England, store beløp som ble brukt på overganger i sommer og du har kvaliteten til Luis Suárez, som har vært involvert i 71 prosent av scoringene til Liverpool – de har et topplag, så det er aldri noen god eller dårlig tid å møte dem.

– Det tvinger oss til å måtte prestere vårt beste. Fra vårt ståsted er vi skuffet over resultatet forrige helg (1-2 mot West Bromwich), men jeg er veldig fornøyd med nivået vi har vist de tre siste kampene. Og enda viktigere er mentaliteten vi har vist: Å være i stand til å spille vårt eget spill når vi besøker steder som White Hart Lane. På lørdag handler det mer om hvor gode vi kan være, istedenfor hvor gode Liverpool kan være, fordi en forventer at Liverpool får resultater på hjemmebane, en forventer at de spiller bra, og en forventer at de finner vinner. Med mer fokus på hvordan vi selv kan prestere, kan vi forhåpentligvis kopiere forrige sesongs seier på denne banen.

Martínez er mektig klar over Liverpools klare formspiller. Suárez har scoret mål i de tre siste kampene han har spilt, og er ligaens toppscorer med åtte fulltreffere, sammen med Robin van Persie.

– Han er viktig for øyeblikket. Men det blir feil å gi ham spesialbehandling, fordi da får de andre spillerne mye større rom å boltre seg i – noe de virkelig kan utnytte.

– Vi snakker ikke om at dette er et «one man team». Det ville vært veldig farlig og ganske feil. Men det er sant at han er den viktigste spilleren foran mål. Statistikken bekrefter det, men det ville vært feil å gi andre spillere ekstra spillerom, fordi laget har kvalitet over hele banen. Og kvaliteten i dette laget er i stand til å kjempe om Champions League-plassen, noe de også vil gjøre – med tid.

Wigan har ikke tapt mot Liverpool på fem kamper, men Martínez tror ikke at morgendagens bortelag har et psykologisk overtak på Anfield-klubben.

– Nei, jeg tror ikke akkurat at Liverpool er bekymret over at Wigan Athletic kommer på besøk. For vår del var det imidlertid viktig å komme oss over den mentale sperringa vi hadde før forrige sesong – å kunne dra til Anfield, og spille på vår måte. Sannheten er at selv om vi klarte uavgjort sesongen før, spilte vi ikke opp mot vårt beste. Alt vi ønsker er å kunne dra hvor som helst i England, og spille på vår måte – og forrige sesong følte vi at vi klarte det.

– Når en først har gjort det én gang, vet man at en kan gjøre det på nytt.