God kamp mot Man Utd

Liverpool tapte mot Manchester United på en god dag. Spilte meget bra ti mot elleve.

Det er sikkert mange Liverpool-supportere som er skuffet i dag,og det med god grunn. Tvilsomme dommeravgjørelser og marginer i mot summerer opp denne kampen mot rivalene fra Manchester.

Men hvis man ser bak alle disse avgjørelsene så er det mye å glede seg over. Det offensive spillet som Brendan Rodgers forsøker i innprente begynner å sitte,og defensivt så var det stor forbedring fra de tidligere kampene i serien.
Liverpool startet kampen i et voldsomt tempo og med et høyt balltempo. De trykket Man Utd langt ned på egen halvdel og de spilte til tider en meget god og positiv angrepsfotball.

Det som imponerte meg mest var alle de motsatte bevegelsene på topp og i mellomrommet. Alle disse samtidige bevegelsene gjorde at United aldri klarte å få tak i ballen eller etablere noe eget spill.

Trekantkombinasjoner ble satt opp og man hadde alltid vendingspunkter motsatt hvis det ble trangt,og alt dette ble gjort i et skyhøyt tempo.

Så la oss glemme resultatet og heller fokusere på det positive i denne kampen. For hvis Liverpool klarer å spille slik de tidvis gjorde i 1.omgangen fremover,så er det bare et spørsmål om tid før poengene begynner å renne inn. Det kan bare gå en vei nå - oppover !

 

 NB ! Det er ikke analysehjørnet som har satt disse karakterene. Dette er hentet fra whoscored.

Interplay analyse

Offensive Liverpool

Brendan Rodgers sin offensive plan :
• Sette opp spillere i mellomrommet
• Sette opp Johnson mot Rafael 1v1
• Høyt tempo på siste tredjedel
• Hurtig i vending av spill

På dette bilde så ser vi hvor viktig Daniel Agger for det offensive spillet til Liverpool. Daniel Agger fikk i denne kampen mye rom å boltre seg i siden v.Persie ofte slurvet i førstepresset.

Dette gjorde at han enkelt kunne gå fremover å forè Borini,Shelvey og Suarez med pasninger og stikkere i mellomrommet. Legg merke til at de gode pasningene som Agger slår opp i mellomrommet fra sin midtstopperposisjon.

I tillegg til dette så ser vi nå hvor flinke Liverpool er til å lage trekantkombinasjoner høyt i banen :

Her spiller de seg gjennom ledd samtidig som de har vendingspunkter på begge sider i Sterling og Johnson. Dette her gjorde at Liverpool alltid hadde 4-5 gode pasningspunkter på United sin banehalvdel,og med høyt tempo i pasningsspillet så broderte de seg gjennom midtbanen til United som en varm kniv i smør.

Her er et nytt bevis på hvor flinke Liverpool er til å frigjøre spillere i mellomrommet. Her er det Joe Allen som blir spilt fri av Daniel Agger før han i neste fase setter opp Borini i mellomrommet.

Legg merke til at både Suarez og Shelvey er på vei fremover som gir Borini mange muligheter i fase 2. Men i dette tilfellet så vinkles ballen igjen ut til Glen Johnson som blir satt opp 1v1 mot Rafael.

Grepet med å bruke Borini på venstresiden kan forklares på følgende måte :
• Ekstra spiller i mellomrommet
• Tvinge Rafael lenger inn og opp i banen
• Åpne opp for Glen Johnson ute i korridor




 
Vi ser her at Johnson blir satt opp 1v1 bredt mens Borii ligger i mellomrommet.

Her ser vi hvor flinke Liverpool var til å skape trekantkombinasjoner høyt i banen. Jonjo Shelvey var flink til å hele tiden skaffe seg god pasningsvinkel når ballen var bredt,mens Joe Allen og Steven Gerrard alltid inntok støtteposisjoner.
Dette gjorde at Liverpool spilte seg gjennom United sin midtbane med få touch og med høyt tempo når ballen var bredt. Dette er en offensiv variabel som Liverpool ser ut til å håndtere bedre å bedre. Og dette er også definisjonen av tiki-taka.
 


Majestetiske Agger
Liverpool skiller seg litt ut fra andre lag som ønsker å sette opp midtstopperen i spill mot etablert. Lag som er sløve i førstepresset på topp må ofte betale prisen for det ved at Daniel Agger spiller veggpasning med en av de sentrale midtbanespillerne.
Dette er en variabel i det offensive spillet til Brendan Rodgers som er spennende men ikke minst veldig effektiv. Her ser vi hvor få sekunder Liverpool trenger fra de starter angrepet på egen halvdel før de angriper langs kanten :


Agger legger opp til veggpasning med Steven Gerrard - angriper så rommet foran midtbanen til United :

• Borini frigjør seg i mellomrommet
• Shelvey frigjør seg i mellomrommet
• Glen Johnson kommer høyt opp langs venstrekanten
• Liverpool spiller direkte gjennom midtbanen til United



 


 
Rafael blir usikker på om han skal støte opp i Borini som har beveget seg inn fra kant eller om han skal holde bredt. Dette ender opp med at han velger en mellomting,og Glen Johnson blir satt opp i en gunstig posisjon på venstrekanten.
Vi ser her at Liverpool bruker 6 sekunder på å sette igang angrepet før de har kommet seg opp i en gunstig posisjon inne på United sin banehalvdel. Med kraft, presisjon og høyt tempo i pasningsspillet så hadde United ikke sjanse til å henge med de første 45 minuttene.

Liverpool fortsatte

Jeg er imponert over måten Liverpool løste 2.omgangen på. Selv om United kom mer inn i kampen så fortsatte Liverpool med sitt pasningsspill med høyt tempo og med mange bevegelser rundt ballfører.
Slik som jeg ser det så gjorde Liverpool følgende grep :
• De dro kantene lenger inn i banen når de spilte mot etablert - ønsket å dra backene til United inn i banen
• Vinkle ut på Kelly og Glen Johnson
• Fylle opp med spillere i boks når de kom bredt

 Her ser vi hvor lett Liverpool forsatte med å spille ut United når de bygget opp angrepene sine - med 1 mann mindre !. Her spiller de hurtig ut til back før de vinkler inn i banen til Steven Gerrard som har frigjort seg sentralt i banen.



Vi ser her at Suso har frigjort seg i mellomrommet mens Kelly har startet løpet sitt langs høyrekanten.


Vi ser her at ved å dra kanten inn så fikk de Evra inn i banen som åpnet opp rom i korridor for Martin Kelly. Dessverre så klarte ikke Liverpool å fylle opp med nok spillere i boks når de kom seg bredt i 2.omgangen. Dette gjorde at United klarte å komme seg hjem og på rett side,og angrepene ebbet ut i ingenting.
Men selv med 1 mann mindre så fremsto Liverpool på en positiv måte og med en vilje til å angripe som man bare må bøye seg i støvet for. 



 
Konklusjon :
• Liverpool taper på en "god" dag.
• Liverpool sitt offensive spill begynner å sitte
• Liverpool sitt defensive spill begynner å sitte
• Grepene Brendan Rodgers gjorde i 2.omgangen var gode - gjorde at Liverpool var inne i kampen til siste minutt
• Selv om det ble tap så hedret Liverpool de 96 ofrene på en fortreffelig måte med sin innstilling og med en enorm vilje til å vinne.
• Fortsetter Liverpool dette spillet så blir de veldig vanskelig å stoppe utover i sesongen

YNWA - Analysehjørnet

Les flere analyser om engelsk og norsk fotball på Analysehjørnet (www.analysehjornet.com). Du kan også følge de på Facebook her og på twitter her.