Hillsborough-lekkasje undersøkes

Innenriksminister Theresa May bekrefter at hennes departement vil foreta en undersøkelse for å prøve å avdekke lekkasjer fra frigitte dokumenter etter Hillsborough.

BBC kunne nylig avsløre dokumenter frigitt etter Hillsborough, og som et utnevnt panel skal gå igjennom. Der kom det bl.a. fram at daværende statsminister Margaret Thatcher ble informert av en ledende polititjenestemann at det var berusede fans som var årsaken til tragedien i 1989 hvor 96 supportere mistet livet. Det ble snart fastslått at så ikke var tilfellet, men dårlig vakthold av politiet selv som var hovedgrunnen til at det gikk galt.

Det er blitt besluttet at tidligere hemmelige dokumenter fra Hillsborough skal gjennomgås av et oppnevnt panel, og at dette panelet skal få mulighet til å granske papirene uten at de blir lagt ut offentlig. Det har derfor vært sterke reaksjoner på at det nå er blitt lekket informasjon til pressen.

I parlamentet har representant Steve Rotherham fra Liverpool, tatt dette opp: «Dere vil være klar over at sist torsdag kom det opplysninger fra et dokument om tragedien på Hillsborough, etter lekkasje til BBC – departementspapirer fra 1989. Det er mange som tror at denne lekkasjen kun kan komme fra enten en ledende politiker, en ledende offentlig tjenestemann eller ved BBC selv etter å ha hatt tilgang til disse følsomme dokumentene. Det kom også antydninger om at det ville komme ytterligere lekkasjer i form av enkelt drypp siden, som igjen vil forringe arbeidet til det uavhengige panelet om Hillsborough.»

Innenriksminister Theresa May bekreftet at dette ville bli undersøkt: «Det vil bli holdt en undersøkelse vedrørende lekkasjene igangsatt av departementet. Jeg deler bekymringene som er blitt uttrykt i forhold til hvilken betydning lekkasjer av denne art har på hva som er en meget følsom sak i forhold til å sørge for at all informasjon blir satt sammen av Hillsborough Panel og jeg mener at all informasjon i ethvert dokument først skal bli vist til de etterlatte og ikke lekket til pressen i noen form. Departementet er i gang med å undersøke lekkasjene.»