Kandidatene til Årets Supporter 2011/12

Supporterunionen for Britisk Fotball har nå tatt ut finalekandidatene til Årets supporter 2011/2012. I samarbeid med TV2 vil Thomas Rue, Jan Holten og Kåre Mo bli presentert direkte under Premier League sendingene denne helgen.

Årets supporter vil bli kåret neste helg direkte under TV2 sine PL sendinger (uke 17).
 
 
Thomas Rue (Tottenham Hotspur)  
 
Tekst fra juryen: Vi liker svært godt supportere som lager sosiale tiltak for andre medsupportere og her er jo Thomas helt konge. Han har en tvillingbror som heter Espen som også er Spurs supporter. Hans garasje hjemme på Kongsberg er jo helt toppers for supportertreff. Langs veggen av garasjen kan du lese THFC (Tottenham Hotspur Fotball Club)  Han er 36 år og vært supporter fra 80 tallet, det betyr minst 25 år som Spurs supporter. Fikk utmerkelsen Årets supporter i supporterklubben 2011 (Tottenhams Venner).
 
Han er nominert av Tottenhams Venner.
 
Her er noen ord om han fra dem i et intervju:
 
Thomas forteller at interessen for Spurs begynte med tippekampen i kjellerstua til foreldrene sine midt på 80-tallet. Grunnen til at det ble Tottenham var rett og slett det vakre navnet på klubben, Tottenham Hotspur!

Hva var det som var årsaken til at du valgte å åpne egen Spurs-pub?
– I mangel på ett skikkelig sted å se fotball, og x-antall kommentarer under matcher fra min samboer om at barna våknet, fant jeg en gammel TV, to plaststoler (til meg og brodern) og et lite bord. Deretter rygga jeg bilen ut og flyttet fotballen inn i garasjen, og det var starten på WRP(Wild Rover Pub), sier Rue.

Mange timers arbeid
Etter tre år har det gått med ca. 50 000 kroner, og mange timer på ebay. Vegger, tak og gulv er dekorert med drakter, skjerf,flagg og andre Spurs/fotball/øl-effekter.

– Flatskjerm har jeg fått av en av gutta som ser kamper her, i tillegg til masse annet ”stæsj”. Dette har gjort til at garasjen har blitt en skikkelig fotballpub slik jeg mener ett sånt sted skal se ut, sier han.

Godt besøkt
Puben har blitt godt besøkt av Tottenham-supportere. Også pressen har vært innom den fra tid til annen.
– Jeg har hatt Tv2 på besøk, og Dagbladet har lagd en stor reportasje i søndagsmagasinet sitt. Mange syntes jeg er gal som har gjort dette, men det har vært en drøm som har gått i oppfyllelse at alle «yids'a» i Kongsberg har fått ett sted og samles. Jeg må også legge inn at jeg setter stor pris på gutta som kommer til alle matchene, og skaper en magisk stemning gang etter gang, sier Rue.

 


Jan Holten (Liverpool FC)
 
Tekst fra juryen: Å være fotballsupporter handler så mye mer en hva som skjer utpå banen i 90 minutter. Jan har først og fremt vært med å skape en meget godt supportermiljø i Bodø. Han er deres frontman og her ligger det mange hundre timer i gratis arbeid for andre. Å være fotballsupporter handler mye om samhold/glede/sorger/ sammen med andre likesinnede. Derfor er det å skape et positivt supportermiljø rundt seg en meget god egenskap. Jan sin vonde historie fra barndommen i boken Liverpoolhjerter viser hvor viktig Liverpool FC har vært for han. Men det å ta konsekvensen av de vonde opplevelsene og gjøre noe positivt ut av det, er beundringsverdig. Årets supporter i supporterklubben 2011 (Liverpool FC Supporters’ Club Scandinavian Branch)

Han er nominert av styret i LFCSCSB

Her en noen ord om han fra styret i LFCSCSB.

Jan Holten er helrød fra Midt-Norge som burde få utmerkelsen for den fantastiske jobben han har gjort som rød ildsjeld i Bodø der han har vært en samlende kraft for å aktivere en gjeng flinke folk til å dra igang Bodø Liverbirds. Klubben har vokst seg stor på rekord tid og takket være hans engasjement og nettverksarbeid har de røde i Bodø nå eget sted å møtes til kamper. Dessuten har han bidratt til at Bodø var første sted som solgte ut alle plassene på LFCs fotballskole sommeren 2012.

Likevel burde han først og fremst få utmerkelsen Årets supporter for sitt mot ved å tørre å dele sin store hemmelighet om vond barndom i Ragnhild Lund Ansnes bok "Liverpoolhjerter" om de norske supporterne.
Ved sitt store mot har han ikke bare belyst konsekvenser ved mobbing og skapt større bevissthet rundt viktigheten ved å inkludere andre, han har også vist folk over hele landet, langt utover Liverpool FCs kjernesupportergruppe at klubben ved Merseyside er langt mer enn bare en underholdningsbedrift. Hans sterke historie forteller bedre enn noen annen hvor mange viktige funksjoner Liverpool FC og supporterklubben har i folks liv.

Hans historie om å måtte følge laget sitt i skjul i barndommen og der fotballaget ble en trøst i ei ekstremt vanskelig tid, om psykisk og fysisk vold i barneskolen der ingen voksne grep inn, og om hvordan han tok med sin eneste ordentlige barndomsvenn Øyvind til Liverpool på tur arrangert av supporterklubben og kamp på Anfield da han vant fram i sitt krav om voldsoffererstatning har berørt tusenvis av mennesker. Den har også fått mange både til å tenke seg om i forhold til hvordan vi behandler våre medmennesker og den har fått mange Liverpool-supportere til å føle stolthet for det samholdet og det inkluderende miljøet Liverpool-fansen i Norge tilbyr.
 
 


Kåre Mo (Manchester United)
 
Tekst fra juryen: Det er  ikke mye tvil om at Man U har hatt en meget stor rolle i Kåre Mo`s liv. Beskrivelsen om hvordan han har utformet sitt hjem med effekter osv er helt herlig. Han er 55 år og det står respekt å være medlem nummer 36 i supporterklubben (stiftet 1981) og stadig like engasjert fra sofakroken til å reise over til Manchester. Ble United supporter i 1968 da de vant serievinnercupen.
 
Han er nominert av Gjøran Østerhus.
 
Her er noen ord fra Gjøran:
 
Født 25. September 1956. Hatt samme jobb siden ungdommen, Elektronikkreparatør.

Siden han har den jobben han har, så har han kompetansen til å gjøre slik han vil med TV oppsettet sitt. Det er 14 TV'er plassert rundt omkring, både inne og ute, alt fra bad, stue, kjøkken, bod, terrassen, der han kan se Manchester United på samtlige. Han har da muligheten til å sitte ute i sola som han liker veldig godt å se kampene, og han går ikke glipp av en eneste.
 
I garasjen skulle han bygge et rom til sin United-røde motorsykkel, men det ble fort; "Man United. Buå". Her er ALT United effekter og i United farger. Tapet, teppe, sofa, plakater, drakter osv. Han har også laget et bord med en GOD del utklipp fra avis og diverse om United og lagt en glassplate på toppen. I ene hjørne i taket kan du trykke på en knapp, så kommer det plutselig en hylle med kjøling, fylt med Øl med Manchester United logoer på selvfølgelig.
 
Han har også tatovering av logoen til United på overarmen.
Kåre har også en rød Manchester United bil, med logo på panser og dørene og "Manchester United" i skrift i bakruta. Røde setetrekk og andre diverse effekter er det også selvfølgelig.
 
Han er også livstids medlem i One United og Manchester United Supporters Club Scandinavian Branch. I sistnevnte er han medlem nr 36. av flere hundretusen.
Kåre kan heller ikke telle hvor mange ganger han har besøkt Old Trafford.
 
En god historie:
 
Det var på 1970-tallet da han var i militæret og hadde en frihelg.
Han reiste til England for å se en Manchester United kamp. Men han kunne kun komme seg til London med fly. Deretter måtte han ta taxi (London - Manchester, ca. 290km) Og det ble en regning på 10.000kr, men han SKULLE se United. Han kom seg frem og fikk se laget sitt spille. Men uflaksen stoppet ikke der.

Dagen han skulle hjem igjen hadde han militærøvelse kl. 6 dagen etter. Han kom til Oslo på ettermiddagen/kveld og begynte å gå mot Hamar, for det skulle ikke være noe problem å få haiket om han gikk i uniform hadde han blitt fortalt. Men det viste seg å være vanskelig så det endte opp med at han måtte gå hele veien og ankom militærleiren ca. et kvarter før morgenøvelsen, så det gikk akkurat.
 
 
Årets jury har bestått av Øyvind Alsaker (TV2), Anders Christensen (SBF) og Trond Fuhre (SBF).