LFC kjøpte fire Smith-klenodier

Liverpool FC sikret seg fire gjenstander til sitt museum da Tommy Smith solgte sin medalje- og trofésamling på en auksjon i Chester i forrige uke.

Liverpool FC klarte å sikre seg Smiths vinnermedalje fra UEFA-cupen i 1973, samt tre drakter som Smith byttet til seg fra motstandere i store europacupkamper. Det er snakk om trøyene til Rainer Bonhof, Jean-Michel Largué og en Barcelona-spiller. Alle fra 1970-tallet. Disse gjenstandene vil nå bli utstilt i Liverpools museum på Anfield.

Det var museumskurator Stephen Done som stod for Liverpools budgiving under auksjonen i Chester.

- Jeg kontaktet Ian Ayre og foreslo at vi skulle forsøke å by på noen av gjenstandene fra Smiths samling. Han støttet meg i det. Vi måtte ta noen vanskelige avgjørelser. Vi måtte gå for gjenstander som fortalte en interessant historie om Tommy Smith selv. En av de store legendene i klubben. Samtidig måtte gjenstandene også være attraktive for museets besøkende, sier Done til Liverpoolfc.tv.

- Vi følte vi måtte gå for UEFA-cupmedaljen, da Tommy Smith ble den første Liverpool-fødte kaptein til å løfte et europacuptrofé i den kampen. Det var et svært viktig øyeblikk for klubben, sier museumskuratoren videre.

Barcelona-trøyen som klubben sikret seg er fra UEFA-cupens semifinale på Anfield den 14.april 1976. Kampen endte 1-1. Liverpool vant forøvrig 1-0 på Nou Camp.

- Det er en flott og sjelden trøye, som vil tiltrekke seg oppmerksomhet. Den vil ta seg bra ut sammen med UEFA-cup-pokalen fra det året, mener Done.

Rainer Bonhofs trøye stammer fra europacupfinalen mot Borussia Mönchengladbach i 1977.

- 1977 er det store øyeblikket i klubbens historie, og trolig høydepunktet i Tommy Smiths karriere. Han scoret på en fantastisk heading mot Borussia i finalen i Roma og Liverpool vant Europacupen for aller første gang. Trøyen vil henge bak Europacuptrofeet fra 1977 i vårt museum. Vi prøvde også å sikre oss medaljen, men klarte det ikke.

Jean-MIchel Larguès trøye stammer fra kampen mot Saint Etienne i europacupens kvartfinale i 1977.

- Jeg ønsket meg virkelig en St Etienne-trøye til museet. Denne trøyen stammer fra en av de aller beste kampene som har vært spilt på Anfield.

- Jeg synes vi har sikret oss noen attraktive og interessante gjenstander, som det virkelig ligger en historie bak. Jeg er henrykt over at Tommy fikk inn en pen slump penger på auksjonen. De gjenstandene vi sikret oss vil være på plass i utstillingen i løpet av en uke eller to, avslutter Done.