Liverpool 1-2 Arsenal: Taktisk analyse

Liverpool var best overalt – bortsett fra innenfor 16-meterne. De røde hadde en god kampplan, og burde avgjort kampen til sin fordel. Arsenal var offensivt naive, flyttet fram mange spillere, og ga bort mye rom bakover.

Formasjoner:

Liverpool kom i en 4-4-1-1 med Kuyt som hengende spiss. Hollenderen løp mye, presset sammen med Suarez på topp, men falt også ned og ble en ekstra midtbanespiller når laget var lavere. På denne måten klarte de både å presse Arsenal bakfra, samtidig som de ikke ble i undertall sentralt. At Henderson hadde en smal posisjonering som høyrekant bidro selvfølgelig også til at Arsenal ikke klarte å styre kampen. Det er vanskelig å ikke bli minnet på Milans tilnærming til møtet med Arsenal. Italienerne presset også med to spisser, var smale – og ødela Arsenals offensive rytme. Som Milan, fikk Liverpool nok av rom fremover når de vant ballen. Carragher erstattet Agger. En detalj her er at engelskmannen spilte høyre midtstopper. På den måten kunne den raskere Skrtel naturlig sikre på siden hvor Walcott spilte.

Arsenal kom i sin vante 4-2-3-1. Det er ikke ofte Wenger overrasker i valg av tilnærming til kampen. Igjen forsøkte laget å presse høyt og dominere ballbesittelsen. Her finner vi tydelige referanser til Barcelona. Arsenal har dog ikke de samme egenskapene – hverken til å holde ballen i laget, eller i presset. Hovedstadslaget traff kun med 77 % av pasningene.

Arsenal høye og offensive, Liverpool utnyttet rommene de etterlot:

Til tross for at Arsenal ikke på noen måte klarte å styre ballbesittelsen, så flyttet de frem mange spillere. Deres backrekke var dessuten høy. Bildet under er stoppet helt i starten av kampen:

 

Vi ser at både Sagna og Koscielny er brede, og at linja er høy. Liverpool hadde en tydelig plan med å angripe bak Arsenals forsvar. Vi ser at Suarez har beveget seg ut bredt, og at Downing kommer på ett godt løp i dybden.

Liverpool har hatt problemer hjemme på Anfield når de må angripe mot etablert forsvar. Mot Arsenal var dette i liten grad nødvendig. Hjemmelaget fikk mange gode muligheter etter å ha brutt motstanderens spill. I første omgang bokførte Liverpool to stangskudd og en straffebom. Allikevel tok de en fortjent ledelse. Bildet under er stoppet rett i forkant av Liverpools mål. Arsenal forsøker å stå høyt, de to øverste spillerne til venstre er backen Gibbs og stopperen Vermaelen!

Liverpool klarte mesterlig å spille seg ut av situasjonen. Downing startet så inn i mellomrom, noe som førte til denne situasjonen:

Arsenal lå forøvrig ofte igjen med kun to spillere. Song har vært ute og sikret på venstre, men blir i tydelig undertall. At Koscielny scoret Liverpools mål i situasjonen er muligens illustrerende for hva Liverpool sliter med. De evner ikke å få ballen i mål ofte nok på egen hånd.

Bildet under viser samme kampbilde. Denne gang angriper Adam bak Sagna, Liverpool i knapt overtall. Situasjonen resulterte i Suarez sitt stolpeskudd:

Effektive Van Persie:

Om Liverpool er ineffektive, kan ikke det samme sies om Arsenal. Van Persie hadde to avslutninger på mål og scoret på begge. Bildet under er stoppet rett i forkant av 1-1:

Vi ser at Walcott har trukket inn og dratt med seg Enrique. Dermed kunne en offensiv Sagna motta ball uforstyrret bredt. Det kan diskuteres om Downing skulle ha fulgt dette løpet. Til det skal sies at Liverpool ville blitt mye lavere generelt om kantene hadde fulgt Arsenals backer slavisk. Van Persie ligger her på Skrtel. Enrique måtte ut i press, Skrtel måtte derfor overta markeringen av Walcott. Carragher var ikke helt med på notene, og rakk aldri å komme seg foran Van Persie som nikket ballen i mål.

Det siste bildet er hentet fra Arsenals andre mål. Gibbs er høy på venstresiden, Sagna er like høy på høyre, noe bildet ikke viser. Vi ser en luke mellom Kelly og Carragher som Van Persie starter inn i. Song slår en fantastisk pasning, avslutningen var ikke dårligere. Igjen var altså veteranen Carragher nærmest i det avslutningen kom:

Konklusjon:

Liverpool hadde mest ball, flest avslutninger og best sjanser. Arsenal hadde matchvinnerne Van Persie og Szczesny. Isolert sett en meget god kamp av de røde, men de var ikke gode nok innenfor 16-meterne. Arsenal kan ta med seg den gode følelsen ved å vinne, men var heldige som ikke ble straffet for sin naive offensive spillestil.

Les flere taktiske analyser - også av andre lag enn Liverpool - på www.fotballanalyse.com.

Du kan også like fotballanalyse.com på Facebook for å holde deg oppdatert.
Trykk her for å gjøre det.