Liverpool 5-4 Cardiff: Taktisk analyse

Liverpool måtte ha straffespark-konkurranse for å avgjøre Liga Cupen. De røde hadde klart flest avslutninger, men manglet kreativiteten som krevdes for å kjøre over Cardiff. Cuptriumfen må uansett ha smakt godt for Dalglish sine menn.

Formasjoner:

Liverpool kom i en 4-4-2/ 4-2-2-2 formasjon. Den eneste forandringen siden nedsablingen av Brighton var Agger inn for Carragher. Dette innebar at fjorårets Cardiff-spiller Craig Bellamy startet på benken, Waliseren har vært en av årets beste Liverpoolspillere. Downing var venstrekant, og kunne utfordre langs kant, mens Henderson på motsatt trakk mer inn.

Cardiff startet i en 4-4-1-1 variant. Miller var hengende spiss, og trakk ned i midtbanen når waliserne forsvarte seg. Cowie trakk inn fra sin venstrekant, mens Mason gikk mer i lengderetningen. På midten spilte Whittingham og Gunnarsson, begge var ivrige i å støte på henholdsvis Gerrard og Adam fra start. Stopperne Hudson og Turner fulgte ofte Liverpools spisser når en av disse møtte.

Cardiff offensivt ut med en mann mer på midten: 

De blå ville ikke gå med på å legge seg lavt fra start. Istedet var de offensive, flyttet spillere fram og presset høyt. Dette kunne ha straffet seg umiddelbart, allerede etter 3 minutter kontret Liverpool, og Johnson skjøt i tverrliggeren. Miller var som nevnt hengende spiss, men trakk også ned i midtbaneleddet. Innledningsvis ga dette dem en viss effekt defensivt, men utover i kampen spilte Liverpool sine motstandere lavere og lavere. Miller utgjorde derimot en forskjell offensivt, han ble flere ganger frispilt i mellomrom, og slo pasningen da Mason ga Cardiff ledelsen. Liverpool viste ikke frem godt forsvarsspill i situasjonen, det var forøvrig ikke den eneste gangen de hadde problemer bak Enrique.

Downing har fått mye kritikk tidligere i sesongen, men hadde en god første omgang. Engelskmannen fikk rom mellom motstanderens høyrekanter, utfordret Mcnoughton langs bakken, og kom til innlegg. I teorien skulle Liverpool kunne ha utnyttet dette bedre enn de gjorde. For få spillere i boks, samt dårlig bevegelse, er en forklaring på den manglende uttellingen. Hadde Carroll vært hakket mer bevegelig, kunne han med stor sannsynlighet stått med langt fler scoringer i den røde trøya. Istedet blir han for enkelt markert ut.

Cardiff la seg frivillig lavere i 4-1-4-1: 

Waliserne valgte å gjøre en liten formasjonendring i pausen. Miller ble trukket enda lenger ned i banen som en andre indreløper, mens Gunnarsson gikk ned som anker. Dermed hadde de en spiller på både Adam og Gerrard, samt en til å dekke mellomrommet. Etter snaue timen tok Dalglish ut en tam Henderson. Bellamy gikk inn som ventrekant, Downing ble flyttet over på høyre. Lagene så dermed tilnærmet slik ut:

Liverpools backer var stadig mer offensive, kantene trakk mer og mer inn, spesielt Downing. Det er dog drøyt å påstå at han mestret denne rollen like godt. Allerede to minutter etter byttet scoret Skrtel på en corner.

Liverpool med mange avslutninger:

Liverpool kom til ikke mindre enn 39 avslutninger i kampen, 19 av disse var på mål. Til sammenligning hadde Cardiff 11 (7) avslutninger. Teller man store sjanser kan ikke forskjellen ha vært på langt nær like stor. At Liverpool måtte ha ekstraomganger og straffespark illustrerer noe av deres utfordring i årets sesong. De er ikke effektive nok, men spiller seg ikke alltid til nok store muligheter heller. Når de røde spiller med innoverkanter savnes en kreativ kraft alle David Silva – som kan gjøre det uventede. Nå er ikke poenget å ta fra Cardiff noen ære – de forsvarte seg godt.

Dirk Kuyt erstattet Andy Carroll etter 103 minutter, og tilførte laget mer bevegelse. Hollenderen trengte kun 5 minutter på å score, og så ut til å bli matchvinner. Cardiff lyktes i å sette inn ett siste trykk, i det 118 minutt utlignet Ben Turner. Liverpool var på det tidspunktet slitne, men neppe like slitne som sine motstandere.

Konklusjon:

Liverpool vant fortjent, uten å ta fram det store spillet. Kampen var preget av nerve, det var viktig for de røde å hente hjem trofeet. Cardiff forsvarte seg heroisk, byttet til en mer defensiv formasjon underveis, og var ikke veldig langt unna en stor sensasjon. Finalen handlet ikke mye om taktiske disposisjoner.

 

Les flere taktiske analyser - også av andre lag enn Liverpool - på www.fotballanalyse.com.

Du kan også like fotballanalyse.com på Facebook for å holde deg oppdatert.
Trykk her for å gjøre det.