Liverpoolspillere i kvartfinaler

Etter at man økte turneringsformatet til 16 lag i 1996, og med kvartfinaler i EM-sluttspillet, har LFC alltid hatt med spillere på banen når åtte lag er igjen. I år kan antallet ble større enn noen gang.

Det har vært mange slags format i EM-historien, men fra og med mesterskapet i England i 1996 ble antallet i sluttspillet økt til 16 lag. Da gikk halvparten av lagene videre til kvartfinaler, fra gruppespillet.

De røde hadde tre spillere på banen i kvartfinalene i 2004, som er mest for Liverpools del, men som fort kan bli slått nå i Polen og Ukraina.

1996 – Liverpool hadde tre spillere i troppen til England. På hjemmebane møtte man Spania, og etter 0-0 vant engelskmennene for en gangs skyld en viktig straffespark-konkurranse. Steve McManaman var med fra start, men ble byttet ut med Robbie Fowler. Jamie Redknapp var på benken.

2000 – Det var mange fra Liverpool med i sluttspillet, men engelskmennene med Owen, Heskey, Gerrard og Fowler, tsjekkerne med Smicer og Berger, tyskerne med Hamann og Norge med Heggem og Bjørnebye, røk alle ut i gruppespillet. Sander Westerveld var reserve for Edwin van der Sar, men kom inn som innbytter i kvartfinalen mot Jugoslavia. Nederland vant den kampen med 2-1, men tapte i semifinalen mot Italia.

2004 – Milan Baros ble et stort navn i kvartfinalene da han scoret to av målene som gjorde at Tsjekkia vant 3-0 mot Danmark. I semifinalen kom man til kort mot den overraskende turneringsvinneren Hellas. England kom til kvartfinalen, hvor de tapte på straffespark, et ikke uvanlig scenario for «the land of the hope and glory». 1-1 ble til 2-2 etter ekstraomganger, før Portugal trakk det lengste strået fra 11 meter. Michael Owen og Steven Gerrard var på banen, og førstnevnte scoret også i ordinær tid.

2008 – Dirk Kuyt var med da Nederland tapte 3-1 for finalisten Russland i kvarten. Spania kom seg forbi Italia etter straffespark, og med Fernando Torres på laget. Liverpools nr.9 ble senere den store helten da han avgjorde finalen.

Etter en runde med kamper i gruppespillet i 2012 har England fått en brukbar start med uavgjort mot Frankrike, og hvor en håper de to gjenstående kampene mot Sverige og vertslandet Ukraina skal gi en plass blant topp to i gruppa og kvartfinale. Steven Gerrard er bankers som kaptein, og plassen til Glen Johnson på høyreback virker også sikker. Andy Carroll, Stewart Downing, Jordan Henderson og Martin Kelly er for øyeblikket ikke i startoppstillingen.

Hos Danmark er Daniel Agger udiskutabel som krumtapp og kaptein i midtforsvaret til Danmark, og danskene har fått en drømmestart med seier over Nederland. Pepe Reina er forventet å være reserve for Spania.