Rodgers og LFC var ekstremt godt forberedt

Analysehjørnet har tatt for seg 5-2 seieren over Norwich. De har sett spesielt på Liverpools evne til å spille seg forbi to pressledd - Hvordan gjorde de dette? Hvilke variabler jobbet de etter? I tillegg har de fokusert på Liverpool i etablert angrep.

Mange Liverpool-fans var nok usikre på om Brendan Rodgers sine gutter var "friskmeldte" før gårsdagens kamp, tross den imponerende borteseieren mot West Brom i midtuken.

Mot West Bromwich spilte Liverpool til tider veldig god angrepsfotball og man så tendenser til at ting begynner å falle på plass.

Brendan Rodgers har ikke latt seg affisere av de siste ukene som har inneholdt derbytap, vonde minner fra Hillsbrough og mange feilaktige dommeravgjørelser. Brendan Rodgers har hele veien virket rolig utad og beroliget fansen med at resultatene er rett rundt hjørne. 

Brendan Rodgers ga nok en gang flere unggutter sjansen fra start i denne vanskelige bortekampen på Carrow Road. Andre Wisdom var inne på høyrebacken mens Suso og Sterling var to av tre frontspillere som skulle gi Liverpool den nødvendige kreativiteten og farten på topp.

Brendan Rodgers og Liverpool hadde gjort en meget god jobb i forkant av denne kampen når vi i ettertid ser på prestasjonen og resultatet. Brendan Rodgers visste at Chris Houghton og Norwich kom til å spille 4-4-2/4-4-1-1,og at de kom til å finne de riktige rommene hvis alt gikk som det skulle - som det også gjorde.

Jeg har som Brendan Rodgers sett samtlige av Norwich sine kamper så langt denne sesongen, og jeg hadde mine anelser om hvordan Brendan Rodgers kom til å legge opp taktikken før dagens kamp.

Norwich spiller som jeg sa isted 4-4-2 med en klar rollefordeling mellom de to sentrale på midten, kantspillere som jobber opp og ned langs kantene,og et spisspar som veksler med å gå i bakrom og ned i mellomrom. 
Det som er "skummelt" når du spiller med en 4-4-2 formasjon mot et 4-2-3-1/4-3-3 er at de sentrale midtbanespillerne kan bli dratt frem i det fremste pressleddet når laget presser høyt.

Dette er selvføgelig situasjonsbestemt, men hvis to av de sentrale midtbanespillerne går opp i det øverste pressleddet mot et 4-2-3-1/4-3-3-lag så etterlater de store rom på midtbanen som er farlig hvis motstanderen klarer å spille seg forbi det første pressleddet.

I denne fasen så er Norwich skrekkelig dårlig. De presser ikke kollektivt sammen og de er dårlige til å lese når de skal sette inn press høyt, og når det lønner seg å falle ned i etablert. Norwich ble maltraktert av Fulham i seriepremieren, der de etterlot rom til f.eks Dembele/Diarra på midtbanen. De bedret seg litt i de neste kampene, men var tilbake på det samme sporet mot Newcastle i forrige runde. Dette hadde naturligvis Brendan Rodgers full kontroll på.

Brendan Rodgers hadde sammen med sitt analyseteam analysert dette og lagt følgende plan ved frispillingen :

  • Midtstopperne bredt

  • Backer høyt i banen

  • Allen skulle være den som droppet ned for å hente

  • Gerrard og Sahin skulle lage gode pasningsvinkler til Allen

  • Kantene skulle trekke inn i mellomrommet

  • Suarez skulle være bevegelig på topp - falle ned eller strekke forsvaret


For Liverpool visste at Norwich ønsker å presse høyt, som er typisk Chris Houghton-stil. Og Liverpool visste også at begge spissene til Norwich kom til å slurve i denne fasen og at her var det mange rom som kunne utnyttes og at Norwich var sårbare i denne fasen.

I tillegg til dette så visste Rodgers at når Norwich falt ned i etablert så var det fremdeles store rom som kunne utnyttes. De rommene fantes mellom midtbanespiller og kantspiller, da særlig på høyresiden etter vending av spill, siden Howson/Johnson sentralt på midtbanen ikke er de raskeste spillerene i forflyttningen. Dette passet Liverpool ypperlig siden de på venstresiden i forsvaret har Daniel Agger som er ekstremt god på å finne mellomromspillere med sin utsøkte venstrefot. Og det var på nettopp denne måten Liverpool gikk opp i 1-0, som ga de den nødvendige selvtilliten og ikke minst tryggheten til å kjøre resten av kampen.

For Liverpool dominerte banespillet i denne kampen. De spilte med et høyt tempo i pasningspillet,og ballinnehaver hadde som regel 3-4 pasningsalternativer. Liverpool spilte seg forbi pressleddene gang på gang og de maltrakterte Norwich.

I denne Interplay analysen skal vi se på følgende :

 

  • Liverpool sin frispilling - Hvordan åpnet de opp Norwich ?

  • Liverpool sitt offensive spill i 2.omgangen. Tiki-taka 


(NB! Karakterene er IKKE satt av analysehjørnet)


Interplay analyse


Flying start :


Som jeg skrev i sted visste Liverpool hvilke rom som oppsto hvis de snudde spillet hurtig. Dette utnyttet de før det var spilt 2 minutter i gårsdagens kamp.
I dette tilfellet flytter de ballen hurtig over til stopper som ligger høyt og bredt. Samtidig gir de 4-4-2 laget til Chris Houghton en utfordring i denne fasen :

  • Kantspiller må ta valget om han skal droppe inn i banen å tette rommet mellom ham og den sentrale midtbanespilleren Howson


Liverpool ønsket som tidligere nevnt å spille fri kantene eller Sahin/Gerrard i disse rommene,og i dette tilfellet så finner det Sterling som kan rettvende seg :

 

  • Daniel Agger spiller Sterling gjennom

  • Sterling kan rettvende seg å sette fart inn i mellomrommet

 



 

  • Liverpool har nå klart å spille fri Glen Johnson høyt i banen

  • Glen Johnson kan utfordre back 1v1

  • Suarez beveger seg over mot Johnson for veggspill

  • Sahin går i bakrom og drar med seg Bradley Johnson 

 

 

  • Sahin drar med seg Bradley Johnson inn i 16-meteren

  • Suarez og Sahin spiller en veggpasning

  • Suarez utnytter det rommet som Bradley Johnson har forlatt

 


 

 


 


Liverpool scorer på det jeg tror de var veldig godt forberedt på. Her bygger de opp angrepet bakra og finner de rommene sentralt i banen som de vet Norwich avgir. Og når de kommer seg fri så er det høy bevegelseskvalitet og pasningskvalitet, og dette fører til at Suarez sender dem opp i 1-0.

 

Liverpool fortsetter å male Norwich i stykker


Dette bilde viser tydelig hvor dårlig Norwich er til å lese når de skal presse sammen og når de skal falle ned i etablert. Vi ser at Morison forsøker å låse Daniel Agger mens den sentrale midtbanespilleren Howson støter opp i Joe Allen. 
Liverpool visste at hvis de klarte å få en av de sentrale midtbanespillerne til Norwich å bryte ut av leddet, kom denne spilleren til å jage ballen om så ballen ble spilt helt inn til keeper. 


 

 

  • Howson fortsetter presset

  • Jakson og Morison forflytter seg etter




 

  •  Ballen spilles ut til Agger fra Pepe Reina

  • Gerrard og Sahin frigjør seg på midtbanen


 

  • Ballen spilles opp på Sahin som ikke er presset

  • Gerrard er helt fri på midtbanen

  • Norwich sin kant markerer ut Andre Wisdom som ligger bredt på høyre


Ved å lokke Norwich fremover i banen kunne Liverpool oppnå en 2 eller 3 mot 1 situasjon sentralt i banen etter frispillingen. Mange av Liverpool sine angrep startet på nettopp denne måten,og dette gjorde at midtbanen dominerte banespillet sentralt. De som så denne kampen la sikkert merke til hvor mye rom kantene, Sahin og Suarez fikk i mellomrommet. Og dette var en av årsakene for at Liverpool klarte å åpne opp hele midtbanen til Norwich på en effektiv måte.

 

  • Midtstoppere ligger bredt

  • Backer ligger høyt

  • Joe Allen kommer ned for å hente


 

  • Norwich sin sentale midtbanespiller går opp å støter i Joe Allen og etterlater seg rom

  • Suso skaffer seg god pasnignsvinkel 

 


 

  • Suso spiller ballen på 1 touch til Gerrard

  • Gerrard utnytter det rommet som Howson har forlatt

  • Gerrard kan rettvende seg å sette fart mot Norwich sitt forsvar som står inne på egen halvdel, men velger å slå gjennombrudspasning til Wisdom

 

 



Konklusjonen etter den første omgangen er at Liverpool utnyttet alle svakhetene til Norwich på en gang. De utnyttet det Norwich var dårlig på kollektivt, som igjen gjorde at Suarez, Suso og Sterling ble frispilt 1v1 mot de temposvake forsvarerne til Norwich. 
Dette her var nøye planlagt og jeg er mektig imponert over evnen Liverpool hadde til å kontrollere banespillet samt holde på ballen i trange situasjoner.

 2.omgang - Liverpool blomstrer

Det var rett å slett en fryd å se på Liverpool sitt offensive spill i 2.omgang. Og det hele ble kronet med et fantastisk angrep som Gerrard avsluttet med scoring. Snakkisen etter kampen var at Liverpool brukte 22 trekk før 5-1 scoringen. Dette er selvfølgelig veldig bra, og det første man tenker på er Barcelona og tiki-taka når man får servert slike tall.
Men jeg er veldig opptatt av hvordan klarer et lag å holde ballen i laget med så mange trekk : 
 

Kunsten Tiki-Taka



Vi skal her se en bildeserie som viser hvor mange alternativer ballinnehaver har til en hver tid. Her er det Glen Johnson som har ballen på venstre og vi ser at det er dynamikk i Liverpool-laget og spillere inviterer til pasning :


 

  • Ballen spilles inn til midtbanespiller

Alle disse bevegelsene som ble gjort når Glen Johnson hadde ballen på venstre, har gjort at Liverpool har åpnet Norwich sin midtbane. Vi ser her at :

1) Joe Allen er fri
2) Steven Gerrard er fri
3) Suarez er fri
4) Andre Wisdom er fri

Liverpool har her oppnådd en 3v2 situasjon sentralt pluss at de har en spiller som ligger fri bredt. I denne situasjonen spiller de fri Sterling på høyrekanten :




 




Sterling legger ut til Gerrard som banker ballen i mål via midtstopperen til Norwich - fantastisk angrepsfotball !.

Konklusjon :
 

  • Liverpool utnyttet alle svakhetene til Norwich

  • Liverpool dominerte banespillet

  • Liverpool spilte fantastisk angrepsfotball

  • Liverpool var fantastisk godt forberedt på hva som møtte dem

  • Liverpool er friskmeldt

 

Analysehjørnet er den første siden som bruker Interplay i sine analyser, og vil komme med flere analyser på liverpool.no i løpet av sesongen.

Les flere analyser om engelsk og norsk fotball på Analysehjørnet (www.analysehjornet.com). Du kan også følge de på Facebook her og på twitter her.