Slik har det gått før i januar

Agger, Mascherano, Skrtel, Suarez og Carroll er blant spillerne som Liverpool har kjøpt i januarvinduet.

DET VANSKELIGE VINDUET
I januar åpnes et nytt transfervindu, mens de store fotballnasjonene er midt i sin sesong. Det regnes gjerne for en vanskelig tid å kjøpe spillere. Kenny Dalglish og Damien Comolli ventes likevel å ha sine transfermål, for å kunne styrke spillerstallen i kampen om en topplassering i Premier League.

(Denne artikkelen stod i The Kopite nr.4)

Siden RafaelBenitez begynte å benytte seg av det internasjonalt opprettede januarvinduet, har det vært noe av alt for Liverpool i forhold til kremmervirksomhet i denne vintermåneden.

Den generelle oppfatningen er at det er et dyrt tidspunkt å kjøpe spillere på. De største ligaene er midt i sin sesong, og hvor lag kjemper om posisjoner i serien og i mange tilfeller er videre til sluttkamper i Europa. En ønsker ikke å selge sine beste folk.

Hvis en skal styrke stallen med etablerte spillere koster det gjerne flesk. Det kan være et lettere marked hvis en søker seg mot Skandinavia eller Russland. Det er også et vindu hvor en kan være på jakt etter kortsiktige løsninger for å løse et problem foran andre halvdel av sesongen, og hvor en henter spillere på lån eller som har kort tid igjen eller er ferdig med sin kontrakt. Gjerne erfarne typer.

GODE MIDTSTOPPERE
Hvis en skal kjøpe fra toppklubbene i Europa vil det ofte være snakk om å ta sjansen på spillere som ikke lenger er på laget regelmessig. Fernando Morientes fra Real Madrid var en slik mann da Rafa skulle styrke sitt lag under sin første sesong på Anfield i januar 2005. Omtrent samtidig hentet han inn en annen rutinert spiller i Mauricio Pellegrino, for å lette på belastningen til Sami Hyypiä. Pellegrino ble senere assistenten til Rafa, men som spillere var både han og Morientes på hell og greide i alle fall ikke å sette sitt preg på Premier League.

Daniel Agger året etter lyktes Benitez bedre med. To år senere gjorde han en lignende transaksjon da han hentet Martin Skrtel fra Zenit St. Petersburg. Unge midtstoppere fra noe mindre fasjonable ligaer. Ettertraktede og kostbare, men likevel ikke i de helt øverste prishyllene. Paret er pr. i dag førstevalget i det sentrale forsvaret til Kenny Dalglish, og må betegnes som en suksess.

RIMELIGE ALTERNATIVER
En annen som ble hentet i 2006 var Robbie Fowler. Å hente legenden tilbake kunne vanskelig bli noe annet enn populært, og Robbie gjorde en brukbar jobb som spissalternativ. Noe av det samme som da Maxi Rodriguez var tilgjengelig på fri overgang fra Atletico Madrid i 2010. En høy lønn til tross, han var et rimelig alternativ da de økonomiske problemene for alvor var begynt å gjøre seg gjeldene i LFC.

Året før hadde man solgt en Robbie Keane i januarvinduets 12. time, og uten at Rafa Benitez fikk mulighet til å erstatte ham. Det gikk rykter om et siste desperat forsøk på å hente Emile Heskey tilbake, men faktum var at det ikke lenger var penger til å betale dyrt for en spiller.

OVERPRIS
Det forandret seg som kjent i 2011. Tidligere hadde Javier Mascherano vært det store januarkjøpet. Han ble hentet først på lån i 2007, for øvrig samme måned som Alvaro Arbeloa var et vellykket vinterkjøp, før han fikk en permanent overgang til Anfield året etter. Argentineren spilte i West Ham, men var i realiteten eid av et investeringsselskap og hvor papirarbeid medførte at han ikke ble spilleklar før noe senere.

Et Chelsea på desperat jakt etter en spiss i verdensklasse åpnet for en ytterst dramatisk avslutning av transfervinduet sist januar. Avtaler om å få Ryan Babel ut og Luis Suarez inn var så godt som på plass, mens Kenny Dalglish ga klarsignal til at man ønsket å bruke brorparten av rekordbeløpet for Torres til å hente inn Andy Carroll. £50M for Fernando Torres og £35M for Andy Carroll kan en vel uten blygsel kalle for overpris, og som nok vil bli regnet som et typisk eksempel på at det gjerne er dyrt å handle på dette tidspunktet av sesongen.

KLARE VALG
I sommer var det relativt lett å lese hvilke handleplaner som Kenny Dalglish og Damien Comolli hadde. En var på jakt etter fart og styrking av venstresiden, og en hentet inn Downing og Enrique. Det lå i kortene at det var aktuelt med et spissalternativ til, og Craig Bellamy ble tilgjengelig. Det var også nærmest opplest og vedtatt at Charlie Adam var på blokka, selv om Jordan Henderson var en overraskelse. Kenny valgte britiske løsninger istedenfor Meireles og Aquilani til sin midtbane. En hadde kanskje trodd at større fokus ville bli rettet mot å hente inn en ny midtstopper, men førstevalget Phil Jones valgte Old Trafford. Sebastian Coates ble det valgte alternativet.

Nå synes bildet å være noe mer uklart, og det gjelder for pressen også. Downing og Adam var for eksempel lenge linket til Liverpool før en avtale med de røde gikk i orden, nå er det langt mer vrient å spå om hvem som kan komme inn.

SØKER MÅLSCORER?
Hvor behøver så Liverpool å styrke stallen mest i januar? Hvis en ser på hva som skjer ute på banen er det liten tvil om at det er blitt scoret for lite mål. Andy Carroll har ikke levert varene, mens Luis Suarez for all sin briljanse ikke er noen typisk goalgetter. Det er vel også klart at en type som Dirk Kuyt bidrar med mål heller enn å bøtte dem inn i Premier League slik som han gjorde i Nederland. Craig Bellamy kan på sin side bli et mer brukt alternativ i siste halvdel av sesongen.

Det ligger likevel i luften at en Kenny Dalglish som vil føle presset med å bringe Liverpool tilbake til topp fire igjen, vurderer å hente inn en spiss på nyåret. Det neste spørsmålet er i så fall hvilken type angriper han tenker på. Et kortsiktig og rutinert alternativ, en dyr toppspiller, en rekkeleder, en måljeger?

Spisser er også noe av det Liverpool er blitt mest linket til de siste ukene, og vi iler til med å understreke at det gjerne er i den mer kulørte pressen. Det pleier imidlertid å være en indikasjon på at en sjekker markedet. Dyre alternativer fra Spania som David Villa, Gonzalo Higuain og Roberto Soldado er nevnt, Adebayor og Rodallega skal ha uklare kontraktsforhold og kan være muligheter fra Premier League, eller Marcos Reus fra Bundesliga. En vil tippe at Dalglish enten går for et stort navn, som for eksempel David Villa, og da kanskje vil vurdere å ta et tap på Andy Carroll. Eventuelt at han tar et mer kortsiktig og billigere løsning, som har notorisk målscorer oppført i sin CV.

STERK MIDTSTOPPER
En hurtig flankespiller vil vi tro ligger langt fremme i notatbøkene til Damien Comolli og hans speiderteam. Det er vel liten tvil om at Eden Hazard står i de bøkene, belgieren som spiller sammen med Joe Cole i franske Lille. Hazard vil imidlertid være etterspurt av de fleste toppklubber i Europa og det vil være en bragd å få ham til Anfield. Det ville ikke ha vært overraskende om Liverpool hadde kjøpt en ving i tillegg til Stewart Downing i sommer og noe sier oss at de røde har et langsiktig mål i kikkerten, og som kan være mer aktuelt å hente etter sesongen enn nå.

Damien Comolli ble sitert i høst på at en ville vurdere transfersituasjonen ut fra hvordan bl.a. Sebastian Coates gjorde det. Ingen har vel avskrevet Coates, men det er opplagt at han behøver tid til å etablere seg i engelsk fotball. Jamie Carragher er på hell, men samtidig har Skrtel og Agger spilt godt sammen i det siste. Det utelukkes ikke at Liverpool går inn for en midtstopper, men en vil forvente at en i så fall går tungt inn for et toppnavn som er bedre enn hva man har. Den råsterke portugiseren Bruno Alves er blitt linket, Ajax-kapteinen Jan Vertongehn likeså, og også betongblokka Chris Samba hos Blackburn.

KVALITETSPILLERE
En målscorer og en råsterk midtstopper vil nok være vårt tips på hva som kan være mest aktuelt å kjøpe for Liverpool i januar. Kanskje en flankespiller, Liverpool behøver mål også fra midtbanen. Keeper og backer er neppe aktuelt, der er vi bra forspent og med god backup.

Det har vært spekulert i at de røde også har sett på folk sentralt på midtbanen, enten løpsterke typer eller mer klassiske anker. En skal derfor ikke se bort fra en ny overraskelse til den lagdelen. Lucas og Charlie Adam gjør det imidlertid bra, og en har Jordan Henderson som trives bedre i midten enn ute på flanken. En nøkkel kan være Steven Gerrard, og hvor mye de indre sirkler i klubben forventer at han vil kunne spille de nærmeste månedene.

Dalglish og Comolli vil legge hodene i bløt for å finne januarløsninger som vil kunne gjøre Liverpool enda sterkere. Manageren vil sitte på sine pressekonferanser og si at det er et vanskelig vindu, at man arbeider med saken, men at man ikke vil si noe før en har noe konkret å komme med. Det vil neppe bli like dramatisk som for et år siden, men røde supportere vil likevel håpe at det kan bli hentet inn en kvalitetspiller eller to.

2005
Inn:
Mauricio Pellegrino      Valencia           Gratis              
Fernando Morientes    Real Madrid      £6,3M
Scott Carson               Leeds              £1,0M

Ut:
Stephane Henchoz      Celtic               Gratis

2006
Inn:
Jan Kromkamp                        Villarreal(byttehandel)            
Daniel Agger                Brøndby           £5,8M             
Robbie Fowler             Man City           Gratis

Ut:
Josemi                        Villarreal

2007
Inn:
Daniele Padelli             Sampdoria       Lån     
Alvaro Arbeloa             Deportivo        £2,5M             
Javier Mascherano       West Ham       £18,6M*

Ut:
Darren Potter              Wolves          £525000
Stephen Warnock        Blackburn      £1,5M
Salif Diao                     Stoke             Gratis    

2008
Inn:
Martin Skrtel                Zenit                £6,5M 

Ut:
Momo Sissoko             Juventus        £8,2M   

2009   
Ut:
Robbie Keane              Tottenham    £16,0M                                                            

2010
Inn:
Maxi Rodriguez                        Atletico M        Gratis              

Ut:
Andrea Dossena          Napoli            £4,7M
Andriy Voronin             Dinamo M      £1,8M

2011
Inn:
Luis Suarez                  Ajax                 £22,8M                       
Andy Carroll                 Newcastle        £35,0M           

Ut:
Ryan Babel                  Hoffenheim   £5,8M
Fernando Torres          Chelsea                      £50,0M

* Først på lån, siden ble overgangen permanent om lag et år senere.