Smith selger medaljesamlingen sin

Liverpool-legenden Tommy Smith har besluttet å auksjonere bort samtlige medaljer og andre trofeer han vant som Liverpool-spiller.

Medaljesamlingen inkluderer ligatitler og vinnermedaljer fra FA-cup, UEFA-cup og Europacup. Totalt er det 75 gjenstandar som vil gå under hammeren, og Smith forventer å innkassere rundt £120 000 for trofesamlingen sin.

- Jeg hadde en vidunderlig karriere, men minnene er viktigere for meg enn medaljene og trøyene jeg har samlet. Jeg er i ferd med å bli gammel, og har mer bruk for pengene enn medaljene nå. Dette handler om å prioritere familien min, sier Smith til Liverpool Echo.

Dette er imidlertid en avgjørelse som den gamle forsvarskjempen ikke har tatt med lett hjerte. Han tenkte seg lenge og vel om før han tok beslutningen om å skille lag med medaljesamlingen.

Medaljene vil selges av auksjonariusfirmaet Bonhams i Chester den 22.februar. Auksjonen starter klokken 11.00 lokal tid. Blant gjenstandene som går under hammeren altså en rekke medaljer, innrammede fotballtrøyer fra noen av de største kampene i Liverpools historie, plaketter, sølvtøy, glassgjenstander og signerte bilder. Et kampprogram fra Smith sin Liverpool-debut mot Birmingham i mai 1963 er også blant salgsobjektene.

Tommy Smith spilte 638 kamper for Liverpool før han la fotballstøvlene på hylla i 1978. Han vant fire ligatitler og har i tillegg to vinnermedaljer fra FA-cupen, to fra UEFA-cupen og en fra Europacupen.

66-åringen sier han ikke er nødt til å selge medaljene av økonomiske årsaker, men mener at dette er en praktisk løsning med tanke på fremtiden.

- Dette er noe jeg har tenkt på lenge, sier han.

- Disse gjenstandene lå lenge nedpakket på loftet, før jeg flyttet dem til en bank for å oppbevare dem tryggere for noen år siden. Jeg har ikke hatt disse medaljene utstilt hjemme og hatt dem rundt meg til daglig. Jeg har faktisk ikke sett dem på to år, da de har ligget i banken. Så begynte jeg å tenke på hva i all verden de gjør der.

- Gjenstandene er verdt utrolig mange penger, og ingen dro nytte av måten jeg oppbevarte dem på. De var ikke til hjelp, verken for meg eller min familie.

- Det var strålende å vinne alle disse medaljene. Jeg hadde en vidunderlig karriere, og alle vet jeg ga alt for klubben. Men minnene jeg har er viktigere for meg enn medaljene og trøyene.

- Jeg er ikke blakk, så jeg må ikke gjøre dette. Men jeg er i ferd med å bli gammel, og penger er som sagt mer nyttig for meg nå enn medaljene. Jeg sliter med helseproblemer etter fotballskader. Jeg har kunstige ledd i begge knær, den ene hoften og den ene albuen.

- Jeg håper disse gjenstandene vil være til glede for de som kjøper dem. Jeg blir lykkelig over pengene de genererer. Jeg setter familien først. Jeg vil sørge for at de kan arve litt penger fra meg.