- I Liverpool må du prestere hver uke

Etter halvannet år i Liverpool begynner Jordan Henderson endelig å vise hvorfor Kenny Dalglish betalte £16M for hans tjenester.

Gutten fra nordøst har imidlertid måttet tåle mye kritikk på veien, selv om han har prøvd å stenge denne ute så godt som det lar seg gjøre.

- Jeg leser ikke sportsidene i avisene, lytter til radio eller ser fotball på TV. Jeg er ikke på Twitter heller, så jeg ser ikke så mye til kritikken som andre folk gjør. Men det er umulig å stenge alt ute. En av vennene mine kan si: «Har du sett hva de sier?» Det har trolig gått mer inn på min mor og far enn det har på meg, om jeg skal være ærlig. Som alle foreldre liker de ikke å se sønnen sin bli kritisert, forteller Henderson til The Guardian.

Han hadde ennå ikke fylt 21 år da han skrev under for Liverpool i juni 2011.

- Jeg fikk aldri hjemlengsel. Det var bare annerledes her. Når jeg var i Sunderland så jeg aldri på meg selv som en stjerne eller noe, men her har du folk som Stevie, Suarez, Pepe Reina og Carra, som har vært de beste spillerne i mange år. Du forsøker med en gang å bli like god som dem. Det var et steg opp. En utfordring. Jeg følte jeg spilte bra til tider, men bare ikke stabilt nok, noe du må gjøre i Liverpool.

- Det tok litt tid før jeg skjønte at jeg måtte prestere på toppnivå hele tiden, ikke bare av og til. Når du kommer til en klubb som Liverpool må du prestere på topp med en gang, og hele tiden. Når jeg ser tilbake nå, så innser jeg at jeg ikke gjorde det. Det var kamper hvor jeg syntes jeg spilte bra. Det skjedde bare ikke hver eneste uke, og det er ikke godt nok i en klubb som Liverpool. Jeg måtte lære det.

Etter å ha spilt 31 av 38 ligakamper for Liverpool i sin første sesong, ble Henderson tatt med i Englands EM-tropp. Dette førte til sterk kritikk fra Joey Barton!

- Det er slikt Joey liker å gjøre. Han liker ikke å spille etter reglene, gjør han? Jeg kjenner ham ikke, og ville aldri latt meg påvirke av det. Joey liker å uttryke sine følelser, og det var åpenbart hva han syntes om meg på den tiden. Det var hans mening. Det plager meg ikke i det hele tatt.

Da var det verre at Liverpool prøvde å sende ham til Fulham som en del av en mulig overgang for Clint Dempsey i august.

- Det var ikke hyggelig å høre det. Jeg ønsket ikke å dra noe sted. Jeg spilte ikke fast på laget, og de ga meg muligheten dersom jeg ønsket å dra. Jeg sa til dem: «Nei, jeg ønsker ikke å dra. Jeg ønsker å kjempe for plassen min». Jeg kom til Liverpool med et ønske om å bli her ut karrieren min. Jeg ønsket såvisst ikke å forlate klubben etter bare ett år.

- Alt gikk ikke etter planen til å begynne med, men jeg visste jeg var i stand til snu trenden og få orden på situasjonen. Jeg visste jeg måtte ta det som en utfordring. Selv om jeg ikke var på laget, følte jeg at dersom jeg sto på, jobbet hardt og kjempet, ville jeg få min sjanse igjen, og da ville jeg ta vare på den.

Henderson måtte vente helt til 0-0 kampen i Swansea den 25.november før han fikk starte sin første ligakamp denne sesongen. Og nå er hans posisjon truet igjen, etter at Brendan Rodgers har kjøpt Philippe Coutinho fra Inter.

- Manageren har vært strålende mot meg. Han fortalte meg hva jeg måtte jobbe med, og hvordan jeg skulle bli bedre. Han studerte tidligere kamper og fortalte meg om ting jeg måtte forbedre taktisk, hvordan jeg skulle opptre mer disiplinert og hvilke posisjoner jeg skulle innta. Jeg føler jeg har klart dette nå. Jeg jobber fortsatt med det, men jeg føler jeg gjør alt dette bedre nå.

- Jeg kunne være veldig deprimert når jeg ikke hadde spilt spesielt godt.

Henderson har imidlertid vært gjennom tunge tider også tidligere i karrieren, da han var 16 år gammel.

- Jeg slet med Osgood-Schlatters. Det var ikke bra. Det er smerter som følge av at du vokser, og jeg måtte ha masse behandlinger. Det kom over natten, og jeg hadde ikke fysikken til å håndtere det. Jeg var høy, mye armer og bein, og jeg var tynn. Jeg hadde vært i Sunderland siden jeg var sju år gammel, men nå fikk jeg vondt i knærne og de ble usikre på hva de skulle gjøre. Om de skulle gi slipp på meg eller ei. Det var en nervepirrende periode for meg. Mot slutten av den sesongen begynte jeg å bli litt bedre, og jeg la på meg en del. De bestemte seg for å beholde meg, heldigvis. Men sykdommen hemmet meg en god stund.

Henderson var en av spillerne som var med på å tape 3-2 for Oldham i FA-cupen. Da måtte hele laget tåle å bli slaktet av manager Brendan Rodgers.

- Alle vet at han hadde rett. Han gikk ikke for langt i sin kritikk. Alle i klubben og i garderoben var sjokkert og ganske oppgitt over hvor dårlig vi hadde prestert. Jeg sier ikke dette av manglende respekt for Oldham, men vi må reise til slike steder å vinne komfortabelt. Det Brendan gjorde var etter mitt syn godt managerhåndtverk. Han ga oss et spark bak, som vi kanskje trengte.

Henderson tror imidlertid ikke at Liverpool er spesielt langt bak topplagene i Premier League rent sportslig.

- Jeg tror ikke vi er så langt bak. Vi har spilt mange gode kamper – Norwich, Sunderland, QPR og annen omgang mot Manchester United. Når vi går til de store kampene, mot Arsenal, Manchester United eller hvem det måtte være, så føler vi at vi kan slå hvem som helst.

Så langt beskriver han Liverpool-karrieren som en stor opplevelse.

- Jeg tror ikke det som har skjedd med meg her i Liverpool har skadet meg på noen måte. Jeg trengte kanskje litt motgang, om jeg skal være ærlig. Du vil få kritikk gjennom hele karrieren din. Alle de beste spillerne har fått kritikk på et eller annet stadium, men de har ikke latt kritikken ødelegge karrierene deres. Det skal ikke jeg gjøre heller.