Ayre om finansielt fair-play og tv-inntekter

Liverpool FC og administrerende Ian Ayre kjemper for at Premier League skal innføre UEFAs regler om finansielt fair-play (FFP). Tv-inntektene øker betraktelig fra neste sesong.

UEFAs regelverk om finansielt fair-play inntrer for fullt fra 2013/14. Alle klubbene som skal delta UEFAs turneringer må vise til balanse i regnskapet over en periode på tre år. De som ikke klarer å innfri kravet, risikerer utestengelse fra e-cupene.

Samtaler pågår mellom klubbene i Premier League om å innføre tilsvarende regler i Englands øverste divisjon. Liverpool, Arsenal, Manchester United og Tottenham er blant klubbene som er for innføring av et slikt regelverk, mens Chelsea og Manchester City er i mot. Andre klubber ønsker ikke et like strengt regelverk, men at eierne kan komme inn å slette et visst økonomisk tap.

- Det må helt klart komme noen regler her i landet, sier Ian Ayre til Liverpool Echo.

- Minst seks av klubbene vil få dem uansett som resultat av at de spiller e-cupfotball.  For meg gir det ingen mening at bare en tredjedel av ligaen skal være underlagt de reglene. Alle med ambisjoner om å spille i Europa må følge UEFAs regelverk, så det høres rimelig ut at alle må være forberedt.

- Hvilken form det vil ta, jobbes det fortsatt med. På forrige Premier League-møte ble det fremmet forslag, og det ble fokus på to ting. Det ene var å adoptere en form for FFP i Premier League, mens det andre var å introdusere en kortsiktig kostnadskontroll for å håndtere nivået på investeringene klubbene kan gjøre.

- Det er for tidlig å si hva utfallet blir. Det positive er at klubbene i Premier League jobber tett sammen. Det er en god, sunn debatt. Alle ønsker at noe kommer ut av det.

Alle Premier League-klubbene vil få en stor økning i inntektene fra den nye tv-avtalen som trer i kraft fra 2013/14. De hjemlige og globale tv-avtalene er verdt £5 milliarder de kommende tre årene. Ny finansiell kontroll vil kunne forhindre at en stor del av pengene havner i lommene på spillere og agenter. Istedenfor er det ønskelig at pengene går til ungdomsutvikling, gjeldsnedbetalinger og å forbedre fasiliteter.

- Vi befinner oss i den meste populære ligaen i verden med de største tv-avtalene i verden og vi må beskytte integriteten til klubbene og hvordan de opererer. Jeg tror det er en nesten enstemmig oppfatning at noe må gjøres for å sikre at vi fortsatt er i god forfatning og blir godt drevet.

- Det ultimate målet er å beskytte nivået på investeringene klubbene gjør, slik at det går i balanse med nivået på inntektene. Det handler om å ha det i orden. At alle klubbene jobber sammen, er en god indikator på hvor profesjonell Premier League er sammenlignet med andre ligaer. Det lover god for spillere og supportere. Ingen ønsker å se en klubb går konkurs.