Ayre om regnskapet

Ian Ayre er ikke bekymret for at Liverpool økte gjelden. Ser positivt på klubben økte inntektene i en sesong der den ikke deltok i e-cupturnering.

Liverpool FC økte gjelden med £22M i forrige regnskapsperiode, men administrerende direktør Ian Ayre er ikke bekymret.
- Det er definitivt ikke noe jeg tror noen bør bekymre seg for. Vår gjeld går opp og ned. Vi har penger til å betale ut og penger kommer inn, akkurat som enhver bedrift. Forskjellen med fotball er at noen av svingningene er betydelige. Hvis dere ser på spillerhandel, må vi kanskje foreta investeringer på sommeren, før noen av de viktigste inntektene har kommet inn: store sponsoravtaler, store billettinntekter, alle mediainntektene etc. Når julen kommer, har du kanskje mindre inntekter på vei inn, men du har penger som må ut, på spilleravtaler du holder på med på den tiden, men også på historiske spilleravtaler. Gjelden har økt, men jeg tror det er en faktor ved å gjøre forretninger i tiden og stedet vi befinner oss.  

Andre årsaker til økt gjeld var utbetalinger til tidligere spillere og trenere.
- Vi ser en stor kostnad i regnskapet for verdiforringelse av spillere som vi har gitt avkall på i den perioden, og de ble kanskje hentet inn for en høyere pris. Vi har fått et tap som resultat av at vi har solgt dem, men samtidig har vi forbedret vår langsiktige posisjon når det gjelder lønnsbudsjettet ved å redusere lønningene i disse bestemte kontraktene. Vi har i samme periode refinansiert våre låneordninger, som gir oss mulighet til arbeidskapital for å operere som en virksomhet.

Inntektene økte med £5M.
- Hvis dere ser på perioden det gjelder, så spilte vi ikke i en e-cupturnering det året, men vi hadde stor suksess i begge de hjemlige cupturneringene. Det gjorde opp for noen av inntektene, og tillegg økte våre kommersielle samarbeid betydelig. Andre områder bidrar – media, kampdager – alt kommer fra ulike områder innen virksomheten. Det er godt å se at selv i et år hvor vi ikke spiller e-cupfotball, kan styrke inntektene ved levere på andre områder.

Fenway Sports Group har gitt Liverpool FC et rentefritt lån på £46M
- Sannsynligvis kan folk huske fra en tid tilbake at vi hadde en langvarig og utviklende stadionkostnad  – penger vi hittil har investert i prosjektet, enten det er for et nytt stadion eller våre planer om å bli værende på Anfield.  Synet generelt var at det ville være bedre tjent med å være uten den kostnaden vi hadde lagt oss opp ved å fjerne den fra våre eksisterende fasiliteter og ta opp et lån fra moderselskapet som er rentefritt. Dette er et nytt, flott eksempel på at eierne investerer i klubben og gjør klubben økonomisk på daglig basis.

Nettogjelden har økt. Dessuten er det ekstraordinære utgifter på £9M.
- Nettogjelden kommer i stor grad som et resultat av vår aktivitet med spillerhandel. Som vi har gjort i flere år nå forsøker vi å forandre på laget, investere i laget og forbedre laget. Det har kostet, noe som skaper gjeld.  Men vi gjort det på en nøysom måte med de rette kontraktene med de rette leveringspunktene for både spillere og klubbene vi kjøper fra. Det er viktig at vi har en slik fornuftig tilnærming ettersom vi ønsker å skape bærekraftighet for klubbene. De ekstraordinære utgiftene er en blanding av flere ting – stadionprosjektkostnader vil bli sugd inn der, skifte av manager og annet seniorspersonell som har forlatt klubben. Det er noe som kommer med i dette års regnskap, men ikke i fremtiden.

Klubben har også refinansiert sine lån med tre store banker. Det vil bety økonomisk stabilitet fremover.
- Ja, og det er viktig. Disse fasilitetene ble faktisk refinansiert før transaksjonen vi nettopp snakket om, hvor eierne investererte penger for å senke den. Refinansieringen som fant sted var på £120M. Cirka £40M var den eksisterende stadiongjelden vi nettopp snakket om, og så ytterligere £80M som arbeidskapital for virksomheten. Årsaken til at du trenger det i en fotballklubb er at vi kan ha behov for å kjøpe en spiller eller gjør en annen stor transaksjon når vi begynner på overgangsvinduet, men vår einntekter slår ikke inn før vi selger våre sesongbilletter og får inn sponsorinntekter. Så det er en fasilitetet som gjør oss i stand til å operere som en virksomhet og gir litt båndbredde til å gjøre de forretningene vi trenger. Det er fint å ha det fastsatt for tre år. Det er en viktig del av vår virksomhet. Vi har et godt og sterkt forhold til våre banker til å være i stand til det.

Regnskapet er nå snart ett år gammelt, og det har skjedd en utvikling siden mai 2012.
- Alle har sett at vi har fortsatt å investere i vår spillerstall. Vi har skiftet av manager og trenerstab. Brendan og hans stab kom inn i sommer. Siden den gang har vi hentet nye spillere i sommer og januar. Vi har også sett fremgang i våre kommersielle avtaler. Warrior har begynt som draktleverandør, noe som er en betydelig forbedring av våre forrige avtaler. Vi har hatt et rekordsalg på deres produkter gjennom året. Vi har også fått inn nye sponsorer, spesielt Chevrolet og Garuda Airlines. Dette er en del av hvor vi forsøker å gå - det dreier seg om å ekspandere vår horisont. Garuda er et flott eksempel. De er et asiatisk flyselskap i verdensklasse som gir oss ekstra inntekter og en ekstra mulighet. Vi har også investert i vårt digitale program og flere Twitter-feeds har blitt etablert på lokale språk i ulike land. Det viser at vi når ut og forbereder oss på vekst. Det lover godt for fremtiden fordi vi vokser og blir mer suksessfulle. Å ha de elementene som hjelper oss med å nå ut i verden er det viktigste – enten det er en internasjonal sponsor eller en internasjonal link til våre fans på sosiale medier. Det er gledelig å se at de fortsetter å forbedre våre inntektsstrømmer.

Kilder: Liverpool Echo, Liverpoolfc.com