Bekymret foran kampen i St Petersburg

Zenit St Petersburg sine fans har tidligere gitt uttrykk for rasistiske holdninger, og Liverpools administrerende direktør, Ian Ayre, frykter at Liverpools spillere skal bli utsatt for rasisme fra tribunene torsdag kveld.

- Dette er noe vi er bekymret for, og jeg skrev nylig til både UEFA og Zenit for å dele mine bekymringer med dem. Vi venter fortsatt på respons på dette. Det eneste vi kan gjøre er å bekjentgjøre vårt standpunkt foran kampen, og håpe at vi får en skikkelig respons og at dette blir tatt tak i på kampkvelden. Det er det eneste vi kan gjøre så langt. Jeg håper helt klart at de rette folkene vil sette i verk de rette tiltakene som sørger for at kampen ikke blir preget av denne type hendelser, uttaler Ayre til Liverpoolfc.com.

- Vi har planer om å ta opp problematikken med våre spillere på forhånd. Spillerne har mye å forholde seg til foran en slik stor kamp, så dette blir noe vi gjør rett før kampen. Det viktigste er at våre spillere oppfører seg profesjonelt gjennom hele kampen. Vi kommer til å gjøre det helt klart for dem hvordan vi forventer at de oppfører seg dersom noe skjer. Jeg ønsker mye heller at vi håndterer slike problemer utenfor banen, enn at vi reagerer på dem ute på banen. Dommeren spiller selvsagt en viktig rolle om noe skulle skje. Vi vil gjøre det helt klart overfor våre spillere hva som er akseptable reaksjoner, og hva som ikke er det.

- Dersom noen av våre spillere blir utsatt for rasisme kommer vi til å ta affære. Dommeren er som sagt den som må ta affære om noe skjer ute på banen. Om noe skjer utenfor banen vil vi samarbeide tett med fotballmyndighetene, altså UEFA. Det er de som er kamparrangør sammen med Zenit. Jeg vil være tilstede på kampen, og vil sørge for at vi gjør det som trengs for å gi våre spillere nødvendig beskyttelse.

Ayre forteller at stadionmanager Ged Poynton og klubbsekretær Zoe Ward har reist til Russland på forhånd for å inspisere fasilitetene og holde ulike samtaler med både Zenit og UEFA.

- Troppen vil få mer innblikk i dette så snart vi kommer dit. Vi vil også sørge for at våre supportere blir tatt godt vare på, noe vi alltid gjør med tanke på deres sikkerhet. Vi gir råd og kommer med informasjon til supporterne, slik at de forstår hvilke bekymringer vi har, og hva de må være på vakt for. Vi får ta dette dag for dag, når vi kommer dit. Vi har som sagt skrevet brev og delt våre bekymringer med UEFA, vi har gitt informasjon til våre fans og sørget for at både UEFA og Zenit er klar over våre bekymringer. Så mye mer kan vi ikke gjøre foran kampen fra klubbens side.

- Liverpool FC har et omfattende program for sosial inkludering, og vi jobber også sammen med tredjeparter med deres kampanjer mot rasisme. Dette er viktig for en fotballklubb som ønsker å ta samfunnsansvar. I tillegg har vi en person i staben som er ansatt kun for å håndtere saker som har med sosial inkludering å gjøre. Vi tar problematikken veldig alvorlig, og har jobbet med dette i mange år. De par siste årene har vi hatt et spesielt fokus på dette, og vi er glade for at vi legger ned en så stor innsats på dette feltet.