Dette er Mamadou Sakho

Franskfotball.com-redaktør Øystein Melhus Telnæs gir oss en introduksjon til Liverpools nye midtstopper Mamadou Sakho.

Det er med bismak Mamadou Sakho nå forlater barndomsklubben PSG som han så stolt har båret kapteinsbindet for. Qatar-pengene skviser han ut, men gjør han til et yndet mål for en klubb som Liverpool.

Mamadou Sakho har alltid være blant de største talentene i nyere tid i Frankrike, men vil av mange fortsatt ha status som talent. For den ene kritikken du kan reise mot Sakho er nettopp dette. Tok han noen gang steget helt opp, og hvorfor ikke?

Paris’ store sønn som har gått gradene i klubben,  har representert Frankrike på alle alderbestemte nivå (inkludert A-laget) og ble tidligere sammenlignet med Lillam Thuram. Kanskje ikke så rart det ettersom han har hurtigheten, fysikken og besitter de samme lederegenskapene som den tidligere EM og VM-mesteren.

I 2011/2012 når QSI overtok majoriteten av aksjene i PSG og Antoine Kombouaré ble ansatt som trener, ble Mamadou Sakho gjort til kaptein, og det i en alder av 21 år. Kombouaré så hvilke egenskaper unggutten hadde, og tiltross for et enormt press og forventninger ut av en annen verden, klarte han seg mesterlig.

Selv om PSG bare klarte andreplassen den sesongen bak overraskelseslaget Montpellier, innfridde hovedstadlaget ambisjonene om CL-spill, og Sakho var kanskje hovedgrunnen. For runde inn og runde ut frustrerte «kolossen» de beste spissene i Ligue 1 med sin råe fysikk, og ble samme sesong kåret til å årets unge spiler. Kompromissløsheten, lederegenskapene og evnen til å lese spillet ble trukket frem

2012/2013-sesongen ble mer og mer frustrerende for Sakho, fordi han sakte men sikkert mistet plassen. Det var selvklart at Thiago Silva også kjent som verdens beste forsvarsspiller skulle spille når han ankom klubben. Det var forventet at Alex skulle vike vei og at vi skulle få se et nærmest CM-komponert stopperpar med det råe talentet til Sakho sammen med verdensklassespilleren Silva.

Slik ble det aldri. Sakho ble gitt kapteinsbindet selv om han ikke var fast, men dette ville ikke han ikke være med på.  Dermed overtok Silva lederrollen tiltross for at brassen ikke snakket fransk. Det viktige for Ancelotti var nemlig at de to stopperne snakket samme språk, og det at Alex også var en direkte måltrussel på dødball talte nok ikke negativt. Denne tiden var uheldig for Sakho, men ligagull ble det, og ingen kan si at unggutten ikke lærte mye av Alex og Thiago Silva hva angår spillerbeherskelse, ballbehandling og posisjonering. I tilegg har lederegenskapene smittet over.

I sommer ble tidligere fransk landslagssjef Laurent Blanc hentet inn som ny PSG-trener.  Blanc var en stor beundrer av Sakho i landslagsperioden, og verdsatte spesielt hans venstrefot. Ankomsten av den gamle stopperkjempen Blanc kunne egentlig ikke vært bedre for Sakho. Pardoksalt nok var en av de første tingene Blanc gjorde å hente inn den 19-årige Roma-stopperen Marquinhos for € 35 M. Selv om han ikke viste det direkte, var dette et sår i hjertet for Sakho. For klubben som han elsker så høyt, og som han har ledet nedprioriterer han. Kjøpet av Marquinhos gjør han automatisk til et fjerdevalg, og ingen kan klandre Sakho for at han nå ønsker seg vekk, hvertfall ikke med VM 2014 i tankene.

Tiden er altså inne for et miljøskifte for Sakho, og om han ser vekk i fra CL-spill kan Liverpool være riktig klubb. Sakho er en spiller som verdsetter fansen og klubbens stolte historie, så det er ingen umulighet, men også klubber som Arsenal, AC Milan, Napoli og Roma er med i bildet. 

Øystein Melhus Telnæs er redaktør for nettstedet franskfotball.com