Drømmer om VM

Når han snart er halvveis inn i den siste sesongen før VM på hjemmebane, gjør Phillipe Coutinho det han kan på banen for å få oppmerksomheten til Brasils landslagssjef.

– Selv om jeg drømmer om VM, betyr det ikke at jeg ikke konsentrerer meg om Liverpool. Det er faktisk helt motsatt, forsikrer den tekniske brasilianeren.

Han er svært opptatt av å gjøre det bra i den røde trøya på Anfield.

– Det er den eneste måten jeg kan få muligheten til å spille for Brasil, sier han, ifølge The Guardian og The Telegraph.

Tidligere denne uka gikk Tottenham-ankeret Sandro, som også er brasiliansk, ut og sammenliknet stilen til Coutinho med selveste Ronaldinho. Han dro spesielt frem likhetene de har i pasninger og finter.

Sammenliknes med sitt idol

– Jeg takker Sandro for det han sa, men jeg er langt unna Ronaldinhos nivå, sier Coutinho.

Han legger ikke skjul på at det er nettopp det legendariske ballgeniet som er hans desidert største idol.

– Jeg liker virkelig Ronaldinho. Han er den spilleren jeg har sett mest på og forsøkt å kopiere mest, men jeg lærer fortsatt.

33-årige Ronaldinho, som har vunnet blant annet VM, Copa América og Confederations Cup med det brasilianske landslaget, er kjent for sitt karakteristiske smil mens han spiller fotballkamper, og The Kop har også lagt merke til at Coutinho drar på smilebåndet når ting flyter på banen.

– Jeg prøver å vise folk at jeg koser meg. Jeg ønsker å ha den samme innstillingen til spillet og personligheten som helten min har, forklarer Coutinho.

– Jeg har bare møtt Ronaldinho én gang – på et veldedighetsarrangement i Rio. Hvert år arrangerer han en kamp og inviterer forskjellige spillere og personligheter til å delta og samle inn penger for hans veldedige formål. Så jeg var i ekstase da jeg aksepterte invitasjonen, men jeg må innrømme at jeg var veldig nervøs. Det var vanskelig å tenke klart da jeg fikk møte mannen som hadde vært mitt idol, men det var en strålende opplevelse og noe jeg kommer til å huske for alltid.

Langt ifra fast på landslaget

Når det nå stadig nærmer seg VM, ligger Coutinho foreløpig relativt dårlig an til å bli tatt ut. I hvert fall om en skal se på hvor lite han har blitt satset på av det brasilianske landslaget tidligere.

Hittil har han kun én landskamp under beltet, noe han fikk i en treningskamp mot Iran for tre år siden. Han er derfor ingen sentral skikkelse i Brasil-laget. Paradoksalt nok er det kanskje større sjanse for at Ronaldinho, som i dag spiller for Atlético Mineiro i den brasilianske ligaen og har svært få landskamper de siste årene, blir tatt med istedenfor Coutinho.

Nekter å gi opp VM-drømmen

På spørsmål om hvordan han selv ser på mulighetene til å bli inkludert i uttaket, svarer han ærlig og sier det ikke ser lyst ut. Men han har ikke gitt opp troen.

Det var også grunnlaget for at han skaffet seg en tatovering for et par måneder siden, der det står «Never stop dreaming».

– Det er det jeg tror på. Jeg vet at man også må jobbe hardt for at drømmen skal gå i oppfyllelse. Jeg ser på fotballen som en trapp, hvor man må ta steg for steg. Først må man spille god nok fotball til å kunne spille for klubben sin. Deretter kan man forhåpentligvis komme seg opp på et nivå hvor man er god nok for landslaget, i tide til verdensmesterskapet, hvis det er mulig. Så, naturlig nok, spille et godt VM. Det er drømmen min, avslører Anfield-yndlingen.

Les også: Rodgers bedt om å rapportere til Brasil

Dersom VM kommer for tidlig for Coutinho, er mulighetene for å returnere til Champions League mer realistiske. Han spilte sammen med Samuel Eto’o og Wesley Sneijder da Inter slo Bayern München og vant hele mesterligaen på Santiago Bernabéu i mai 2010, men klarte ikke å etablere seg til en fast plass på laget og ble etter hvert sendt på utlån til spanske Espanyol.

– Rafa hjalp meg

– Jeg føler jeg har blitt bedre til å forstå den europeiske spillestilen. Rafael Benítez hjalp meg ganske mye med det, da jeg var i Inter. I Brasil forventes det ikke at man jobber bakover eller forsvarer seg på noen måte i den posisjonen jeg spiller. Du er en angrepsspiller – that’s it. Du er kun teknisk sett med på et lag.

– Da jeg jobbet med Rafa, forandret han den tankegangen med en gang. Jeg ble mer en lagspiller istedenfor en individuell spiller, jeg så spillet på en annerledes måte og ble ivrig etter å spille ballen hurtigere og se etter nye pasningsalternativer. Jeg tror jeg kan si at jeg faktisk foretrekker den europeiske stilen nå; du beveger deg fortere, tenker fortere og er mer involvert i spillet.

Coutinho brukte heller ikke lang tid på å imponere etter overgangen til Merseyside for snart ett år siden. Han forteller at han umiddelbart følte seg komfortabel i Liverpool.

– Laget spiller med mye frihet i angrep, og det er kanskje derfor jeg har klart å tilpasse meg engelsk fotball så raskt, sier 21-åringen.

Sikter mot Premier League-gull

Nå må han også raskt vende seg til et mye mer hektisk juleprogram enn han er vant til, særlig med tanke på at Liverpool må klare seg uten Daniel Sturridge og Steven Gerrard denne perioden. Men han vet at det meste er mulig med Luis Suárez på laget.

– Drømmen vår er å vinne tittelen. Det er det vi jobber mot, men det er fortsatt veldig tidlig. Det er fortsatt noen kamper som må spilles før vi konkluderer med at vi er i gullkampen.

– Å spille sammen med Luis er en ære fordi han er en så fantastisk fotballspiller. Han gjør livet til en i min posisjon mye enklere fordi han er så god.

Men uruguayaneren gjør også sitt beste for at skal være kjipt å møte ham på Melwood – i hvert fall når de spiller mot hverandre.

– Han prøver alltid å slå tunnel på deg under treningene. Han har ikke klart det mot meg ennå. Jeg gjør mitt beste for å unngå det fordi han prater så mye om det i etterkant, ler Coutinho.