Før kampen: Chelsea–Liverpool

Den siste Liverpool-kampen før året er omme og Premier League-sesongen er halvspilt, er ligarundens største godbit – når Brendan Rodgers møter sin tidligere arbeidsgiver, Chelsea, søndag ettermiddag.

Det er mye som står på spill i storkampen mellom to av lagene blant topp fire, men Liverpool ønsker først og fremst å utnytte muligheten til å holde følge med Arsenal og Manchester City på toppen av tabellen inn i det nye året. Rødtrøyene har 36 poeng og ligger tre bak serielederen før den siste helga i 2013, mens Chelsea innehar tredjeplassen med ett poeng mer enn morgendagens bortelag.

Les også: Tre før kamp: Chelsea

Klikk her for å få tilsendt SMS for lagoppstilling, scoringer og resultat!

Anfield-laget kommer inn til den vanskelige bortekampen fra en kanskje enda verre bortekamp – i hvert fall på papiret. Men det som av mange ble spådd å være et skummelt og nesten håpløst besøk hos Manchester City på Etihad torsdag ettermiddag, ble i stedet noe som ga enda flere Liverpool-supportere håp om fremtiden på Merseyside.

For kampen mot den rike og lyseblå klubben endte opp med å bli en perfekt reklamefilm for Boxing Day-fotball – med langvarig spenning, scoringer, strålende spill, kontroversielle dommeravgjørelser og en knepen seierherre blant de mange ingrediensene. Og gjestene kom godt fra det hele, selv om de måtte reise poengløse hjem.

Se kampreferat: Manchester City–Liverpool 2–1

Philippe Coutinho nettet Liverpools eneste scoring – som ikke ble annullert – drøyt halvveis i den første omgangen, men Vincent Kompany og Álvaro Negredo sørget likevel for hjemmetriumf med hver sin nettkjenning allerede før pause, og Manchester City beholdt dermed sin plettfrie statistikk – åtte seire i løpet av åtte kamper – i egen stue i Premier League denne sesongen.

Men det var innsatsen til de helrøde fra en liten times kjøretur vest for Manchester som ble blant de største samtaleemnene i etterkant av storkampen. De lyseblås kaptein, Kompany, var utvetydig da kan kalte oppgjøret mellom de to topplagene for «den hardeste kampen vi har hatt på hjemmebane så langt», og manager Brendan Rodgers sa seg også fornøyd med prestasjonen tross tap og mener folk nå forhåpentligvis ser på laget som en utfordrer til ligatittelen.

Les også: – Få lag presterer slik på Etihad

Og dersom den røde troppen skal være kapable til å holde seg fast i tauene frem til sesongslutt i mai, ser nok Rodgers på mulighetene til å kjempe seg til poeng mot en av de andre – kanskje den klareste sammen med Manchester City – gullfavorittene, Chelsea, allerede kommende søndag.

Passerte Liverpool på tabellen

Den kampen blir begge klubbens siste i kalenderåret 2013, noe som for Liverpools del har vært et vanskelig år på bortebane – med tap eller uavgjort i over 60 prosent av kampene. Denne sesongen står laget fra nordvest med tre seire i løpet av ni kamper på fremmed gress, før de nå skal besøke Stamford Bridge – en bane Liverpool ikke har tapt på siden 2009 – i London.

Den gang var imidlertid ikke José Mourinho manager for Chelsea. 50-åringens lag har stått støtt foran egne supportere siden han reiste fra Real Madrid i sommer, og mannskapet hans scoret minst to mål i hver av de 13 siste hjemmekampene før Swansea besøkte den engelske hovedstaden på Boxing Day. Men storfavorittene klarte ikke å sette ballen i nettmaskene mer enn én gang mot waliserne. Og matchvinnerscoringen til belgiske Eden Hazard, som kom etter at han skar inn i banen fra venstre og skjøt, i første omgang ble av mange omtalt som en «keepertabbe» etter kampen.

Men manageren forklarte at Swansea-målvakt Gerhard Tremmel var den store grunnen til at det ikke ble flere scoringer på Stamford Bridge torsdag. Han mente den tyske sisteskansen gjorde «tre eller fire strålende redninger» som sørget for at det ikke ble større sifre i favør Chelsea på resultattavla.

– Vi bommet ikke på sjansene, men Tremmel gjorde noen fantastiske redninger. Redningen på sjansen til [Samuel] Eto’o i første omgang var briljant, og den første redningen i det første minuttet av andre omgang var det samme, sa den karakteristiske portugiseren til klubbens nettside etter trepoengeren.

Les også: Rodgers: – Chelsea et lag med bredde og kvalitet

Offensivt hadde det blå laget fra London ellers lite å by på mot waliserne, men bakover på banen var det fullstendig kontroll å spore – helt til Swansea riktignok skapte noen farligheter i sluttminuttene.

– Det holder på å drepe meg hver kamp. Jeg er alltid sliten på slutten, fortalte Mourinho med et smil om munnen og hintet til at de sliter med å avgjøre kamper tidlig.

Seieren var uansett Chelseas åttende i løpet av lagets ni første hjemmekamper i Premier League denne sesongen. Det er det samme som Liverpool har på Anfield, og kun Manchester City kan skryte på seg penere tall enn søndagens duellanter på hjemmebane når sesongen straks er halvspilt.

Men Mourinho kan i hvert fall vise til en statistisk godbit han og Chelsea-supporterne kan slå i bordet med. Da Swansea ble slått i London denne uka, var det nemlig Mourinhos hjemmekamp nummer 69 i Premier League uten tap. Det betyr at han fortsatt ikke har tapt en ligakamp på Stamford Bridge, selv om perioden som Chelsea-sjef i 2004–2007 regnes med.

Lagets forrige hjemmenederlag i ligasammenheng kom mot London-rival Queens Park Rangers 2. nyttårsdag i år – under Rafael Benítez’ managerperiode i hovedstaden. Etter det har blåtrøyene vunnet 15 av 18 kamper og tatt 48 av 54 mulige poeng.

«Junior» møter «senior»

Nå får Brendan Rodgers endelig muligheten til å teste seg og sitt lag mot mannen som – mye også takket være Chelsea-assistent Steve Clarke – inviterte ham til Chelsea og ansatte ham i 2004. Nordiren ble plukket ut til å trene juniorlaget mens Mourinho var sjef for førstelaget, og han ble forfremmet til å bli reservelagstrener to år senere, noe han forble helt til han i 2008 tok over Watford.

Liverpools nåværende manager beskrev utdanningen ved å ha Mourinho som sjef «som å gå på Harvard University», og han setter stor pris på å bli linket til den portugisiske Premier League- og Champions League-vinneren. 40-åringen vet han skylder søndagens motstander mye, nå som han leder en klubb i tetsjiktet av Premier League.

– Han gjør det helt fantastisk, sa Mourinho om Rodgers inn mot helgas storkamp.

God borteform i London

Men nå er det seier som betyr noe for Rodgers, og det har de røde vært i stand til mot Chelsea de siste årene. Liverpools forrige møte med Chelsea endte 2–2, men det var helt andre overskrifter som ble trykket i etterkant av ligakampen på Anfield. Det var i det oppgjøret Luis Suárez bet tak i en motspiller og pådro seg den mye omtalte karantenen på hele ti kamper. I forkant av episoden ledet Chelsea 2–1 etter scoringer Oscar og Hazard, men Suárez rakk å utlikne på overtid, og han sørget for å avslutte sesongen for sin del med nettkjenning.

Les også: – Vendepunkt for Suárez

Et halvår tidligere ble det også poengdeling mellom de to storklubbene. Da spilte lagene på Stamford Bridge, og Chelsea-kaptein John Terry skallet de blå i føringen i første omgang. Liverpool, som i november i fjor lå på 13.-plass etter møtet med hovedstadslaget, utliknet ved Suárez da det gjensto 18 minutter på kampuret – og sørget for 1–1 ved full tid.

Det var samtidig Liverpools fjerde strake Stamford Bridge-besøk uten nederlag. Tolv måneder tidligere spilte Merseyside-klubben faktisk to ganger borte mot Chelsea i løpet av ni dager, og det endte med 2–1 og 2–0 i favør de røde – der sistnevnte var femte runde i ligacupen. I februar samme år, 2011, sørget en fulltreffer fra Raúl Meireles for at Liverpool stakk nordover med 1–0 og tre poeng i ryggsekken.

I løpet av de syv siste reisene – uansett turnering – til Chelseas beryktete hjemmebane, har londonerne kun beseiret bortelaget én gang. Liverpool har kommet fra det hele med fire sterke seire og to uavgjortresultater.

Innbyrdes oppgjør – de ti siste (5–2–3):

21. april 2013, Premier League:
Liverpool–Chelsea 2–2 (0–1)
Mål: Daniel Sturridge (52), Luis Suárez (90); Oscar (26), Eden Hazard (str. 57)

11. november 2012, Premier League:
Chelsea–Liverpool 1–1 (1–0)
Mål: John Terry (20); Luis Suárez (73)

8. mai 2012, Premier League:
Liverpool–Chelsea 4–1 (3–0)
Mål: Michael Essien (selvmål 19), Jordan Henderson (25), Daniel Agger (28), Jonjo Shelvey (61); Ramires (50)

5. mai 2012, FA-cup, finale [Wembley]:
Chelsea–Liverpool 2–1 (1–0)
Mål: Ramires (11), Didier Drogba (52); Andy Carroll (64)

29. november 2011, ligacupen, 5. runde:
Chelsea–Liverpool 0–2 (0–0)
Mål: Maxi Rodríguez (58), Martin Kelly (63)

20. november 2011, Premier League:
Chelsea–Liverpool 1–2 (0–1)
Mål: Daniel Sturridge (55); Maxi Rodríguez (33), Glen Johnson (87)

6. februar 2011, Premier League:
Chelsea–Liverpool 0–1 (0–0)
Mål: Raúl Meireles (69)

7. november 2010, Premier League:
Liverpool–Chelsea 2–0 (2–0)
Mål: Fernando Torres (11, 44)

2. mai 2010, Premier League:
Liverpool–Chelsea 0–2 (0–1)
Mål: Didier Drogba (33), Frank Lampard (54)

4. oktober 2009, Premier League:
Chelsea–Liverpool 2–0 (0–0)
Mål: Nicolas Anelka (60), Florent Malouda (90)

Siden Liverpool og Chelsea møtte hverandre for første gang i desember 1907, har søndagens gjestende lag vært best – totalt sett. Liverpool har slått Chelsea 75 ganger på 167 kamper, mens blåtrøyene har slått laget fra nordvestkysten 57 ganger i løpet av historien.

Men på Stamford Bridge er det vertskapet som har kommet best fra oppgjørene. Før dette møtet har Chelsea vunnet 53 prosent av alle sine hjemmekamper mot Liverpool, og de helrøde har reist hjem med seier i 20 av de totalt 81 turene til den rike bydelen av London.

I Premier League-sammenheng er det imidlertid omtrent dødt løp. Liverpool har vunnet 17 og tapt 16 mot Chelsea på totalt 42 kamper i den engelske toppdivisjonen siden 1992. Anfield-klubben har kun vunnet fire ganger – i 2004, 2008 og to ganger i 20011 – på 21 forsøk i London, og til tross for den gode formen mot Chelsea de siste årene, har Liverpool kun plukket 18 av 69 mulige poeng på Stamford Bridge.

Premier League: Før runde 19

Lørdag 28. desember
13.45: West Ham–West Bromwich (TV 2 Sport Premium)
16.00: Norwich–Manchester United (TV 2 Sport Premium)
16.00: Hull–Fulham
16.00: Manchester City–Crystal Palace
16.00: Aston Villa–Swansea
18.30: Cardiff–Sunderland(TV 2 Sport Premium)

Søndag 29. desember
14.30: Newcastle–Arsenal (TV 2 Sport Premium)
14.30: Everton–Southampton (TV 2 Sport Premium 2)
17.00: Chelsea–Liverpool (TV 2 Sport Premium)
17.00: Tottenham–Stoke(TV 2 Sport Premium 2)

#KlubbSVUT+-+/-P
1Arsenal18123336181839
2Man City18122453213238
3Chelsea18114333181537
4Liverpool18113443212236
5Everton1897229171234
6Newcastle1810352923633
7Man Utd189453122931
8Spurs189451924-531
9Southampton187652518727
10Stoke185671826-821
11Swansea185582324-120
12Hull185581623-720
13Aston Villa185491724-719
14Norwich185491631-1519
15West Brom183871924-517
16Cardiff184591328-2517
17Crystal Palace1851121227-1516
18Fulham1851121935-1616
19West Ham1835101525-1014
20Sunderland1834111330-1713

Toppscorere:
19 mål: Luis Suárez (Liverpool)
13 mål: Sergio Agüero (Man. City)
10 mål: Loïc Rémy (Newcastle)
9 mål: Daniel Sturridge (Liverpool), Wayne Rooney (Man. United), Yaya Touré (Man. City)

Chelseas form (liga): V–U–V–T–V–V

Forrige resultat:
Chelsea–Swansea 1–0 (1–0)
Cech; Ivanovic, David Luiz, Terry, Cole; Ramires, Mikel; Mata (Schürrle 72), Oscar (Lampard 67), Hazard (Willian 82); Eto’o Ubenyttede innbyttere: Schwarzer, Cahill, Azpilicueta, Torres
Mål: Hazard (29)
Gult kort: Ramires (86)

De seks siste (3–1–2):
Chelsea–Swansea 1–0
Arsenal–Chelsea 0–0
Sunderland–Chelsea 2–1 e.e.o [ligacup]
Chelsea–Crystal Palace 2–1
Chelsea–Steaua 1–0 [Champions League]
Stoke–Chelsea 3–2

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):
Hazard 9 (7), Torres 6 (2), Oscar 6 (5), Lampard 5 (4), Eto’o 4 (2), Ramires 4 (1), Ba 3 (1), Schürrle 3 (3), Terry 2 (2), Azpilicueta 1 (0), Cahill 1 (1), Ivanovic 1 (1), Mata 1 (0), Mikel 1 (1), Willian 1 (1), selvmål 4 (2).

Nøkkelstatistikk før kampen: José Mourinho har ikke tapt en eneste ligakamp på Stamford Bridge i løpet av sine to perioder som Chelsea-manager. Dersom de blå ikke taper for Liverpool, vil Mourinho stå med 70 hjemmekamper i Premier League uten tap.

Liverpools form (liga): T–V–V–V–V–T

Forrige resultat:
Manchester City–Liverpool 2–1 (2–1)
Mignolet; Johnson, Skrtel, Sakho, Cissokho; Lucas (Aspas 82), Allen, Henderson; Sterling Coutinho (Moses 68), Suárez. Ubenyttede innbyttere: Jones, Agger, Smith, Luis Alberto, Touré.
Mål: Coutinho (24)
Gult kort: Johnson (68), Moses (86), Suárez (90)

De seks siste (4–0–2):
Man. City–Liverpool 2–1
Liverpool–Cardiff 3–1
Tottenham–Liverpool 0–5
Liverpool–West Ham 4–1
Liverpool–Norwich 5–1
Hull–Liverpool 3–1

Målscorere denne sesongen (ligamål i parentes):
Suárez 19 (19), Sturridge 11 (9), Sterling 4 (3), Gerrard 3 (3), Coutinho 2 (2), Henderson 2 (1), Flanagan 1 (1), Moses 1 (1), Sakho 1 (1), Skrtel 1 (1), selvmål 2 (2).

Nøkkelstatistikk før kampen:Liverpool har kun spilt to kamper mot Chelsea uten både Steven Gerrard og Jamie Carragher i laget siden 1999. Begge var på Stamford Bridge, og begge endte med Liverpool-seier.

Kan ikke bruke Moses

Liverpool har ingen nye skader i laget, men det er heller ingen skadde spillere som er tilbake og skadefrie siden forrige kamp. Steven Gerrard, Jon Flanagan, Daniel Sturridge, Sebastián Coates og José Enrique er alle ute av spill frem til neste år, mens det er uvisst hvordan Jordon Ibe har taklet skaden han pådro seg i FA Youth Cup-kampen borte mot Blackpool før jul.

Brendan Rodgers må imidlertid styre unna navnet til leiesoldat Victor Moses – en spiller som har fått spilletid i Liverpools to siste bortekamper – når han tegner opp laget som skal bryne seg på Chelsea denne helga, fordi den nigerianske landslagsspilleren kan nemlig ikke spille mot klubben han er lånt ut fra.

Ramires utilgjengelig for Chelsea

På motsatt banehalvdel klager ikke manager José Mourinho over mangel på spillere før de tar imot Liverpool. Foruten brasilianske Ramires, som sørget for å pådra seg sitt femte gule kort for sesongen mot Swansea på Boxing Day og følgelig én kamps karantene, og skadde Marco van Ginkel og Ryan Bertrand har blåtrøyene flere rotasjonsmuligheter i sine lagdeler.

– Jeg skal ikke sutre, men heller tenke på løsningene vi har og forberede laget uten Ramires, sa Mourinho etter trepoengeren mot de liljehvite.

Chelsea-manageren ga klubbens brasilianske landslagsstopper, David Luiz, sin andre kamp fra start denne måneden på torsdag, og England-back Ashley Cole fikk samtidig sin første Chelsea-kamp siden 2. november.

Det betød at Gary Cahill og César Azpilicueta sto over forrige ligarunde, og BBC Sport tror nettopp det gjør at sistnevnte blir foretrukket mot de helrøde fra Merseyside. Fernando Torres varmet også benken mot Jonjo Shelvey og hans walisiske lag, noe som kan åpne for at den enormt dyre spissen får sjansen til å spille sin 150. kamp for Chelsea – mot sin tidligere arbeidsgiver.

Webb skal dømme

Premier League har satt opp rutinerte Howard Webb som dommer i kampen mellom Chelsea og Liverpool. Han hadde den samme kampen forrige sesong.

Dette blir 42-åringens tredje Liverpool-bortekamp denne sesongen, etter at han har dømt Hulls sjokkseier mot Anfield-klubben 1. desember og Luis Suárez’ comeback i 3–1-triumfen over Sunderland i slutten av september.

Den tidligere politimannen har dømt de røde totalt 33 ganger i Premier League, og han har delt 1,4 gule kort i snitt per kamp til Liverpool-spillere.

Webb har også dømt Chelsea i to ligakamper denne sesongen, og det har endt med både seier og tap. Pipeblåseren var kamplederen da Everton påførte de blå det første tapet etter José Mourinhos comeback i Premier League. Han delte ut fire gule kort i kampen på Goodison Park, hvor alle var til Chelsea-spillere. Den øvrige kampen var lagets 2–1-seier over Manchester City i slutten av oktober, der Fernando Torres scoret matchvinnermålet i 90. minutt.

Han får med seg Michael Mullarkey og Darren Cann som assistenter, mens Michael Oliver er utnevnt til fjerdedommer.

Fakta før avspark

* Forrige sesong endte begge ligakampene mellom lagene uavgjort.

* Liverpool har ikke ledet mot Chelsea siden mai 2012.

* Alle de rødes borteseire mot Chelsea har vært med ett måls margin.

* I Premier League-æraen har Chelsea (51) scoret ett mål mer enn Liverpool innbyrdes.

* De røde har kun tapt flere ganger på Old Trafford (13) enn de har på Stamford Bridge (12).

* Glen Johnson har spilt 72 kamper og scoret fire mål for Chelsea.

* Jordan Henderson debuterte i Premier League for Sunderland på Stamford Bridge i 2008.

* Martin Kellys eneste Liverpool-scoring kom borte mot Chelsea i ligacupen 2011.

* Kolo Tourés første mål i engelsk fotball kom på «brua» for elleve år siden.

* Liverpools forrige hat-trick mot Chelsea gjorde Patrik Berger i 1997.

* Ingen har noensinne scoret hat-trick for Liverpool på Stamford Bridge.

* Fernando Torres har til gode å score mot Liverpools på seks forsøk.

* Chelsea har tatt elleve poeng etter å ha ligget under denne sesongen.

* Blåtrøyene har kun tapt én av de åtte siste i ligaen.

* José Mourinho har vunnet syv og tapt fem ganger i løpet av 16 kamper mot Liverpool.

Kampen sparkes i gang på Stamford Bridge 29. desember kl. 17.00, og vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport i tillegg til spillerbørs like etter kampslutt.

TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo viser ligaoppgjøret direkte, med studiosending før og etter kampen.

Vil du ha scoringsvarsler sendt rett til din mobil? Klikk her!

Kilder: Barclays Premier League, lfchistory.net, liverpoolfc.com, chelseafc.com, altomfotball.no