Før kampen: Liverpool-Zenit

Den røde Merseyside-klubben er nødt til å score minst to ganger for å ha en mulighet til å gå videre i Europaligaen på Anfield i kveld.

Tre minutter med defensiv blackout fra Liverpool sørget nemlig for et strålende utgangspunkt for Zenit Sankt Petersburg i forrige ukes oppgjør på Petrovskij stadions humpete gressteppe i Russland.

Bortelaget fra England var allikevel godt med i kampen, og kunne like gjerne ledet til pause, men spillerne kledd i rødt brant alle sine målsjanser i verdens største land. De største mulighetene fikk Luis Suárez, som på en god dag kunne scoret både tre og fire ganger, men Liverpools toppscorer hadde marginene imot seg – og smalt alle ballene til side for mål.

Det priset russerne seg svært lykkelige over.

Hulk er kjent for sin fysikk og kruttsterke venstrefot, men fikk lite spillerom med en aktiv José Enrique på motsatt banehalvdel. Derfor valgte brasilianeren å trekke oftere inn i banen – og ble belønnet for det. Jordan Henderson mistet ballen på midtbanen, og Igor Denisov fikk spilt ballen til Hulk. Han kikket opp og dundret kula med usannsynlig presisjon opp i Pepe Reina sitt høyre kryss, uten særlig press fra gjestenes forsvar.

Klikk her for å få tilsendt SMS for lagoppstilling, scoringer og resultat!

Tilskuerne hadde så vidt rukket å sette seg igjen da Sergei Semak doblet ledelsen – igjen etter slapp defensiv innsats. Et innlegg slått på tvers av boksen ble ikke fulgt av Glen Johnson, og rutinerte Semak hadde ingen problemer med å sette inn Zenit sin andre nettkjenning for kvelden.

Flere scoringer ble det ikke i lagenes første møte noensinne. Dermed må Brendan Rodgers sine spillere score tre ganger og holde nullen for å gå direkte videre på Anfield, eller vinne 2–0 for å få ekstraomganger. Med bortemål på Anfield i kveld, må vertene faktisk score minst fire ganger for å avansere i turneringen.

Gode mot russisk motstand

Det kan bli i det meste laget, for Liverpool har kun scoret fire mål eller mer mot et russisk lag én gang tidligere. Det var i 2002, da Spartak Moskva ble banket med fem mål på Anfield.

Men Liverpool har tidligere ikke slitt nevneverdig mot klubber fra Russland. Før forrige ukes tap for Zenit, hadde de røde kun tapt tre av åtte kamper mot russere i turneringer arrangert av UEFA – og ikke sluppet inn mål i noen av de tre siste hjemmekampene.

Samuel Eto’o sitt Anzji Makhachkala er det siste laget med tilhørighet i Russland som har vært på Anfield-besøk. Det var i oktober i fjor, og da ble Stewart Downing helten med et vidunderlig skudd foran The Kop. To uker senere dro Anzji det lengste strået på Lokomotiv stadion – også der endte det 1–0.

Vrient å hanske med Zenit

Zenit er imidlertid ikke blant de russiske klubbene som har vært en kasteball for engelske lag. Sankt Petersburg-klubben har vunnet hele fire av sine seks kamper mot lag fra balløya – inkludert UEFA Super Cup-kampen i 2008 mot Manchester United i Monaco. I England har Zenit vunnet én og tapt to ganger tidligere.

Det er fem sesonger siden storlaget fra Vest-Russland har vært på Merseyside-besøk. Everton var motstander i UEFA-cupens gruppespill den gang, og vant kampen med ett mål på Goodison Park. Zenit gikk riktignok videre og vant hele turneringen i 2008.

Les også: Historisk seier kreves mot Zenit

En må tilbake til november 1992 for å finne sist gang et russisk lag slo Liverpool på Anfield. Den gang ble Spartak Moskva for sterke og vant med to mål. Mike Marsh, som er førstelagstrener for de røde nå, startet for øvrig kampen og ble utvist med tre minutter igjen på klokka.

Tilbake fra vinterferie

Den russiske ligaen ble tidligere spilt, som den norske Tippeligaen, fra våren – i sommerårstiden – til høsten på grunn av klimaet. Men dette ble nylig endret.

Nå starter seriespillet opp tidlig på høsten, der halve sesongen blir unnagjort, før lagene tar en lang vinterpause fra desember til mars. Det betyr i realiteten at Zenit, som ligger på tredjeplass – tre poeng bak Anzji og fem bak serieleder CSKA Moskva – er ute av sesong og at formen ikke skal være optimal.

Men den 88 år gamle klubben varmet godt opp til Europaligaen med treningskamper mot klubber som Sjakhtar Donetsk og BATE Borisov, og en liten turnering i solfylte Abu Dhabi i januar.

– Følger vår filosofi

Andre halvdel av Russlands liga, der Zenit-spiss Aleksandr Kerzhakov er toppscorer med ti fulltreffere, sparkes i gang 9. mars, men en lang pause virker ikke å bekymre Luciano Spalletti.

Mens Liverpool-spillerne øyner en eventyrkveld ved hjelp av Anfield-publikumet, forteller Zenit-manageren at spillerne hans skal gå inn i kampen uten å tenke på at de ordnet et fruktig resultat fra første kamp.

– Jeg tror vi er nødt til å spille som om vi ikke har noen fordel, men heller tenke at det første oppgjøret endte målløst, sa Spalletti til Zenit sine nettsider onsdag.

Spalletti har vunnet 60 prosent av kampene med Zenit siden klubben ansatte ham i desember 2009, noe som har resultert i to ligatitler, én russisk cuptriumf og ett supercuptrofé. Han er klar over at Brendan Rodgers har etterlyst et tidlig Liverpool-mål, og har gjort sine spillere årvåkne på et offensivt hjemmelag.

– Det første kvarteret er naturligvis veldig viktig. Det er mulig at Liverpool presser oss ned i forsvar, men vi må svare ordentlig på angrepene deres og spille på den måten vi kan. Vi skal prøve å følge vår filosofi og våre idéer, som vi har brukt med hell tidligere.

Zenit har ikke spilt en kamp siden seieren mot Liverpool forrige torsdag.

Skrtel ute for Liverpool

Det har imidlertid de røde gjort, og det ble ikke mindre enn fem scoringer og null baklengs mot Swansea. Men selv om Anfield-klubbens ferskeste signeringer, Philippe Coutinho og Daniel Sturridge, fikk vise seg fra en strålende side foran egne i nedsablingen, er begge cup-tied og får ikke lov til å spille i kveld.

Det får heller ikke Fabio Borini. Han skadet skulderen sin i samme kamp. Italieneren, som nylig returnerte fra flere måneder på sidelinja med en ankelskade, landet forkjært i en sklitakling og måtte byttes ut umiddelbart med tydelige smerter i skulderen.

Samtidig er Martin Skrtel sannsynligvis ikke i stand til å spille mot Zenit. En kneskade setter slovaken ut av spill i kveld, ifølge flere rapporter fra England.

Brad Jones måtte se Swansea-kampen fra tribunen med en skulderskade. 30-åringen skal ha slitt med skulderen i flere uker og har hatt en liten pause i håp om at det leger skaden. Det er ikke bekreftet hvilken keeper, av ham og Péter Gulácsi, som varmer benken, men Pepe Reina starter uansett i mål for Liverpool.

Martin Kelly er fortsatt ute av spill, sammen med unge Samed Yesil og Jon Flanagan.

Får tilbake Bruno Alves

Da er nyhetene lysere for kveldens bortelag. Midtbaneveteran Konstantin Zyryanov er riktignok fortsatt skadet, men 26-årige Domenico Criscito skal være tilgjengelig for spill igjen. Venstrebacken har vært ute med en leggskade i én måned og var ikke i troppen som slo Liverpool på Petrovskij stadion forrige uke, men er blant spillerne Luciano Spalletti kan velge mellom på Anfield i kveld. Manageren slo imidlertid fast på siste pressekonferanse før kampen at Criscito ikke kommer til å starte, men at det kan være en plass for ham på benken.

Tilbake i troppen er også rutinerte Bruno Alves. 31-åringen, med 60 landskamper på midtstopperplass for Portugal, pådro seg tre gule kort i Champions League-gruppespillet og måtte følgelig stå over én kamp – som var mot Liverpool – før han nå er klar til å snøre på seg støvlene igjen.

Daniel Miguel Alves Gomes, også kjent som kun «Danny», måtte få behandling etter en duell med Glen Johnson forrige uke. Angriperen holdt ut omgangen, men ble byttet ut kort tid etter pause. Han skal allikevel ha trent regelmessig med laget i etterkant og er med troppen som fløy til England.

Ifølge russiske medier har Zenit sendt følgende mannskap til England: Vyacheslav Malafeev, Yuri Zhevnov, Yegor Baburin; Aleksandr Anyukov, Bruno Alves, Stepan Rebenko, Domenico Criscito, Nicolas Lombaerts, Luis Neto, Tomás Hubocan, Milan Rodic; Danny, Roman Shirokov, Viktor Fayzulin, Sergei Semak, Alexey Yevseev, Igor Denisov, Axel Witsel; Aleksandr Kerzhakov, Hulk, Aleksandr Bukharov, Luka Djordjevic.

Lagoppstillinger fra første møte:

Zenit: Malafeev; Anyukov, Neto, Lombaerts, Hubocan; Denisov, Shirokov, Witsel; Hulk, Danny (Semak 54), Kerzhakov (Fayzulin 82).

Liverpool: Reina; Johnson, Carragher, Skrtel, José Enrique; Allen, Henderson, Gerrard; Sterling (Lucas 78), Suárez, Downing.

Direkte på TV

Kampen, som er av ”vinn-eller-forsvinn”-karakter, har avspark kl. 21.05 og vises direkte på kanalen MAX.

Se hvordan du enkelt kan kjøpe tilgang til kampen på Internett her!

Vi følger også kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport samt spillerbørs kort tid etter kampslutt.