Før kampen: Newcastle-Liverpool

En sprø Liverpool-uke avsluttes uten Luis Suárez i Nordøst-England lørdag ettermiddag, der vertene kjemper for tilværelsen i Premier League.

Tre poeng på tre kamper i april, der to av kampene er endt målløst, har sørget for at Liverpool definitivt er ute av kampen om fjerdeplassen. Det er elleve og tolv poeng opp til Chelsea og Arsenal, som sammen med Tottenham kniver om retten til Champions League-spill neste sesong.

Konkurranse: Laguttak

Dermed dreier innspurten til de røde seg om å ta igjen naboen på plassen ovenfor: Everton.

Den sjetteplasserte Premier League-klubben ligger fem poeng foran Brendan Rodgers og kompani, og de har muligheten til å avslutte sesongen foran Liverpool på Premier League-tabellen for andre gang på rad.

Klikk her for å få tilsendt SMS for lagoppstilling, scoringer og resultat!

Men før lagene møtes til lokalderby på Anfield neste helg, ser Liverpool seg nødt til å få med noe fra morgendagens bortetur til Newcastle. Tidligere samme dag er nemlig Everton favoritter mot Fulham hjemme på Goodison Park, der alle tre poengene forventes å bli farget blå.

Liverpool, som på sin side har tapt de to foregående ligakampene på St. James’ Park, møter et hardtkjempende Newcastle-lag som ennå ikke har sikret inngangsbilletten for spill i Premier League neste sesong.

Solid nedgang siden i fjor

Det har mye å gjøre med den elendige borteformen til sebratrøyene denne sesongen. For når det gjenstår fire runder igjen av Premier League, er det kun Reading som har tatt færre poeng på bortebane. Og Reading ligger helt sist på tabellen, med hele ti poeng opp til sikker plass.

Men sterke 28 poeng på hjemmebane har imidlertid vært nok til å holde Alan Pardew sine menn over nedrykksstreken. De har vunnet ni kamper foran egne supportere, spilt én uavgjort og tapt sju ganger. Liverpool har til sammenlikning kun tatt ett poeng mer på Anfield denne sesongen.

Resultatene gjør at klubben fra nordøst ligger på 16.-plass – seks poeng over Wigan på den første plassen som gir nedrykk. Dette til tross for den franske kjøpefesten klubben hadde i januarvinduet, der Mathieu Debuchy, Mapou Yanga-Mbiwa, Yoan Gouffran, Massadio Haïdara, Moussa Sissoko og Kevin Mbabu gikk inn dørene på St. James’ Park, mens Demba Ba dro til hovedstaden.

Newcastle er et godt stykke unna det de oppnådde på sin hjemmebane i fjor. Da stod «The Magpies» med 35 poeng etter 17 hjemmekamper, og det endte opp med at kun Manchester-klubbene, Arsenal, Tottenham og Chelsea tok flere poeng på eget gress den sesongen.

Nådde kvartfinalen i Europa

Den imponerende prestasjonen ga til slutt femteplass i ligaen, noe som belønnet Newcastle med cupdeltakelse utenfor landets grenser etter en fortjent sommerferie.

Klubben måtte riktignok gjennom en kvalifiseringsrunde for å få være med i Europaligaen, men greske Atromitos ble hakket for små. I gruppespillet havnet Newcastle på andreplass, og de avanserte dermed til utslagsfasen.

Der slo de ut både Metalist Kharkiv og Anzji Makhatsjkala, før eventyret stoppet i kvartfinalen. Selv om Papiss Cissé ga bortelaget ledelsen i Benfica, snudde portugiserne kampen på hodet og vant 3–1.

I returoppgjøret scoret Cissé nok en gang, noe som ga håp om en semifinaleplass, men nærmere kom ikke Newcastle – som i tillegg slapp inn et mål på overtid.

Latterliggjort i derbyet

Selv om prestasjonen mot Benfica var mer enn respektabel, så de fleste for seg at Newcastle skulle få utløst det de hadde av frustrasjonen etter nederlaget tre dager senere. Da stod nemlig Sunderland på motsatt banehalvdel i Tyne-Wear-derbyet.

Men hatkampen ble isteden en massiv flause – iallfall for ett av lagene.

Stéphane Sessègnon ga Sunderland og de tilreisende bortesupporterne mye å juble for da han satte ballen i mål fra distanse like før halvtimen. Newcastle presset på for å få utlikningen før pause, men Cissé hadde ikke sin beste arbeidsdag på kontoret.

Det utnyttet et takknemlig Sunderland-lag, som så ut til å ville mye mer enn vertene på St. James’ Park. Da det var et drøyt kvarter igjen av kampen, doblet Adam Johnson ledelsen på vakkert vis. Og enda vakrere ble det da David Vaughan klistret ballen i krysset og punkterte kampen i det 82. minutt.

Ett poeng i generalprøven

Newcastle, som ikke hang sammen, tapte 0–3 og meldte seg selv inn i nedrykksstriden igjen. Derfor ble den påfølgende kampen mot West Bromwich enda viktigere enn klubben hadde håpet.

Men det begynte bra i den siste kampen før Liverpool kommer på besøk. Allerede før ti minutter var spilt, stusset Yoan Gouffran bortelaget i ledelsen på The Hawthorns. Newcastle var også best gjennom den første omgangen og ledet til pause. Tre poeng ble det imidlertid ikke mot mannskapet til Steve Clarke, den tidligere førstelagstreneren i Liverpool. West Bromwich spilte nær sagt som et annet lag i andre omgang, og de utliknet snaut tjue minutter etter sidebyttet.

Det ene poenget ble naturligvis tatt godt imot i nordøst, men fangsten så langt roer ikke nervene Alan Pardew, som maner sine spillere til å vise hva de er gode for i sesonginnspurten.

– Jeg mener vi har et godt lag, men vi er nødt til å bevise det i praksis. Vi kjemper fortsatt for livet. Men vi må kjempe på samme måte (som mot West Bromwich, journ. anm.) de fire resterende kampene. Jeg føler meg ikke trygg ennå, fortalte manageren etter kampen, skriver The Times.

Ben Arfa kan starte

Derfor ønsker Newcastle all hjelpen de kan få. Og etter å ha lidd med mange skader igjennom mesteparten av sesongen, ser laget lys i enden av tunnelen når det gjenstår under én måned av sesongen.

Fabricio Coloccini er nemlig blant de skadde spillerne som har trent med laget denne uka. Kapteinen, som har vært ute med skade siden februar, ser allikevel ut til å akkurat ikke rekke Liverpool-kampen i morgen.

Det gjør imidlertid Hatem Ben Arfa og Cheick Tioté, som begge kan være med mot de helrøde, ifølge Pardew.

Tioté skal ha trent for fullt tirsdag, onsdag og torsdag, etter å ha stått over 1–1-kampen mot West Bromwich forrige helg. Ben Arfa har både vært på benken og fått noen minutter på banen de siste kampene, men ifølge klubbens nettsider hinter Newcastle-manageren til at den lynhurtige driblevingen kan få sjansen fra start.

– Han har jobbet veldig bra denne uka, og vi håper han skal få involvert seg mye mer – enten han starter eller blir byttet inn – enn han har gjort i de siste kampene, fortalte Pardew torsdag.

Samtidig avviste 51-åringen ryktene om at Papiss Cissé hadde pådratt seg en skade etter forrige helg. Førstelagskeeper Tim Krul, Davide Santon, Haris Vuckic, Ryan Taylor og Sylvain Marveaux skal alle fortsatt være ute med skader.

Suárez ut – Borini inn

Det besøkende laget har mer å velge i, med en nesten skadefri tropp. Denne uka var også Fabio Borini tilbake på fellestrening. Italieneren, som har vært svært skadeplaget etter ankomsten til Merseyside i fjor sommer, kan få en benkplass allerede i morgen.

Da overtar han i så fall Luis Suárez’ navn i kamptroppen som reiser østover. Liverpools toppscorer fikk som kjent en karantene på ti kamper etter bite-episoden med Branislav Ivanovic forrige søndag, og han mister følgelig resten av sesongen.

Les også: – Urettferdig straff

Raheem Sterling var uaktuell til uavgjortkampene mot West Ham, Reading og Chelsea tidligere denne måneden, og lårskaden hans gjør Brendan Rodgers usikker på om han i hele tatt kan bruke 18-åringen mer denne sesongen.

– Skaden har ikke vært ille nok til å holde ham helt ute av spill, men tilstanden hans er gradvis blitt verre over tid, forklarte nordiren overfor The Telegraph.

I tillegg kommer Martin Kelly stadig nærmere en retur på fotballbanen, men forsvarstalentet må etter all sannsynlighet vente til august med å spille ligafotball igjen, etter den alvorlige kneskaden han pådro seg mot Manchester United i fjor høst. Det gjelder også Joe Allen, som ble operert i sin venstre skulder i mars.

Lagene fra forrige kamp:

Newcastle (1–1 mot West Bromwich): Elliot; Debuchy, S. Taylor, Yanga-Mbiwa, Haïdara (Ben Arfa 77); Cabaye (Gosling 90), Perch; Gouffran (Ameobi 69), Sissoko, Gutiérrez; Cissé. Ubenyttede innbyttere: Harper, Williamson, Anita, Campbell.

Liverpool (2–2 mot Chelsea): Reina; Johnson, Carragher, Agger, José Enrique; Gerrard, Lucas, Henderson; Downing (Shelvey 80), Suárez, Coutinho (Sturridge 46). Ubenyttede innbyttere: Jones, Skrtel, Coates, Coady, Assaidi.

Premier League melder om følgende bruttotropper:

Newcastle: Rob Elliot, Steve Harper, Mathieu Debuchy, Danny Simpson, Steven Taylor, Fabricio Coloccini, Mike Williamson, Mapou Yanga-Mbiwa, James Perch, Cheick Tioté, Gaël Bigirimana, Yohan Cabaye, Vurnon Anita, Jonás Gutiérrez, Hatem Ben Arfa, Dan Gosling, Gabriel Obertan, Moussa Sissoko, Papiss Cissé, Yoan Gouffran, Shola Ameobi, Adam Campbell.

Liverpool: Pepe Reina, Glen Johnson, Jamie Carragher, Daniel Agger, José Enrique, Lucas, Steven Gerrard, Jordan Henderson, Stewart Downing, Daniel Sturridge, Philippe Coutinho, Brad Jones, Martin Skrtel, Jonjo Shelvey, Conor Coady, Oussama Assaidi, Fabio Borini, Raheem Sterling, Adam Morgan.

Kampen sparkes i gang lørdag 27. april kl. 18.30, og oppgjøret vises direkte på TV 2 Premier League HD1.

Vi følger og oppdaterer kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport samt spillerbørs kort tid etter kampslutt.

Vil du ha scoringsvarsler direkte til din mobil? Klikk her!