Forlanger at Thatcher-dokumenter frigis

Hillsborough-familiene forlanger at alle dokumenter rundt Maggie Thatchers rolle i dekkoperasjonen i etterkant av Hillsborough-tragedien frigis, etter at den tidligere statsministeren døde i dag.

Familiene forlanger innsyn i eventuelle dokumenter som kaster lys over Thatchers rolle i dekkoperasjonen som la skylden for tragedien over supporterne. Trass i avsløringene til Hillsborough Independent Panel i fjor, er det forsatt uklart hvilken rolle Thatcher spilte og hvor stor innflytelse hun hadde på denne dekkoperasjonen.

- Fra mitt eget ståsted respekterer jeg de døde. Men i motsetning til Maggie Thatcher så respekterer jeg også de som lever, uttaler Sheila Coleman i Hillsborough Justice Campaign til Liverpool Echo.

- Det er ikke mange som vil sørge over hennes død på Merseyside eller i gruvesamfunnene rundt om i landet, legger hun til.

- Nå som hun er død, håper HJC at de som har beskyttet henne vil gjøre det eneste riktige, og frigi alle dokumenter i forbindelse med dekkoperasjonen rundt Hillsborough-tragedien. Thatcher ledet denne dekkoperasjonen. Vi oppfordrer regjeringen til å frigi alle dokumenter som kaster lys over hennes rolle.

- Jeg har ingen følelser for Margaret Thatcher verken den ene eller andre veien. Men vi vet at hun var i hemmelige møter kveden etter tragedien og at hun var på Hillsborough neste morgen, og at det var da dekkoperasjonen startet, sier Margaret Aspinall i Hillsborough Family Support Group.

- Jeg synes det er en skam at hun får begravelse på statens regning. Hva har hun gjort for å fortjene det? Hun var kun en statsminister som bidro til å gjøre landet slik det har blitt, legger hun til.

Hillsborough Independent Panel har slått fast at Thatcher var bekymret over kritikken mot politiet i etterkant av Hillsborough-tragedien, og at hun ikke ville støtte Lord Taylors kritikk av politiet i den første rapporten som ble skrevet om tragedien.