Fremgangsrikt år for akademiet

Akademi-direktør Frank McParland er godt fornøyd med at syv akademi-spillere førstelagsdebuterte i 2012/13. Ian Ayre synes investeringen i ungdomsavdelingen er vel anvendte penger.

Suso, Andre Wisdom, Adam Morgan, Samed Yesil, Jerome Sinclair, Conor Coady og Jordon Ibe debuterte alle på Liverpools førstelag i løpet av 2012/13-sesongen, mens Raheem Sterling spilte 36 kamper før ble skadet.

- Det er stort å få syv debutanter på én sesong, og vi har hatt et suksessfullt år, sier akademi-direktør Frank McParland til Liverpool Echo.

- Hver gang en av spillerne tar seg inn på førstelaget løfter det stemningen på akademiet. Å spille én eller to kamper er et stort løft for gutten og hans foreldre, men vi er ivrige etter å få inn spillere på førstelaget som skal bli værende der. Ingen er en komplett suksess for oss på akademiet før vedkommende har spilt 100 førstelagskamper.

- Hovedsaken for alle de unge spillerne er at de kan se en vei opp på Melwood. Du kan ha verdens beste akademi, men det er ikke verdt noe dersom manageren ikke bruker spillerne dine.

- Vi har et fantastisk forhold til Brendan og hans støtteapparat. Brendan er ofte her på akademiet, og det er også Mike Marsh, Colin Pascoe og John Achterberg.

- Brendan har en lidenskap for spillerutvikling, Han har har gjort alle jobber på ungdomsnivå og vil hele tiden vite hvordan guttene utvikler seg.

- Noen managere reiser av gårde under landslagsavbrekk, men Brendan ringer og ber oss for eksempel sende U15 til Melwood, og de vil dra og trene med førstelagsspillerne.

- Det hjelper at det er samme spillestil for hele klubben. Akademiet har mer å takke  trenere og speidere for arbeidet de gjør med å hente inn bedre spillere som kan heve standarden, slik at de kan klare seg teknisk når det kommer til Melwood. Vi befinner oss på to ulike steder, men vi er én klubb.

Liverpool bruker £6M-£7M i året på å drive akademiet.

- Det er en stor investering, men det er vel anvendte penger, sier Ian Ayre til Liverpool Echo.

- Både John Henry og Tom Werner har vært på akademiet, og de ser det som en link til suksess. Du kan virkelig ikke sette en pris på det. Hvordan kan du sette en pris på bidragene vi har hatt fra Steven Gerrard og Jamie Carragher opp gjennom årene?Eierne er meget støttende og ser den store verdien av arbeidet som blir gjort på akademiet.

- Da Brendan kom inn i fjor, ble det gjort betydelige forandringer i måten vi spiller fotball og driver klubben. Noe av det på hans CV var at han forsto driften av akademiet og så verdien av å få frem spillere.

- Å ha syv debutanter på én sesong sier alt. Forhåpentligvis er det starten på noe spesielt. Klubben har investert disse pengene i mange år, men har ikke fått betalt.

- Vi er velsignet med talentet som kommer frem nå, og det er et testament til Frank og hans stab. Utfordringen blir å holde det gående.

- Det er en konstant prosess, og man må fortsette å jobbe fra grunnen. Noe av arbeidet Frank og hans stab gjør i dag med de yngre aldersgruppene får du ikke sett verdien av før om ti år. 

Jamie Carragher la opp etter sesongen, og dermed mistet Liverpool halve den lokale ryggraden i laget.

- Jamie illustrerer hva vi forsøker å oppnå akademiet, fortsetter Ayre.

- Han kom gjennom hele systemet fra en alder av ni år og var en fantastisk tjener for klubben. Jamie og Steven er de to beste eksemplene på hva Frank møter på jobb hver dag for. Vi har sett typer som Martin Kelly, Jon Flanagan og Jack Robinson komme opp de seneste årene. Vi ønsker at andre lokale gutter skal gjøre det samme.

- Jeg har sett Liverpool siden 1965, og jeg kan ikke huske et Liverpool-lag uten en scouser. Jeg håper det aldri kommer til å skje. De må være gode nok, men forhåpentligvis vil det alltid være lokale spillere på laget.

McParland tror heller ikke Ayre kommer til å bli skuffet i fremtiden.

- Vi har noen meget talentfulle unge scousere som jeg tror vil ta seg opp på førstelaget om noen år. Det er to eller tre lokale spillere som har en meget god mulighet. Vi er muligens to eller tre år unna å se den virkelige verdien av det. Det er vår jobb å finne den neste Carragher.