Hillsborough-ofrene ble minnet på Anfield

«Sannheten er ute. Nå må rettferdigheten følge», var Margaret Aspinalls klare melding under minnestunden på Anfield tidligere i dag. Taler fra klubbeier John Henry og Everton-formann Bill Kenwright.

Den årlige minnestunden for de 96 som mistet livet i Hillsborough-tragedien for 24 år siden ble avholdt på Anfield tidligere i dag. Liverpools hovedeier John W Henry og formann Tom Werner overvar minnestunden for første gang. I tillegg var manager Brendan Rodgers, Liverpools spillere og støtteapparat tilstede. Også klubblegender, inkludert Kenny Dalglish, hadde funnet veien til The Kop. Everton var representert ved klubbformann Bill Kenwright og manager David Moyes.

Pastor Kevin Bolton åpnet seremonien med å ønske velkommen, før «Abide with Me» ble sunget.
- I september ble sannheten i sin helhet avslørt og det sendte sjokkbølger gjennom UK, fortsatte pastor Bolton.

Navnene på de 96 som omkom på Hillsborough ble lest opp, og det ble tent et stearinlys for hver av dem. The Kop klappet etter hvert navn. Klokken 15.06 lokal tid, på det tidspunktet semifinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest ble avbrutt i Sheffield, ble det avholdt ett minutts stillhet.

John W Henry leste fra bibelen før han hyllet familiene for deres kamp for rettferdighet, og la til at de 96 alltid vil være en viktig del av Liverpool FC.

- Jeg kan forstå hvilken betydning de 96 har for klubben. Jeg er ydmyk over verdigheten og utholdenheten familiene har vist i sin søken etter sannhet og rettferdighet, uttalte Henry.

- Det er en ære å være her på denne dagen. Det er den første minnestunden etter at Hillsborough Independent Panel kom med sin rapport.

- Nå finnes det en reell tro på at rettferdigheten vil komme. Denne klubben vil alltid nære minnet av familiene og vennene. De vil alltid være en del av Liverpool Football Club.

Etter hymnen «Following all your ways, Lord» var det Evertons formann Bill Kenwrights tur til å lese fra bibelen. Etterpå la han til at rettferdigheten er nærmere, og da utbrøt «Justice for the 96» fra The Kop. Kenwright uttrykte at det var en meget følelsesladet dag for ham, og snakket om da han som 8-åring var på The Kop med sin onkel.

- Neste år, på 25-årsdagen, vil dere forhåpentligvis feire den største seieren noe lag noen gang har hatt, sa Kenwright. Fra The Kop lød det tilbake «Merseyside, Merseyside».

Samme dag som Liverpool møtte Nottingham i Sheffield i 1989, spilte Everton semifinale på Villa Park.
- Det kunne ha vært oss, tragisk så ble det dere. Jeg håper dere fra den dagen har kjent støtten fra Everton Football Club, avsluttet Kenwright og fikk en varm klem av Margaret Aspinall..

Lee Roy James sang «Hillsborough Anthem» sammen med Love & Joy Gospel Choir.
Professor Phil Scraton, som var en av medlemmene i Hillsborough Independent Panel, leste diktet “Their voices will be heard”, og hyllet de 96, etterlatte og overlevdende. Han beskrev publiseringen av rapporten som en av de viktigste dagene i hans liv. Love & Joy Gospel Choir sang så «Amazing Grace».

Margaret Aspinall, leder i Hillsborough Family Support Group, sa at dekkoperasjonen i etterkant av tragedien «vil være en skamplett for denne nasjonen og visse personer – og de vet selv hvem de er».

- Det er virkelig en ære å kunne stå foran dere i dag og si at sannheten er ute. Det har tatt 8551 mørke dager og en rapport på 395 sider til endelig å få frem det vi viste fra dag én – at supporterne ikke hadde skylda, fortsatte Aspinall.

- Nå må rettferdigheten følge.  Flere forsinkelser aksepteres ikke. Noen av familiene som har ventet på rettferdigheten er allerede døde, mens andre har uhelbredelige sykdommer. Flere utsettelser aksepteres ikke.

-  Jeg vil takke panelet av hele mitt hjerte for deres flid og harde arbeid – fremgangen vi har hatt ville ikke vært mulig uten tverrpolitisk samarbeid. Hvorfor blir våre røster plutselig hørt nå? På grunn av styrken på deres protester for fire år siden da dere nesten rente Andy Burnham overende med krav om rettferdighet.

Andy Burnham fikk denne gang stående ovasjoner fra The Kop.

Minnestunden ble avsluttet med «You’ll Never Walk Alone» og slipp av 96 røde ballonger over Anfield