Historisk seier kreves mot Zenit

Bare en gang tidligere har Liverpool greid å snu tomålstap borte i Europa til avansement etter returen på Anfield. De røde må gjenta bedriften mot Auxerre for drøyt 20 år siden mot Zenit.

Et skadeforfulgt mannskap preget av en ny regel om at det kun var tillatt med fire ikke engelske spillere på laget tapte 2-0 borte mot Auxerre, da Liverpool under ledelse av Graeme Souness i 1991-92 var tilbake etter sin utestengelse i Europa som følge av tragedien på Heysel. Det en husker best fra kampen var debuten til 18 år gamle Jamie Redknapp.

Det var ikke uvanlig med skader i tiden med Souness og hans assisterende venn Phil Boersma, og så var det sjongleringen med hvilke fire utlendinger en skulle ta med i UEFA-Cupen. Til returkampen valgte Souey Grobbelaar, Mølby, Houghton og Rush. Blant de som ble ofret var Glenn Hysén og Dean Saunders.

Det virket som om få trodde på at Liverpool for første gang skulle grei å snu to mål foran The Kop, og bare 23094 tilskuere møtte opp. Trenerlegenden Guy Roux hos Auxerre advarte imidlertid på forhånd om at Anfield kunne være «et skremmende teater».

Liverpools lag: Grobbelaar; Marsh, Ablett, Tanner, Burrows; McManaman, McMahon, Mølby, Houghton; Walters, Rush.

Fire minutter var passert da Steve McManaman ble lagt ned og Jan Mølby sikkert satte inn straffesparket.

Nesten halvtimen var gått da Mike Marsh dukket opp fra sin posisjon som høyreback og headet inn 2-0 ved bakre stolpe. Det var den første scoringen for Marsh i helrødt, han som i dag er førstelagstrener hos LFC.

Aldri har trolig så få lagt så mye lyd på Anfield, og økningen av desibel bare tiltok da Liverpool angrep mot The Kop i 2.omgang.

Et kvarter før slutt ble Daras utvist hos gjestene, etter en felling av den livlige Mark Walters. Walters er i ettertid blitt regnet som et av mange bomkjøp fra Greame Souness, etter at han hentet Mark Everton Walters ned fra sitt tidligere Rangers. Dette var imidlertid en av hans bedre kamper, i en litt uvant rolle sentralt.

Syv minutter før slutt løftet nesten taket seg da Jan Mølby fant Walters på sprang, og sistnevnte sendte ballen forbi en utrusende keeper og inn i hjørnet.

Det var første og eneste gang at Liverpool har avansert i Europa etter å ha tapt den første kampen med to mål. Spillerne til Brendan Rodgers må altså skrive historie på Zenit førstkommende torsdag dersom man skal sende russerne ut av Europa League.