Kellys lange vei mot Preston-comeback

Martin Kelly pådro seg en korsbåndskade i møtet med Manchester United i september i fjor. Nå ser han frem til comeback i preason-kampen mot Preston.

Martin Kelly ødela korsbåndet i høyre kne da han falt forkjært mot Manchester United i september. Sesongen var over for forsvarsspilleren.

- Det var ikke smerten, men lyden da jeg gjorde det. Jeg visste umiddelbart at det var en alvorlig skade, sier Martin Kelly til Liverpool Echo.

- Jeg forsøkte å drible. Jeg prøvde å runde de to spillerne foran meg. Jeg kikket opp på tribunen mens jeg forsøkte å bevege meg motsatt vei. Jeg så ikke dit jeg skulle bevege meg. I det jeg skulle sette foten ned, var Robin van Persie borti meg slik at jeg mistet balansen.

- Jeg husker Carra kom bort og sa: «Kom igjen, det er bare noen minutter igjen». Jeg visste imidlertid at jeg ikke kunne klare å fortsette. Jeg burde ha blitt båret av, men jeg gikk av ettersom jeg fremdeles var i sjokk.

Kelly fryktet at karrieren var over slik det var for hans far Brian som måtte gi opp nonleague-karrieren i en alder av 32 år grunnet en lignende skade.

- Det var det store samtaleemnet da jeg først fikk skaden ettersom en tilsvarende en endte min fars spillerkarriere i St. Helens. Det var en av de vanskeligste tingene for meg og min far å komme over, men vi forble positive og det medisinske støtteapparatet var fantastiske.

- De første par ukene var de vanskeligste fordi du må akseptere skaden. Straks du har godtatt den, må du ha en plan hvor det ikke blir tid tvil å dvele over den.

- Jeg reiste til London for å bli operert av doktor Williams, som var sterkt anbefalt, og han gjorde en flott jobb. De tar ut senen til kneskålen foran i kneet og bruker den til å lage et nytt korsbånd. Det blir dobbelt så sterkt som ditt originale korsbånd, men du mister en tredjedel av senen.

Kellys rehabiliteringsprogram har vært langt, men han fikk god støtte av lagkameratene, spesielt av Lucas Leiva som pådro seg tilsvarende skade i november 2011.

- Selv da jeg var ute, sørget alle spillerne for at jeg følte meg som en del av laget. Jeg kom inn og gjorde jobben min på samme tid som dem, så jeg var sammen med dem før de gikk ut for å trene. Jeg var likevel involvert på alle møtene, og det var godt mentalt for meg.

- Det var flott å ha Lucas å snakke med. Når jeg sa at senen gjorde vondt, beroliget han meg med at det var normalt. Han var til stor støtte, men hans rehabilitering var annerledes enn min. Hans korsbånd røk i en takling, mens mitt gikk av da jeg mistet balansen. Han var tilbake etter seks måneder, men min rehabilitering tok lengre tid ettersom jeg er en annen type spiller enn Lucas.

- Kirurgen gjorde det klart at jeg bare kunne komme tilbake i trening ikke bare når jeg følte at jeg hadde styrken, men også balansen. Ellers kunne det ryke igjen. Jeg er en type som trenger lengre tid for å lege. Jeg gjorde mye arbeid med styrken og balansen i treningsstudioet.

- Så trappet jeg opp gradvis ved å ha treningsøkter sammen med U18 og U21 før jeg trente med spillerne på Melwood.

- Du må være forsiktig. Jeg snakket med Ryan Taylor (Newcastle) mot slutten av forrige sesong. Han hadde vært meget uheldig. Han var nær et comeback, men røk det igjen. Nå har han hatt en vellykket operasjon, og jeg ønsker ham lykke til. Han må være en sterk karakter ettersom det må være vanskelig å få den skaden to ganger.

Nå ser Kelly frem til første preseason-kamp mot Preston.

- Kneet føles perfekt. Jeg er bare glad for å være tilbake med laget for pre-season. Jeg kom tilbake en uke før de andre spillerne for å få en god start. Det har vært tøft denne uken med doble treningsøkter, men fotballen kommer ut umiddelbart. Det har vært trivelig.

- Det har gått ti måneder nå, så kneet har hatt mer enn nok tid til å leges. Nå føler jeg meg bare i dårlig kondisjon. Jeg føler ikke at jeg har hatt en alvorlig skade. Jeg har lagt den bak meg. Det var forrige sesong. Dette er en ny sesong.

- Pre-season handler om å få kondisjonen tilbake. Jeg ser frem til Preston-kampen. Jeg er sikker på at jeg kommer til å være litt nervøs ettersom jeg ikke har spilt siden september.

- Jeg ønsker å få den første kampen ut av systemet. Jeg kan ikke tenke på at jeg skal fortsette der jeg slapp. Jeg har hatt en stor operasjon og må ta det steg for steg. Jeg ønsker ikke å legge press på meg selv ved på si at dette er en stor sesong for meg ettersom jeg ikke vet hvor raskt jeg kommer tilbake til der jeg var.

Kelly skrev under en ny fireårskontrakt med Liverpool i februar.

- Vi snakket om en ny kontrakt før jeg ble skadet. Jeg hadde bare 18 måneder igjen, så det var flott å få ordnet det og være i full stand til å kommet tilbake. Etter at jeg begynte forrige sesong bra, tror jeg at jeg fikk vist Brendan hva jeg kan gjøre. Jeg må gjenbetale manageren ved å forsøke mitt hardeste og være skadefri de neste fire årene.

Skader er en av årsakene til at Kelly kun har 54 kamper siden han debuterte for nesten fem år siden.

- Det handler om å ha respekt for kroppen og være skikkelig profesjonell for å gi deg selv den beste muligheten til å prestere på toppnivå. Når du er ung, elsker du fotball, du nyter det, men du tar det ikke så seriøst som mer erfarne spillere.

- Jeg har hatt skader. Jeg vet hvordan jeg skal se etter kroppen min nå – sørge for at jeg får riktig hvile og mat. Det kommer til å være til stor nytte for meg.

- Jeg vet hvilke begrensinger kroppen min har. Vi har presset den til grensene de seneste åtte månedene, så den kan tåle kravene i Premier League. Jeg krysser fingrene for at det vil snu seg for meg denne sesongen, slik at jeg kan få litt flaks og virkelig kjempe på.