Tre før kamp: Everton

I morgen tar de røde den korte turen gjennom Stanley Park for slaget om Merseyside. Rodgers har foreløpig ikke slått Everton som Liverpool-manager, men supporterpanelet denne uka har troen.

Det endte med poengdeling i begge oppgjørene mot Everton forrige sesong, med 2-2 på Goodison Park og 0-0 på Anfield. De blå ligger på sjetteplass, tre poeng bak Liverpool. Supporterpanelet denne uka tror Brendan Rodgers vil slå naborivalen for første gang etter at han overtok managerjobben på Anfield.

 

Bjarte Solhaug, 25, Liverpool (fra Førde)

Hva er dine tanker om Liverpool etter 11 ligarunder?

 

- Det har vore ein meget positiv sesongstart, der spesielt det offensive spelet har sett ut til å stemme betre enn på lang tid. Hovudproblemet ligg i 2.omgangane. Liverpool har bortimot drepe dei fleste kampane i første omgang denne sesongen med 2-3 tidlege mål, spesielt på Anfield, men dei må kunne behalde fokus i 90 min, noko det ikkje har sett ut som dei har greidd i fleire av dei 11 kampane som er spelt. Mot tøffare motstand enn lag som Crystal Palace og West Brom kan ein fort gå på ein smell og tape livsviktige poeng i kampen om ei etterlengta topp 4 plassering. Elles er det tydeleg at det må forsterkast på venstresida, spesielt defensivt.


Med ein stadig meir skadeplaga José Enrique som førsteval er det syltynt med andre alternativ. Cissokho held ikkje nivået, verken offensivt eller defensivt, og unge Robinson får verdifull kamptrening i Championship. Alt i alt har det vore ein positiv start på ein sesong som ser ut til å gje spenning heilt inn til sesongslutt.

 

Hva forventer du av et Everton-lag som er ledet av Roberto Martinez, i forhold til de foregående sesongene under David Moyes?

 

- Dei fleste lag har sett ut til å slite på Goodison Park under Moyes, ein tradisjon det ser ut som Martinez vidarefører. Martinez verkar å ha ein meir 'spelande filosofi, der laget innehar meir ballbesittelse enn dei gjerne har hatt tidlegare. Når ein ny trenar med ny filosofi kjem inn tar det gjerne noko tid før det sett seg skikkelig, men Everton har hittil i sesongen fått gode resultat, utan at dei nødvendigvis spelt best. Dei skapar få sjansar, men har spelarar som kan ta vare på dei få sjansane som dukkar opp. Eg trur Everton kjem til å bite godt frå seg i år, som tidlegare, men at dei fortsatt er eit hakk eller to bak dei aller beste.

 

Hvem bør en se opp for hos blåtrøyene?

 

- Lukaku seier seg sjølv, råsterk både i lufta og langs bakken. Ein mann som kan skape store målsjangsar nærmast ut av ingenting. Ein anna spelar ein bør passe på er Mirallas. Har han ein "på-dag" kan han skape trøbbel og utfordre eit heilt forsvar, og vel så det, på eigenhand. Ein spelar som svingar ein del i prestasjonane, men han kan absolutt vere ein trussel.

 

Hvordan bør Liverpool spille for å ta med seg alle poengene tilbake til andre siden av parken?

 

- Eg forventa midtbanekrig og høg temperatur innleiingsvis, der begge lag vil sette sitt preg på kampen. Etterkvart håpar eg Liverpool diktera tempoet i kampen og gjer som dei kan best ved å behalde ballen i laget og la Everton springe i mellom. Det blir viktig å utnytte pasningsterke spelarar som Gerrard og Coutinho i lag med gjennombruddskraft i form av Suarez og Sturridge når det opnar seg rom. Liverpool har ofte slitt på defensive dødballar denne sesongen, noko som må skjerpast når ein skal demme opp for Lukaku, Jagielka og Distin, kombinert med venstrefoten til Baines.

 

Dersom du er Brendan Rodgers, hvilke 11 får starte?

 

- Med José Enrique ute reknar eg med det blir Cissokho som kjem inn, sjølv om eg helst hadde sett Sakho inn på venstrebacken, eventuelt Johnson på venstre og Kelly inn på høgre. Eg håpar han fortsett med 4 mann bak, og stiller med følgjande lag: Mignolet - Sakho, Agger, Skrtel, Johnson - Henderson, Lucas, Gerrard - Coutinho - Suarez, Sturridge.

 

Og om du må tippe resultat, med målscorere?

 

- Eg trur Liverpool trekk det lengste strået i det som blir ein tett kamp på laurdag. 1-2 Mirallas, Skrtel, Suarez.

 

Vegard Nordeide Grytten, 25, Kvammen

Hva er dine tanker om Liverpool etter 11 ligarunder?

 

- Etter 11 spilte kamper må eg sei meg veldig nøgd med kor vi ligge på tabellen, vi har klart å få med oss viktige 3 poengera med å være kyniske og lure i kampar med lite målsjansar. Da tenker eg spesielt på dei tre første kampane som endte 1-0 og kickstarta sesongen. Dette er noko som har vore nytt av i år, vi tørr og gå vekk fra den typiske possession fotballen og spille på resultat. Vil påstå at dette har gjort oss meir uforutsigare og vanskeligare å spille mot. Men vi har fortsatt en del å jobbe med! Det såkalte andreomgangs spøkelse vårt må det gjerast noko med, vi har en tendens til å spille en god første omgang for så å slukne totalt i andre. De 2 siste heimekampane mot West Brom og Fulham kunne man merke en viss framgang, men har fortsatt mykje å gå på. Ein Coutinho tilbake i form tror eg kan være nøkkelen til å dominere kampane i sin heilhet med hans evne til å holde på ball i mellomrommet, han er limet mellom midtbane og spiss(ane) i større grad enn Moses. Moses trur eg vil blomstre meir i en ving-rolle. Føler vi har mykje å gå på, og det blir vanskelig å møte Liverpool med troikaen Coutinho Sturridge og Suarez på topp.

 

Hva forventer du av et Everton-lag som er ledet av Roberto Martinez, i forhold til de foregående sesongene under David Moyes?

 

- Eg forventer et Everton lag som vil holde på ball og spille på egne premisser. Martinez foretrekker en ballbesittande spillestil, i mykje større grad en Moyes gjorde i sjefstolen i Everton. Man ser et sterkt lag som dominerar kampar på heimebane og sjelden slepp inn mål på eget gress. Martinez har henta inn riktige spillertyper i form av Barry og Mccarthy på midten. Barkley har virkelig fått sitt gjennombrudd under Martinez sitt styre, han gir midtbana til Everton en ny dimensjon i form av driv og teknikk, han kan fungere som en joker i dette Everton laget. Det er nok berre et tidsspørsmål før Osman, Barry eller Mccarthy må vike for midtbane talentet. Ellers har dei henta tanktoppen Lukaku på lån som er etter mi meining ganske komplett som fotballspiller, ei ganske stor oppgradering fra Anichebe(Moyes sitt fødebarn). Kort oppsummert, så forventer en finare fotball og fleire poeng under Martinez enn under Moyes som ofte la opp spillet sitt etter enkelt spillere (Fellaini, Cahill, Anichebe i form av dødballer som eg meiner er vanskeligare å videreutvikle).

 

Hvem bør en se opp for hos blåtrøyene?

 

- Har 3 spillera vi virkelig må sjå opp for, Barkley, Mirallas og Baines. Er usikker på om Barkley får starte lørdagens oppgjør, men skulle han det så trur eg han blir livsfarlig. Han treng ikkje å bli spurt 2 ganga, fins ikkje en kamp han har meir lyst å vinne enn denne. Her må vi ha frimerke i form av Lucas. Vidare vil Mirallas blir farlig på overganger, spørs på kampforeløpet. Til slutt må vi unngå å lage frispark innanfor 30 meter, der er dødballfoten til Baines dødelig.

 

Hvordan bør Liverpool spille for å ta med seg alle poengene tilbake til andre siden av parken?

 

- Liverpool må gjere som Everton, spille på egne premisser. Vi har spillere med bedre individuelle ferdigheter som eg trur blir tunga på vektskåla i en veldig jevn batalje. Er fortsatt usikker på om vi vil stille med en 5'ar eller en 4'ar bak i dette oppgjøret. Trur det blir en midtbanekrig som det lukter svidd av, men der vi trekker det lengste strået. Liverpool har fått et skikkelig skudd for baugen i form av skaden til Enrique. No er det opp til Cissokho å virkelig ta sjansen og spille seg inn i Liverpoolhjertene.

 

Dersom du er Brendan Rodgers, hvilke 11 får starte?

 

- Eg håper vi stiller i en 4-1-2-1-2  Mignolet – Johnson Skrtel Agger Cissokho – Lucas – Gerrard Henderson – Coutinho – Sturridge Suarez. Er veldig usikker på kva Rodgers tenker no som Enrique er skada, om han vil køyre en 5'ar back siden Cissokho kommer inn igjen som et «litt usikkert» kort, men det gjenstår å sjå.

 

Og om du må tippe resultat, med målscorere?

 

- Everton slipper inn lite mål på Goodison (og har ikkje tapt der i år), men visst nokon kan score mål der så er det Liverpool. Liverpool har som kjent putta flest mål i kalenderåret 2013. Ellers har Everton slitt med nettsus denne sesongen, så eg tipper 0-2 til Liverpool i form av et mål fra Captain Fantastic og en forrykende suser fra Suarez!

 

Håvard Andreassen, 32, Bodø

Hva er dine tanker om Liverpool etter 11 ligarunder?

 

- Bortsett fra at poengene har kommet i et jevnere tempo i år, syntes jeg laget til Brendan fremstår som mer sofistikert og selvsikkert enn samme tidspunkt i fjor. I alle fall mot "enklere" motstand, noe som har vært dypt savnet i senere tid. Mot topplagene, nå har vi kun møtt Southampton og Arsenal som kan betegnes som topplag, har vi ikke greid å opprettholde samme trykket, og svakhetene i troppen har blitt for tydelige. Vi er fremdeles for tynn i stallen og avhengigheten av enkeltspillere er for stor, tenker da spesielt på Johnson og Couthino som vi ikke har noen fullgode direkte erstattere for.

 

Gledelig har det dog vært at vi har et spisspar av ypperste ypperste klasse, og det har vært en fryd og følge Sturridge og Suarez i tospann. Det er ikke mange, om noen, som kan måle seg med disse to. Verdt og legge merke til har det også vært at Gerrard opprettholder et toppnivå som om han var 5 år yngre, dessverre blir det lengre mellom hver gang vi ser det, og søken etter hans erstatter bør ikke være så langt unna. Mulig finner vi han i egne rekker.

 

Gerrard kan enda ha et par gode sesonger på tapeten, men alderen kommer vi ikke unna. 33år er kanskje ikke noen alder i moderne fotball, men for å sitere Lillebjørn Nilsen: "De som sier at alder ikke betyr noe, at det bare er et tall, har neppe forsøkt å spise tre måneder gammel rødkål"Dersom de kjente marginene er med oss, og Lady Luck smiler mot oss, kan våren bli mer spennende for røde hjerter enn den har vært på lenge. Desember vil bli en viktig måned for oss.  

 

Hva forventer du av et Everton-lag som er ledet av Roberto Martinez, i forhold til de foregående sesongene under David Moyes?

 

- Jeg skal være ærlig og innrømme at jeg ikke har sett noe av Everton denne sesongen. Men forventer nok et Evertonlag som spiller mer ball enn tidligere utgaver. De overrasker meg gang på gang, og det ser ikke ut til at denne sesongen blir noe annerledes.

 

Hvem bør en se opp for hos blåtrøyene?

 

- At Chelsea lot Lukaku gå på lån er for meg et mysterium, og han blir absolutt en spiller som må passes på lørdags formiddag. 

 

Hvordan bør Liverpool spille for å ta med seg alle poengene tilbake til andre siden av parken?

 

- Det blir viktig og holde ballen godt i laget, dersom vi får flyten i pasningsspillet skal det mye til for å stoppe oss.  Ser gjerne en 3-5-2 utgave dersom Sturridge blir klar.

 

Dersom du er Brendan Rodgers, hvilke 11 får starte?

 

- Dersom jeg var Brendan Rodgers er det første jeg ville gjort å ta ned selvportrettet jeg har i stuen, dernest ville jeg sent utpå Mignolet, Agger, Sakho, Skrtle, Cissokho, Johnson, Coutinho, Henderson, Gerrard, Suarez og Sturridge på lørdag. 

 

Og om du må tippe resultat, med målscorere?

 

- 1-2, Henderson, Suarez


Vil du bli med i supporterpanelet? Send en epost til [email protected] med "Tre før kamp" i emnefeltet. Skriv navn, alder, hvor du er fra, og legg ved et bilde av deg selv, så blir du kanskje den vi kontakter neste uke.