- Ingen av ofrene kan lastes

Rettsmedisiner Lord Justice Goldring sa på tredje dag av likskuet at ingen av de 96 ofrene for Hillsborough-tragedien har skylden for sin død. Juryen må vurdere en rekke spørsmål knyttet til endrede politiforklaringer.

Lord Justice Goldring fortalte juryen at de står overfor en rekke nøkkelspørsmål om ofrenes død, inkludert hvordan andre supportere oppførte seg den skjebnesvangre dagen på Hillsborough i april 1989.

- Hvordan oppførte supporterne seg, eller noen av dem med unntak av de som døde, og spilte det noen rolle for tragedien? Jeg ordlegger meg på den måten fordi jeg tror ingen vil antyde at oppførselen til de som døde bidro til at de døde, uttalte Lord Justice Goldring.

Utenfor rettslokalet var Margaret Aspinall, leder i Hillsborough Families Support Group, meget glad for rettsmedisinerens uttalelser om at ingen av ofrene hadde skylden.
- Det er meget flott. Vi har visst det i 25 år. Vi har fått mye dritt kastet etter oss i 25 år. Det er hyggelig at rettsmedisineren sier det. Å høre det offisielt fra Lord Justice Goldring var musikk i våre ører.

På likskuets tredje dag fikk juryen høre at politiforklaringer fra tragedien har blitt endret. Kritiske kommentarer om politiets ledelse og fansen har blitt fjernet. Politiet i South Yorkshire hadde blitt bedt om å skrive sine forklaringer, og deretter har politiledere og advokater endret utsagnene før de ble oversendt til West Midlands Police, som etterforsket tragedien.

- I årene fra 1989 og frem til i dag har det vært kjent at et stort antall forklaringer har blitt endret. Endringene varierer i type og betydning, uttalte rettsmedisineren.

- Noen er rettelser av språket og faktiske feil. Andre involverer fjerning av kraftuttrykk. En rekke kritiske kommenterer om politiets ledelse på dagen for tragedien har blitt fjernet.

- Det er også fjernet kommentarer om dårlig og defekt radiokommunikasjon.  Et lite antall forklaringer ble endret for å fjerne kommentarer som var kritiske eller fornærmende mot supporterne på kampen.

Juryen må vurdere om endringene påvirker synet på troverdigheten av forklaringene fra politibetjentene.

- Dere er nødt til å vurdere noen av endringene som ble gjort med noen av forklaringene, uttalte Lord Justice Goldring til juryen.

- Dette er noen av spørsmålene dere må se på: Påvirker endringene påliteligheten av uttalelsene fra politiet? Hvorfor ble endringene gjort? Ble det gjort av uskyldige og forståelige grunner? Eller var det en del av en politikk for å gi supporterne skylden og avlede kritikk mot politiet?

- Kaster endringene noe lys på det avgjørende spørsmålet om hvordan ofrene døde?