- Må vise fremgang

Liverpool er ute av Champions League og på etterskudd i jakten på en topp-fire-plassering. Redaktør Torbjørn Flatin har fulgt laget på nært hold de siste kampene, og han etterlyser bedring.

– Vi skaper nesten ikke sjanser for tiden, og vi virker utrygge bakover. Det er en veldig dårlig kombinasjon, påpeker Flatin, som var på Anfield i går kveld.

Denne sesongen står i stor kontrast til det Liverpool viste før sommerferien. Laget står med like mange tap som seiere i Premier League når julen nærmer seg, og det er seks poeng opp til fjerdeplassen.

I går spilte Liverpool en lite imponerende skjebnekamp i Champions League, noe som endte med en billett til Europaligaen i februar. Flatin sitter ikke igjen med et positivt inntrykk, og han er bekymret over stallen Brendan Rodgers besitter.

Etterlyser samhandling

– Kroppsspråket til spillerne er betenkelig. Det er mange antydninger om at de stadig legger ansvaret over på andre. De gestikulerer mot hverandre og ser ikke ut til å være på samme bølgelengde, sier han.

– Jeg er bekymret over spillermaterialet. Det virker som det kun er Raheem Sterling som er i stand til å gjøre noe ekstra. Laget som en helhet, samhandlingen, virker ikke å fungere. Det blir veldig mye en og en.

På den positive siden har Liverpool spilt fem strake kamper uten å tape. Selv om tre av dem har endt uavgjort, er det de rødes beste rekke denne sesongen. Nå venter imidlertid en bortetur til Old Trafford og Arsenal på Anfield i løpet av ei uke.

– Hvordan tror du laget blir mot Manchester United?

– Det er vanskelig å bare plukke noen og tro vi automatisk blir bedre. Jeg ville kanskje satt inn Mamadou Sakho, men det tror jeg ikke Rodgers gjør ennå. Jordan Henderson, som har spilt på kantene i det siste, vil jeg ha et hakk ned på midten, mens en mer offensiv spiller, enten i Adam Lallana eller Philippe Coutinho, kommer inn i rollen hans, sier Flatin.

– Dette går ikke i lengden

Redaktøren har sett flere av de siste Liverpool-kampene fra tribuneplass, og han mener prestasjonene har vært så svake at manageren må bevise han har egenskapene som skal til til å snu dette umiddelbart.

– Jeg mener det har vært så dårlige prestasjoner og dårlig spill at Rodgers nå må sørge for å gi laget fremgang. Han har, med Lucas og Kolo Touré, tatt noen enkle valg som har gjort dem stødigere bakover, men de er lite oppfinnsomme og veldig kjedelige fremover på banen. Laget skaper knapt sjanser, og det går ikke i lengden. Nå må de vise fremgang.

– Hvordan synes du manageren fremstår for øyeblikket?

– Jeg savner faglig begrunnelse på hvorfor ting går galt, og hvorfor det er så stor forskjell fra forrige sesong. Jeg ønsker en faglig begrunnelse på hvor han mener skoen trykker istedenfor de samme svarene om at «spillere må tilpasse seg» eller at «de ga alt» etter hver kamp, forteller Flatin.

– Mitt inntrykk er at supporterne savner ærlighet fra manageren. Fra sidelinjen føles det ut som at spillerne overhodet ikke tror på det de holder på med.

Flatin beskriver spillernes holdning som «passiv» under den svært viktige Basel-kampen i går kveld. Sveitserne ledet etter den første omgangen, og Liverpool fikk ikke etablert et trykk før det gjensto omtrent tjue minutter.

– Det har ikke bare med en dårlig innstilling å gjøre, men med tro. Troen på det de har fått beskjed om å gjøre og det de holder på med. Spillerne er veldig tamme og passive.

– Kritisk periode

Liverpool er nå godt inne i sesongens klart mest hektiske periode. De har spilt seks kamper på under tre uker, og det skal spilles ytterligere syv kamper frem til 3. januar.

– Vi står foran kamper som kan prege sesongen skikkelig, med Manchester United til helga, kvartfinale i ligacupen den påfølgende midtuka, og så Arsenal. Vi er fortsatt inne i en kritisk periode av sesongen, og det er en reell fare for at vi er hengt av i kampen om fjerdeplassen allerede ved nyttår.

– Liverpool må gjøre noe i januar. Hva tror du skjer på overgangsmarkedet?

– Det er i hvert fall helt nødvendig med en ny spiss, så det blir veldig interessant å se hva manageren prøver på, spesielt med tanke på tilliten fra FSG (Fenway Sports Group). Det blir også viktig å hente inn en ny keeper, sier Flatin.

Han ser på det som veldig sannsynlig at Liverpool vil godta eventuelle på Fabio Borini, som er langt ute i kulden på Anfield. I tillegg tror han Liverpool kan selge Mario Balotelli dersom noen byr en sum i nærheten av det de røde betalte for ham i august.

– Det må uansett gjøres noe for å fremstå med mer kraft på topp. Det kan absolutt ikke fortsette på samme måte som nå. Ting kan forandre seg drastisk med Daniel Sturridge tilbake, men jeg mener Liverpool er nødt til å kjøpe en spiss i januar.