Avisrunden etter Real Madrid-tapet

Fotballkommentatorene i de engelske avisene mener Brendan Rodgers gjorde feil da han hvilte sine største stjerner mot Real Madrid. Bedre enn forventet, men likevel tap.

Paul Hayward, Telegraph

«Liverpool har en berømt arv i Europa fordi de tradisjonelt har spilt med ambisjoner, trass og tro - og stilt med sitt beste lag. De tråkket på sitt sagnomsuste folkeminne i går. I Liverpools historie i Europa finnes det ikke mange tilfeller av svekkede lag, med å holde lederne sine i mørket og gjemt bak en luksuriøs benk og deretter introdusert tre-kvarter ut i kampen. Liverpool så faktisk ut som en trussel da Steven Gerrard, Raheem Sterling og Philippe Coutinho kom inn.

 

Rodgers har mange fine kvaliteter og er en verdig leder, men her feilet gamblingen hans. Liverpool tapte. Rodgers kan pakke det inn akkurat som han vil, med å fortjent skryte av Kolo Touré, hylle Alberto Moreno, og påpeke at de hadde hindret de europeiske mestrene mer enn ett mål, og holde igjen Cristiano Ronaldo som ahdde scoret i sine 11 foregående kamper i La Liga og Champions League - men dette er små detaljer. Som å si at oksen så grei ut når matadoren gikk inn for å drepe. Liverpool tapte likevel. De klarte ett mål på mål på 90 minutter. De tapte.

 

Bare om et uthvilt Liverpool av full styrke slår Chelsea og får med seg tre verdifulle ligapoeng vil Rodgers kunne rettferdiggjøre det. Bare hvis de kvalifiserer seg til utslagsrundene, som de vil dersom de slår Ludogorets borte og Basel hjemme, vil Rodgers komme unna med sitt risikospill.»

 

Oliver Kay, The Times

«Etter 50 år i europacupene har Liverpool tatt del i noen utrolige kvelder. Denne kvelden var bare merkelig. Nederlaget mot Real Madrid viste seg uunngåelig, som forventet på forhånd, men det var en kveld som brakte langt flere spørsmål enn svar. Heller enn spørsmål om «har han mistet det?» eller «leker han med ilden?», var det spørsmål om hva som var den beste veien videre for Liverpool, når det kommer til taktikk og personell, og spørsmål om prioriteringene.

 

Et annet spørsmål var om hvorvidt Rodgers hadde fornærmet Liverpools rike tradisjoner i europeisk fotball ved å droppe eller hvile Steven Gerrard, Jordan Henderson, Raheem Sterling og Mario Balotelli for en kamp mot de regjerende mesterne på Bernabeu. Lagoppstillingen syntes å foreslå det, ikke spillet - men var nest best mot et Real-lag som ikke var på sitt beste. Dette var mer strukturtert og disiplinert, og tilsynelatende verdsatt av de 5000 tilreisende supporterne.

 

Ville et toppet Liverpool ha gjort det bedre? Kanskje de ville ha gjort det verre? Kanskje  ja - men realiteten er at vi aldri får vite det, så vi sitter igjen med en mistanke om at Rodgers så på Liverpools sjanser som så små at han, med Chelsea i vente, valgte et lag som kunne ligne et Carling Cup-lag.

 

En utligning virket aldri sannsynlig. Det å foreslå at de fortjente et poeng ville vært litt overbærende. De spilte som «underdogs» ofte gjør, og spillerne fortjente en liten klapp på skuldra. Problemet er at de tapte, og at Champions League-håpet henger i en tynn tråd. Om den tråden ryker, kan Rodgers kanskje argumentere med at skaden ble gjort andre steder.»

 

Ian Doyle, Liverpool Echo

«På Bernabeu ble den metaforiske heisingen av et hvitt flagg symbol på en kveld som kan bli avgjørende for Brendan Rodgers. Beslutningen hans om å spille med et andrelag mot Real Madrid vil bli heftig debattert i lang tid fremover. Bare etter lørdagens Premier League-besøk fra Chelsea, som manageren helt klart tenkte på, vil vi vite om gamblingen vil gi uttelling på kort sikt.

 

Selv om tapet mot Real ikke vil ende Liverpools håp om å gå videre fra gruppe B - seier borte mot Ludogorets og hjemme mot Basel vil være nok - har ryktet deres i Europa fått en ripe. Dette er ikke Liverpools stil. Ikke i en turnering de har vunnet fem ganger, og de fortjent har feiret at de er tilbake i etter fem år ute.

 

Simon Mignolet, heftig kritisert etter hjemmetapet mot Real, hadde en god kveld med flere imponerende redninger, og var sjanseløs på Karim Benzemas flotte vinnermål. Kolo Touré spilte trolig den beste kampen av en Liverpool-stopper denne sesongen, mens Fabio Borini jobbet hardt, og Lazar Markovic endelig viste tegn til hvorfor Liverpool betalte £20 millioner for ham i sommer. Stolthet i nederlag, ja - men fortsatt nederlag.

 

Det som allerede var en stor uke har nå blitt en enda større en for Rodgers.» 
 

Sid Lowe, Guardian

«Dette er Europas største turnering, og Bernabeu er trolig dens største arena, men Rodgers hadde valgt et lag som lignet mer på et Carling Cup-lag. Liverpool-supporterne var pakket på toppen av den nordre tribunen, og tusenvis rundt Bernabeu. En banner ble vist frem på den andre siden hvor det sto «Velkommen Liverpool-supportere. Store klubber har store supportere». De har kanskje grunn til å forvente store lag også.

 

En manager må få velge hvilket lag han anser som best for anledningen, og å avskrive profesjonelle spillere er både risikabelt og urettferdig. Supporterne sang likevel Rodgers sitt navn i starten. Det var ikke noe opprør, og på slutten av det mye respekt - men for noen var det nedtur. Litt forbløffet av et laguttak som ikke virket til å gjengjelde innsatsen de hadde lagt ned for å være der. De spanske slet også med å forstå. Da Gerrard ble introdusert med 21 minutter igjen var det applaus fra Liverpool-supporterne - og fra Madrid-supporterne. De ønsket også å se ham. De følte anledningen fortjente ham, og han den.

 

Rodgers følte kanskje at han behøvde å hvile spillere, med Gerrard en av dem som har sett sliten ut. Ordene hans og lagoppstillingen syntes å vise både advarsel og mulighet - en måte å motivere spillerne og ta gjeninnføre myndighet. På holdninge til laget så det ut til at han hadde lyktes. Til syvende og sist vil hans beslutning bli dømt etter resultatene. Ikke bare her, men på lørdag og i Liverpools siste gruppespillskamper.»