Dalglish om kaoset på Hillsborough

Liverpools manager den fatale ettermiddagen i Sheffield, Kenny Dalglish, forklarte seg i dag i forbindelse med det nye likskuet etter Hillsborough.

Kenny ble først bedt om å forklare seg til rådgiver for likskuet, Christina Lambert, om hvordan han opplevde de seks minuttene fra kampstart og til dommeren stoppet kampen på Hillsborough. Manageren hadde tidligere forklart at han hadde vært i garderoben inntil kort tid før avspark.

«Det er klart at fokuset var på kampen. Vi så på hva som foregikk og skulle sørge for at vi var organiserte og gjorde vår jobb skikkelig.»

Det første Dalglish fikk øye på som han vurderte som uvanlig var at noen folk bare sto rett bak Liverpools mål.

«De synes bare å bli stående der og så blåste dommeren i fløyta og signaliserte at spillerne skulle gå av banen. Vi gikk inn i garderoben og ventet på rapporten til dommeren.»

Dalglish sa at han ikke trodde at noen som gikk i garderoben visste noe om hva som hadde skjedd, men at han senere gikk ut på banen for å sjekke om at hans sønn, som var tilskuer på kampen, var i orden.

«Heldigvis var han det.»

«Vi ble ikke fortalt hva årsaken var, men vi visste at det ikke dreide seg om folk som sloss eller pøbelopptreden, men det var også alt vi visste. Det var spekulasjoner om at folk var døde.»

Senere ble han sammen med manageren til Nottingham Forest, Brian Clough, bedt om å komme med en uttalelse via høyttaler.

«Det var i realiteten for å beholde roen blant supporterne, og bare få dem til å forstå at dette ikke dreide seg om fans som sloss mot hverandre.»

Dalglish sa senere, på spørsmål fra Caiolfhionn Gallagher som representerte familien til John McBrien, at han var enig i at det virket å være kaotiske tilstander i politiets kontrollrom, hvor Dalglish først ble bedt om å snakke til fansen fra, og at det tydelig var manglende kommunikasjon.

Kenny Dalglish avviste at det ville ha vært aktuelt å nekte en utsettelse av kampen som følge av det som skjedde. «På ingen måte ville du ha hatt noe i mot det. Det var ingen måte du hadde en rett til å nekte noe slikt. Det var slik alle så på det og det var slik det var.»

Forsvaret til bl.a. David Duckenfield, som ledet politiet på Hillsborough, ble ledet av advokat John Beggs og hvor en fortsatt prøver å få til at fans som møtte opp sent og var berusede i det minste påvirket tragedien.

Det ble bl.a. trukket fram sitater fra biografien til Dalglish, «My Liverpool Home», hvor han kommenterte at fans fra Liverpool (og Everton) greide å komme seg inn på FA-Cup finalen i 1986 uten å løse billett og at tilskuertallet måtte ha vært minst 110000 og ikke 98000.

Beggs prøvde å få det til at Dalglish latterliggjorde at folk snek seg inn på kamp, men Kenny mente at «han leste hva han sa feil» og han uttalte senere at det var en finale hvor det ikke var et eneste hint av bråk.

Dalglish uttalte også at med unntak av hva som skjedde på Heysel Stadium i 1985 så var Liverpools supportere «høyt respekterte og aktet».