David Peace til Litteraturhuset

Onsdag 30. april kommer David Peace, som nylig skrev Bill Shankly-romanen Rød eller Død til Oslo. Peace er også kjent fra boka og filmen «The Damned United» - boka om Brian Clough.

I pressebriefen står det følgende om arrangmentet:

For den som vokste opp på 70-, 80- eller 90-tallet, er det en selvfølge at Liverpool er et storlag, i engelsk og i europeisk fotball. Men det var ikke alltid sånn. Da Bill Shankly overtok Liverpool som manager i 1959, lå laget langt nede på tabellen i 2. divisjon. Da han forlot klubben femten år seinere, var Kevin Keegan stjerna på Europas beste lag. Shankly er i dag aller mest kjent for sitatet «Noen tror at fotball gjelder liv og død. Jeg er veldig skuffet over den holdningen. Jeg kan forsikre dere om at fotball er mye viktigere enn som så.»

Romanen Rød eller død er den engelske forfatteren David Peaces portrett av Shankly, oversatt til norsk av Knut Ofstad. Det er ikke en biografi, men likevel en nitid skildring av Shanklys arbeid som fotballtrener i Liverpool. Det handler om gruvearbeidersønnen som ble en av verdens mest kjente fotballpersonligheter, men som likevel aldri ga slipp på verken klasseidentitet eller politisk tilhørighet. Men først og fremst handler det kanskje om kampen for å gi livet mening etter fotballen, en kamp Shankly i Peaces portrett aldri klarer å vinne.

Peace er en av Storbritanias mest anerkjente unge forfattere og har skrevet krimromaner fra gruvearbeidermiljøet i Yorkshire og modernistiske romaner fra Japan, men han er mest kjent for The Damned United, boka om managerlegenden Brian Cloughs korte karriere i Leeds. På Litteraturhuset møter han fotballforfatter og Liverpool-supporter Aslak Sira Myhre til samtale om Shanky, fotball og litteratur. Arrangementet foregår på engelsk.

Dette skjer altså på Litteraturhuset onsdag 30. april, kl 1900 (Wergeland).
Billettene koster kr 90,- og kan kjøpes via denne linken.

Meld deg gjerne på som deltaker på Facebookarrangmentet som er opprettet.