Dette er Lazar Markovic

Liverpools nyeste signering spilte seg til en plass på «Årets lag» i Serbia allerede året han ble myndig og kommer fra en sesong med nesten 50 kamper for Benficas førstelag.

Mange sammenlikner spillestilen og bevegelsene til Lazar Markovic med Lionel Messi, for gode finter og eksplosive rykk er blant 20-åringens farligste våpen. Han er også kjent for å ha en god, naturlig fotballforståelse; sidebackene kan forvente defensiv hjelp om nødvendig.

Den kvikke, anvendelige og offensive kantspilleren – han føler seg også komfortabel bak spissen og på alle posisjoner i en ren angrepstrio – ble født i Čačak, en by sentralt i Serbia, i mars 1994.

A-lagsdebut i 2011

Markovic spilte barnefotball for lokale Borac Čačak frem til han fylte 12 år og ble FK Partizan-spiller. Der spilte han seg oppover i gradene de fem neste årene, før han, som 17-åring, fikk sin førstelagsdebut i mai for tre år siden.

Partizan vant den kampen 2–1, og unge Markovic feiret seieren med å skrive under på en femårskontrakt – hans første proffkontrakt – senere samme sommer. Eventyret blomstret videre for teknikeren, som fikk noen minutter i Champions League-kvalifiseringen etter ferien. Kort tid senere hørte han lyden av nettsus for første gang på A-lagsnivå, og på tampen av 2011 kåret Partizan-tilhengerne ham til «Årets spiller» på klubbens nettside.

I hans første fulle sesong på seniorlaget fikk han 26 opptredener og fant veien til målet seks ganger. Og til tross for at Markovic ikke scoret en eneste gang i andre halvdel av fotballsesongen 2011/2012, ble han belønnet med en plass på «Årets lag» i den serbiske toppdivisjonen.

– Har en lys fremtid

Det ble han også tildelt en plass det påfølgende året. For med syv nettkjenninger på 19 ligakamper, i en sesong der han i tillegg imponerte mot klubber som Rubin Kazan og Inter Milan i Europaligaen, ble Markovic rangert blant divisjonens 25 beste fotballspillere av avisa Mozzart Sport – i en alder av 19 år!

– Han er en spiller med eksepsjonelle kvaliteter. Han har en imponerende akselerasjon og har en lys fremtid i møte, sa den daværende Inter-sjefen, Andrea Stramaccioni, etter kampen mot Partizan og Markovic.

Les også: Tor-Kristian Karlsen: – Et utrolig spennende kjøp

Flere toppklubber i andre land fikk øynene topp for spilleren, som var på banen i samtlige av Partizans kamper i Europaligaens gruppespill. I England var spesielt Chelsea frempå, men London-laget måtte skuffet innse at Markovic prioriterte varmere strøk og portugisisk fotball.

Benfica kjøpte den lettbeinte angriperen for 8,8 millioner pund i fjor sommer, og der fikk han sin debut i slutten av august. To serierunder senere viste unggutten hvorfor navnet hans stod oppskrevet i mange talentspeideres notatblokker: Markovic fintet seg fort og lekkert forbi tre spillere i storkampen mot Sporting Lisboa, før han scoret med en tunnel på målvakten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Talentet måtte imidlertid starte årets sommerferie noen uker tidligere enn planlagt. For på tampen av forrige sesong, der serberen fikk hele 49 opptredener totalt og nettet syv ganger, fikk han rødt kort for å krangle med en Juventus-spiller – selv om ingen av dem var på banen. Det skjedde på overtid i den andre av to semifinaler mot italienerne, og Markovic mistet følgelig finalen, som endte med tap, mot spanske Sevilla.

Han har riktignok måttet finne seg i å være en slags «super sub» for Benfica, der han ofte startet på benken og kom inn etter pause. Av de 26 ligakampene han spilte i Portugal den siste sesongen, fikk den ferske Liverpool-spilleren kun åtte fulle kamper på gressmatta.

Uansett kan Markovic allerede se tilbake flere triumfer; han har vunnet den serbisk ligaen tre ganger, den portugisiske ligaen én gang og begge de portugisiske cupene. Samtidig har Markovic, som ble inkludert i «UEFAs beste Europaliga-tropp i 2013/2014», spilt litt over et dusin landskamper og scoret to mål, mot Chile og Wales, for Serbia.