Dette er Rickie Lambert

De rødes nyervervelse er en scouser som har spilt seg helt opp til Premier League og Englands VM-tropp fra bunnen. Her kan du lese om karrieren til Rickie Lambert.

32-åringen ble født i Kirkby, området der Liverpool har sitt ungdomsakademi, på Merseyside i februar 1982.

Allerede som 10-åring spilte Lambert for Liverpool. Han bar trøya til favorittklubben sin i fem år, før han ble frigitt idet Steven Gerrard og Michael Owen tok stegene opp til førstelaget. Lambert dro derfra videre på prøvespill hos andre klubber, og Blackpool tok ham etter hvert under vingene i august 1998.

Ett år senere, da han var 17, fikk Lambert sin førstelagsdebut for kystklubben mot Wrexham hjemme på Bloomfield Road. Han fikk bare to nye innhopp i 1999/2000-sesongen, og i den påfølgende sesongen fikk han månedsbaserte kontrakter. Lambert slet med å finne seg til rette, og han måtte ofte varme benken for reservelaget.

Jobbet og var klubbløs

Steve McMahon, som var Blackpool-manager, frigjorde Lambert fra klubben i november for 14 år siden. Angriperen var klubbløs i nesten fire måneder, og han måtte jobbe ved et tapperi for å få endene til å møtes. Det gjorde han frem til Macclesfield Town signerte ham i mars 2001, der han totalt fikk ni opptredener i løpet av de resterende månedene av sesongen. 

I 2001/2002-sesongen spilte han regelmessig på Macclesfield-laget i 3. divisjon, og han avsluttet sesongen med ti mål på 40 kamper.

Stockport County kom inn i bildet i april for tolv år siden. De kjøpte ham for rekordsummen 300.000 pund, og Lambert spilte 32 kamper for Greater Manchester-klubben i sin første sesong. Selv om han bare scoret to ganger – i et tap og en uavgjortkamp – trappet han opp og gjorde sin hittil beste sesong i 2003/2004. Da stoppet spissen på tolv nettkjenninger i en ligasesong i nedrykksstriden. Stockport gjorde det imidlertid enda dårligere året etter, og Lambert forlot klubben i februar 2005.

Spilleren valgte å reise ned en divisjon for å finne sin nye klubb, og valget falt – døgnet etter 23-årsdagen – på lokale Rochdale. Han scoret sitt første mål for laget bare ni dager etter at signaturen ble tegnet i kontrakten, men Rochdale klarte ikke å rykke opp etter en forholdsvis god sesong. I 2005/2006 spilte Lambert i samtlige av Rochdales ligakamper, og han nettet hele 22 ganger denne sesongen.

Kort tid inn i den påfølgende sesongen hentet Bristol Rovers ham for 200.000 pund – på overgangsvinduets siste dag. Til tross for at han spilte fast, scoret han ikke før november. Alt i alt var det en skuffende sesong for Lambert selv, men han satte inn målet som sendte Rovers til play-off – og laget rykket til slutt opp.

Ble stadig bedre

For syv år siden gikk det imidlertid mye bedre for spissen. Han spilte i alle Bristol-kampene i 2007/2008, og han stoppet på 19 fulltreffere i alle turneringer. Neste sesong dunket han inn ti mål mer, noe som gjorde ham til delt toppscorer i League One – på nivå tre i England. Prestasjonene hans ga ham også en plass på årets lag.

Etter 59 mål på 155 kamper for Bristol hentet ligakollega Southampton ham for én million pund i august for fem år siden. Lambert scoret i debuten for sørkystklubben, og han endte opp som lagets toppscorer med 36 mål i alle turneringer. Igjen ble han stemt frem på årets lag – og han fikk prisen som «PFA Fans’ Player of the Year» for League One.

Med 31 ligamål i debutsesongen for Southampton var han også toppscoreren i hele England – alle de fire øverste divisjonene i landet inkludert.

I juli 2011, etter at han hadde passert 50 mål for klubben, blitt lagets toppscorer igjen og rykket opp til Championship, signerte Lambert en kontraktsforlengelse på tre år med Southampton. Han takket for tilliten med å banke et frispark i nettmaskene i begynnelsen av sesongen, og han fulgte opp med en dobbel i 5–2-seieren den påfølgende kampen.

Klar for Premier League

Lambert gjorde et varemerke i å sette straffespark i mål, og med 27 ligamål – deriblant flere frispark og hat-trick – ble han kåret til årets spiller i Championship. Scoringene hans bidro sterkt til at Southampton rykket opp til det gjeveste selskap – Premier League.

Saken fortsetter under bildet.

Han scoret i sin aller første Premier League-kamp i karrieren mot Manchester City og ble dermed en del av den eksklusive spillergruppen som har nettet i alle Englands fire øverste divisjoner. Han fulgte også opp det med et mål mot Manchester United. Med 15 ligamål i løpet av 38 kamper endte han nok en gang opp som Southamptons toppscorer.

I fjor sparket han i gang Premier League-sesongen med å bli matchvinner mot West Bromwich på bortebane, og et frisparkmål måneden etter sørget for han 200. ligamål i karrieren. Avslutningssesongen endte med 13 mål på 37 kamper for laget på St. Mary’s.

Lambert er flere ganger blitt sammenliknet med Southampton-legende Matthew Le Tissier for målteften og de eminente straffeegenskapene. I løpet av karrieren skal spissen faktisk ha truffet på 34 av 34 forsøk fra ellevemeteren – inkludert straffesparkkonkurranser.

Les også: Rørt Lambert

I dag har han og kona Amy tre barn sammen. Deres yngste datter ble født samme dag som han ble uttatt på det engelske landslaget for første gang, og han debuterte mot Skottland med de tre løvene på brystet i august i fjor.

Landslagssjef Roy Hodgson har tatt ham med i troppen som skal representere England under sommerens verdensmesterskap i Brasil, før han endelig får spille førstelagsfotball for favorittklubben sin kommende sesong.

RICKIE LAMBERT

 KlubbLandslagTotalt
Kamper6194623
Mål2332235