Før kampen: Bournemouth-Liverpool

Et skadeutsatt Liverpool-lag skal prøve å unngå en ny sjokk-exit i FA-cupen når Bournemouth fra Championship tar imot de røde fra Merseyside i morgen.

27. januar i fjor overrasket Oldham alle og sendte Liverpool på hodet og ut av FA-cupen. Nå, ett står senere, står de røde overfor en ny bortekamp i turneringens fjerde runde. Luis Suárez, som scoret det ene av bortelagets to mål, syntes ikke det var en god opplevelse forrige gang og mener det er en enda større grunn til å være skjerpet i morgen:

– Bournemouth er i en høyere liga enn Oldham, så det kommer til å bli vanskeligere.

I dag er det hele 31 plasser mellom Liverpool og Bournemouth i det engelske ligasystemet. Mens de soleklare favorittene fra Merseyside innehar den siste Champions League-plassen i Premier League, ligger «the Cherries» på en foreløpig 16.-plass i Championship og har syv poengs forsprang til nedrykksstreken.

Les også: – Tør ikke vise DVD av Suárez

Klubben fra sørkysten har imidlertid fått en ny giv i laget etter at toppscorer Lewis Grabban sa nei til siklende klubber og signerte under en kontraktsforlengelse med Bournemouth. Eddie Howe, lagets manager, brukte Grabban fra start i generalprøven før møtet med Liverpool, og spissen takket for tilliten med å redde ett poeng fra straffemerket mot Watford.

Nå venter et såret Liverpool-lag på en utsolgt hjemmebane i FA-cupen. Inngangen til kampen, og den første delen av sesongen, har på mange måter blitt unnagjort i en berg-og-dal-bane. Bournemouth åpnet frisk med tre seire, inkludert et avansement i ligacupen, på sine tre første hjemmekamper, men så røk laget fra den solrike kystbyen ut for Watford i andre runde av ligacupen i slutten av august, noe som ble starten på en humpete tur mot nedre halvdel av tabellen.

Vil du ha scoringsvarsler sendt rett til din mobil? Klikk her!

De påfølgende seks kampene endte med kun to seire for «Boscombe», og de falt ut av topp ti i ligaen. I oktober startet laget på en syv kamper lang rekke med kamper uten seier, før de endelig slo Reading på bortebane i begynnelsen av desember.

Åtte av tolv poeng i det svært hektiske juleprogrammet i Championship ga også klubben et løft vekk fra nedrykksspøkelset. Deretter ventet et nytt kalenderår og tredje runde i FA-cupen.

Betalte for bortefansen

Men hjemmekampen mot Burton Albion i verdens eldste fotballturnering ble regnet bort og utsatt til 14. januar. Bournemouth-supporterne følte med bortesupporterne og deres turer på omtrent 30 mil både til og fra Goldsands Stadium, også kjent som Dean Court, og de samlet derfor inn omtrent 30.000 kroner i reisepenger til Burton Albion-supporterne – for at de også skulle få reise gebyrfritt til omkampen.

Måltavla på stadion i Dorset, som på den opprinnelige kampdagen viste «Rain 1, Pitch 0», blinket uansett flittig da kampen først ble sparket i gang.

Brett Pitman og kaptein Tommy Elphick sørget for at Bournemouth ledet 2–1 til pause, før en Ryan Fraser-lobb og en sen straffescoring av Pitman ordnet 4–1 mot League Two-klubben – og avansement i målfesten.

Etter forrige helgs nevnte uavgjortresultat hjemme mot Watford, står Bournemouth altså med syv seire, tre uavgjort og fem tap på hjemmebane denne sesongen. De har i snitt sluppet inn mer enn ett mål per hjemmekamp og ligget på nedre halvdel av tabellen siden oktober, men Liverpool-manager Brendan Rodgers sier at de røde uansett forventer steinhard motstand.

Les også: – Vi vil stille et sterkt lag

– Det kommer til å bli en vanskelig kamp. Eddie Howe er en strålende, ung manager i en klubb han kjenner godt. Han har utviklet et lag som spiller god fotball i 4–3–3, og de spiller med selvtillit og god tro på det de skal gjøre, sa han torsdag.

Rodgers og Howe møtte hverandre sist i kamp for tre år siden. Da slo Burnley, som den gang hadde Howe i sjefsstolen, bortelaget fra Swansea – med Rodgers bak roret og målscorer Fabio Borini på topp.

– Kan matche Liverpool

Nå er Howe ute etter å gjenta bedriften for Bournemouth. Og forsvarsspiller Simon Francis tror nettopp laget er i stand til å tukte storklubben fra Anfield. Han mener Bournemouths beste talenter etter hvert kan hevde seg i toppdivisjonen.

– Vi har mange unge spillere på laget som jeg tror, med tanke på egenskapene, kan gå hele veien og definitivt spille i Premier League – og matche spillerne vi møter i Liverpool-laget. Det er ingen grunn til at vi ikke kan gå utpå banen, gi alt vi har og, forhåpentligvis, få en positivt resultat, sier den rutinerte høyrebacken til lokalavisa i Bournemouth.

Francis vet imidlertid at spillere som Luis Suárez er i toppform og bedre enn den vanlige Premier League-spilleren. Det bekymrer ikke spilleren med FA-cupkamper mot både Arsenal, Chelsea og Tottenham tidligere.

– Jeg vil heller spille mot toppspillere når de er i form, slik at jeg blir testet mot de beste.

Et sjeldent møte

28-åringen legger til at dette blir en stor dag for klubben, supporterne og spillerne. For møtene med Liverpool har det ikke vært mange av i løpet av fotballhistorien. Lørdagens batalje blir faktisk den femte offisielle kampen mellom de to kystklubbene.

Lagene spilte riktignok en treningskamp mot hverandre for 14 år siden, men de to foregående kampene ble spilt for 46 år siden. Den gang var også det også avansement i FA-cupen som sto på spill, og ikoner som Roger Hunt, Ian Callaghan og Ian St. John spilte i den røde drakta. Oppgjøret på Dean Court endte målløst, mens returen på Anfield vant hjemmelaget 4–1.

Akkurat det samme skjedde da Liverpool og Bournemouth møtte hverandre for første gang i historien 41 år tidligere. Kampen på Dean Court i FA-cupens tredje runde endte uavgjort, og Liverpool vant returen komfortabelt.

Innbyrdes oppgjør (3–2–0):

16. februar 2000, treningskamp:
Liverpool–Bournemouth 4–0 (3–0)

30. januar 1968, FA-cup, 3. runde, omkamp:
Liverpool–Bournemouth
4–1 (2–0)

27. januar 1968, FA-cup, 3 runde:
Bournemouth–Liverpool 0–0

12. januar 1927, FA-cup, 3 runde, omkamp:
Liverpool–Bournemouth 4–1 (2–0)

8. januar 1927, FA-cup, 3. runde:
Bournemouth–Liverpool 1–1 (0–0)

FA-cupen: Før runde 4

Fredag 24. januar
20.45: Arsenal–Coventry (TV 2 Sport Premium)
21.00: Nottingham–Preston

Lørdag 25. januar
13.45: Bournemouth–Liverpool (TV 2 Sport Premium)
16.00: Bolton–Cardiff (TV 2 Sport Premium)
16.00: Sunderland–Kidderminster (TV 2 Sport Premium 2)
16.00: Southend–Hull (TV 2 Sport Premium 3)
16.00: Birmingham–Swansea
16.00: Huddersfield–Charlton
16.00: Manchester City–Watford
16.00: Port Vale–Brighton
16.00: Rochdale–Sheffield Wednesday
16.00: Southampton–Yeovil
16.00: Wigan–Crystal Palace
18.30: Stevenage–Everton (TV 2 Sport Premium)

Søndag 26. januar
14.00: Sheffield United–Fulham (TV 2 Sport Premium)
16.30: Chelsea–Stoke (TV 2 Sport Premium)

Åttedelsfinaler: 15.–16. januar

Kvartfinaler: 8.–9. mars

Semifinaler: 12.–13. april

Finale: Lørdag 17. mai kl. 16.00

Bournemouths form: U–V–T–U–U–V

Forrige resultat:
Bournemouth–Watford 1–1 (0–1)
Camp; Francis, Elphick, Ward, Daniels; Ritchie, O’Kane, Arter, Pugh (Pitman 78); Surman (Rantie 78); Grabban. Ubenyttede innbyttere: Allsop, Cook, Harte, MacDonald, Fraser.
Mål: Grabban (str. 62)

I FA-cupen denne sesongen: 3. runde
Bournemouth–Burton Albion 4–1 (2–1)
Allsop; Francis, Elphick, Cook, Daniels; Pugh (Surman 72), O’Kane, Arter, Ritchie (Fraser 55); Pitman, Rantie (Grabban 83). Ubenyttede innbyttere: Jalal, McQuoid, Ward
Mål: Pitman (5, str. 88), Elphick (45), Fraser (86)

De seks siste (2–3–1):
Bournemouth–Watford 1–1
Bournemouth–Burton 4–1 [FA-cup]
Wigan–Bournemouth 3–0
Brighton–Bournemouth 1–1
Bournemouth–Ipswich 1–1
Bournemouth–Yeovil 3–0

Målscorere denne sesongen (FA-cupmål i  parentes):
Grabban 11 (0), Pitman 7 (2), Ritchie 5 (0), Pugh 4 (0), Fraser 3 (1), O’Kane 2 (0), Arter 1 (0), Cook 1 (0), Elphick 1 (1), Rantie 1 (0), selvmål 1 (0).

Nøkkelstatistikk før kampen: Dersom Bournemouth slår Liverpool ut av FA-cupen, gjør sørkystklubben sin beste prestasjon i turneringen siden 1989.

Liverpools form: U–V–V–V–T–T

Forrige resultat:
Liverpool–Aston Villa 2–2 (1–2)
Mignolet; Johnson, Skrtel, Touré, Cissokho; Gerrard, Henderson, Coutinho (Lucas 46) [Allen 66]; Sterling, Suárez, Sturridge. Ubenyttede innbyttere: Jones, Kelly, Luis Alberto, Moses, Aspas.
Mål: Daniel Sturridge (45), Steven Gerrard (str. 53)

I FA-cupen denne sesongen: 3. runde
Liverpool–Oldham 2–0 (0–0)
Jones; Kelly, Touré, Agger, Cissokho; Gerrard, Henderson, Luis Alberto; Sterling, Aspas, Moses. Ubenyttede innbyttere: Mignolet, Ilori, Skrtel, Brannagan.
Mål: Aspas (54), Tarkowski (selvmål 82)

De seks siste (3–1–2):
Liverpool–Aston Villa 2–2
Stoke–Liverpool 3–5
Liverpool–Oldham 2–0 [FA-cup]
Liverpool–Hull 2–0
Chelsea–Liverpool 2–1
Man. City–Liverpool 2–1

Målscorere denne sesongen (FA-cupmål i parentes):
Suárez 22 (0), Sturridge 12 (0), Gerrard 5 (0), Sterling 4 (0), Coutinho 2 (0), Henderson 2 (0), Skrtel 2 (0), Agger 1 (0), Aspas 1 (1), Flanagan 1 (0), Moses 1 (0), Sakho 1 (0), selvmål 4 (1).

Nøkkelstatistikk før kampen: Det er 20 år siden Liverpool sist røk ut av FA-cupen to ganger på rad mot lag fra lavere divisjoner enn Premier League.

Forsvarstrøbbel på Anfield

Glen Johnson er sistemann på skadelisten i Liverpool. Manageren bekreftet at landslagsbacken har slitt med flere skader i de siste kampene, deriblant en «dårlig ankel», og at det nå kreves en pause for spilleren med 160 kamper for de helrøde.

Dermed skrives han opp på samme liste som allerede inneholder Daniel Agger (strekkskade), Lucas (leddbåndskade), José Enrique (kneskade) og Sebastián Coates (kneskade).

Les også: Rodgers bekreftet at Jones starter

Se vår skadeliste her!

Klubben forventet at Mamadou Sakho skulle være tilbake fra skade til forrige helgs ligamøte med Aston Villa på Anfield, men han ble likevel ikke inkludert i kamptroppen. Liverpool Echo opplyste følgelig om at den franske midtstopperen hadde fått et «tilbakeslag» i hamstringsskaden han pådro seg mot Chelsea 26. desember, men lokalavisa trodde også i begynnelsen av denne uka at den tidligere Paris Saint-Germain-kapteinen skulle bli klar til Bournemouth-kampen.

Rodgers nevnte imidlertid ikke Sakho til pressen torsdag, annet enn at det ellers ikke var forandringer med skadesituasjonen, noe som kan tyde på at han fortsatt er skadet og utilgjengelig.

Les også: Ung trio i troppen?

Samtidig er Jon Flanagan skadefri og klar til kamp. Scouseren trente for fullt denne uka, og Rodgers bekreftet at 21-årigen er med i kamptroppen denne helga.

Sterkt Bournemouth-lag

Vertskapet har ingen skader på papiret før møtet med Liverpool. De kan for øvrig endelig bruke Lee Camp som bakerste mann i FA-cupen, ettersom den tidligere Derby-, Queens Park Rangers- og Nottingham-målvakten sin overgang fra West Bromwich er gjennomført. Han fikk ikke spille i den utsatte kampen i tredje runde mot Burton Albion fordi han ikke var Bournemouth-spiller da den opprinnelige kampen skulle spilles.

Nå planlegger Howe å stille sitt sterkeste mannskap. Vi tror laget vil være omtrent det samme som spilte uavgjort mot Watford forrige helg, der både Camp, Francis, Elphick og storscorer Grabban startet for «the Cherries».

Fakta før avspark

* Bournemouth og Liverpool har kun møtt hverandre offisielt i FA-cupen tidligere. Begge FA-cuprundene endte med uavgjort på Dean Court og 4–1-seier i returen på Anfield.

* Liverpool har vunnet FA-cupen hele syv ganger. Kun Manchester United (11), Arsenal (10) og Tottenham (8) har flere. Aston Villa og Chelsea har også løftet pokalen syv ganger.

* Bournemouth har kommet lengre enn til femte runde én gang – noe de gjorde i 1957.

* De helrøde fra Merseyside har gjort 19 hat-tricks i FA-cupsammenheng.

* Yossi Benayoun scoret Liverpools forrige hat-trick turneringen mot Havant & Waterlooville i 2008. John Barnes er den forrige som gjorde det på bortebane – mot Crewe i 1992.

* Luis Suárez har scoret fem mål i løpet av syv FA-cupkamper.

* Joe Allen kan spille sin 50. kamp for Liverpool og sin 200. kamp for klubblag.

* Steven Gerrards forrige bortemål i FA-cupen kom mot Reading for fire år siden.

* Harry Chambers (1896–1949) scoret tre av sine totalt 151 Liverpool-mål mot Bournemouth. Hat-tricket kom mot sørkystklubben på Anfield i januar 1927, og Chambers er dermed den Liverpool-spilleren som har scoret flest mål mot «the Cherries» igjennom historien.

* Bournemouth solgte Jamie Redknapp fra klubben til Liverpool i januar 1991.

* Liverpool har ikke holdt nullen i to FA-cupkamper på rad siden mars 2006.

* Bournemouth har kun tapt én av sine siste seks hjemmekamper.«Boscombe» har imidlertid kun holdt nullen én av de siste 20 kampene.

* Det mest Bournemouth har brukt på én overgang, er 210.000 pund. Til sammenlikning har Liverpool brukt 35 millioner pund.

* Gjennomsnittlig kampodds: (Bournemouth) 8,31 – (uavgjort) 4,98 – (Liverpool) 1,36.

* Lee Probert skal dømme kampen mellom Bournemouth og Liverpool.

* 41-åringen har dømt de helrøde én gang tidligere denne sesongen, og den kampen vant de helrøde 3–1 over Cardiff på Anfield.

* Probert dømte da Oldham slo Liverpool ut av FA-cupen for ett år siden.

* Kamplederen har dømt elleve Premier League-kamper, fire Championship-kamper og én FA-cupkamp tidligere denne sesongen.

* I løpet av sine 16 kamper denne sesongen har Probert delt ut kun 1,75 gule kort i snitt. Han har totalt delt ut tre røde kort siden august.

* Forrige gang han dømte Bournemouth, var i desember 2012. Totalt har laget hatt Probert som dommer fem ganger – og de har aldri tapt med ham som kampleder.

Kampen sparkes i gang på et utsolgt Goldsands Stadium lørdag 25. januar kl. 13.45, og vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport i tillegg til spillerbørs like etter kampslutt.

TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo viser ligaoppgjøret direkte, med studiosending før og etter kampen.

Vil du ha scoringsvarsler sendt rett til din mobil? Klikk her!

Kilder: Barclays Premier League, Bournemouth Echo, lfchistory.net, liverpoolfc.com, whoscored.com, skysports.com, theguardian.com, altomfotball.no, afcb.co.uk, lfcstats.co.uk