Før kampen: Liverpool – Aston Villa

Hjemmelaget må bryte en negativ trend dersom de tre poengene skal bli værende på Merseyside denne helga. Daniel Sturridge og Christian Benteke ute med skader.

– Vi er fulle av selvtillit etter den starten vi har hatt, og vi skal reise dit for å spille på vår måte og se om vi kan ta med noe hjem, fortalte Andreas Weimann før helga.

Aston Villa-profilen har scoret i begge sine siste bortekamper på Anfield og ønsker å gjenta bedriften i ettermiddag. Laget hans, som har tatt fire av seks mulige Anfield-poeng de to siste sesongene, har heller ikke tapt i Liverpools lekestue på fire år.

De helrøde fra Merseyside viste imidlertid hva som bor i laget da de herjet med Tottenham på White Hart Lane før landslagspausen. Sammen med tapet på Etihad og seieren over Southampton står Brendan Rodgers’ mannskap med seks av ni poeng så langt.

Kikk her dersom du ønsker lagoppstilling og scoringsvarsler sendt til mobilen!

– Det er helt greit. Vi har hatt en vanskelig start. Southampton hjemme, med mange nye spillere på begge lag, er alltid tøft. Vi spilte ikke opp mot vårt beste mot Manchester City, men slo tilbake og vant overbevisende mot Tottenham, sa førstelagstrener Mike Marsh denne uka.

Dagens motstander, Aston Villa, har åpnet serien veldig sterkt og bekler tredjeplassen på tabellen etter tre runder. De imponerte først i bortekampen mot Stoke i ligaåpningen, der Weimann ble matchvinner og sørget for klubbens første seier på fremmed gress siden første nyttårsdag. Så fisket laget med seg ett poeng i en kjedelig og målløs hjemmekamp mot Newcastle, før de beseiret Hull på samme bane i forkant av landslagsoppholdet.

I mellomtiden endte dog en kamp med nedtur, buing og exit. Laget ramlet på hodet ut av ligacupen. Og det var ikke mot hvilken som helst motstander på Villa Park: Leyton Orient, et lag fra nedre halvdel på tabellen i League One, stakk av med avansement etter en sen scoring i andre omgang.

Les også: Tre før kamp: Aston Villa

Paul Lambert hadde riktignok gjort en rekke endringer på Aston Villa-laget, men det var likevel bare kjente Premier League-fjes i kamptroppen og et pinlig sjokk i Birmingham.

– Vi hadde våre muligheter, men tok aldri vare på dem. Når man ikke gjør det, uansett nivå i fotballen, blir man straffet. Man har ikke en guddommelig rett til å slå et hvilket som helst lag, sa manageren etter nederlaget.

Den påfølgende oppturen i Premier League mot Hull kom derfor på et gunstig tidspunkt for Aston Villa, som nok har divisjonens hardeste serieprogram fremover: Liverpool, Arsenal, Chelsea, Manchester City og Everton de nemlig de neste lagene på terminlisten.

– Sånn er det. Man foretrekker å ha dem i løpet av den første delen av året, for senere i sesongen er storlagene kommet skikkelig i gang. Vi tok poeng fra flere av dem forrige sesong, så hvem sier at vi ikke kan gjøre det igjen? Alle møter uansett alle på et tidspunkt, reflekterer Lambert.

God borteform på Anfield

Dersom Aston Villa plukker med seg ett eller tre poeng fra Anfield i dag, vil det imidlertid ikke komme som noen enorm overraskelse. For det har nesten blitt en vane de siste sesongene. Liverpool står bare med to poeng av ni mulige på de tre siste hjemmemøtene med «The Villans» foran The Kop, og man må tilbake til 2010 for å finne forrige seier over Aston Villa på eget gress.

I januar tidligere i år endte det uavgjort mellom lagene på Merseyside. Bortelaget ledet 2–0 allerede etter en drøy halvtime, men Daniel Sturridge reduserte i sekundene før sidebyttet, og Steven Gerrard sikret 2–2 og ett poeng fra straffemerket kort tid inn i andre omgang.

Liverpools opptreden var langt ifra imponerende, men likevel et stort steg i riktig retning sammenliknet med året i forveien. Da kjørte Aston Villa nemlig over vertene og ledet lenge med tre mål. En sen Gerrard-redusering gjorde ikke mer enn å pynte på resultatet, som ble 1–3.

De ti siste: 5–2–3
Liverpool–Aston Villa 2–2
Aston Villa–Liverpool 0–1
Aston Villa–Liverpool 1–2
Liverpool–Aston Villa 1–3
Liverpool–Aston Villa 1–1
Aston Villa–Liverpool 0–2
Aston Villa–Liverpool 1–0
Liverpool–Aston Villa 3–0
Aston Villa–Liverpool 0–1
Liverpool–Aston Villa 1–3

David N’Gog, Ryan Babel, Maxi Rodríguez er trioen som ordnet Liverpools foreløpig siste hjemmeseier over Aston Villa, noe som er fire år siden. Alle tre fant veien til nettmaskene og senket Birmingham-laget foran hjemmefansen – i en kamp der rødtrøyene holdt også buret rent.

Men en som fortsatt ikke har tapt på Anfield som manager, er Aston Villa-sjefen. Han er nå i gang med sin tredje sesong i klubben, og Liverpool bør derfor ha fått kjennskap til Birmingham-lagets spillestil; direkte, lange baller og energiske spillere har vært oppskriften. Denne sesongen er en klar bekreftelse på det: Nesten en fjerdedel av pasningene mot Stoke i første serierunde var lange – og de hadde under 290 pasningsforsøk i løpet av hele kampen.

Samme mønster ble tegnet i hjemmekampene mot Newcastle og Hull, der nesten seksten prosent av pasningene til Aston Villa var av det lange slaget. Motstanderne hadde også ballen mest og slo flere pasninger.

Få – eller ingen – endringer

Lambert har bygget opp stilen og laget rundt spissferdighetene til Christian Benteke på topp, men fordi belgieren sliter med skade, har Weimann og lynraske Gabriel Agbonlahor vært lagets klareste angrepspunkter den siste tiden. Sammen med Charles N’Zogbia, som har bortimot ti års Premier League-erfaring, danner de en temposterk trio på topp.

Før kampen mot Liverpool, hvor Lamberts mannskap får med seg nesten to tusen bortesupportere, har klubben i tillegg hentet inn Tom Cleverley fra Manchester United – og 25-åringen kan gå rett inn i Aston Villa-startelleveren. I så fall vil han sannsynligvis danne midtbanen sammen med Fabian Delph og Ashley Westwood.

I forsvaret får Anfield et gjensyn med Aly Cissokho på venstrebackplassen, mens Alan Hutton spiller på motsatt side. Philippe Senderos og Nederlands VM-forsvarskjempe, Ron Vlaar, vokter som oftest boksen foran Brad Guzan i buret.

– De har begynt bra, og det er ikke overraskende ettersom de har noen talentfulle spillere. Paul har klart å bygge opp en ung gruppe, som har utviklet seg og vokst, og de har blitt bedre. Denne sesongen kommer han til å se at tilliten han har gitt dem, vil bære frukter, sa Liverpools manager fredag.

Premier League: Før 4. runde

Lørdag 13. september

13.45: Arsenal–Manchester City (TV 2 Sport Premium)
16.00: Chelsea–Swansea (TV 2 Sport Premium)
16.00: Sunderland–Tottenham
16.00: Stoke–Leicester
16.00: West Bromwich–Everton
16.00: Crystal Palace–Burnley
16.00: Southampton–Newcastle
18.30: Liverpool–Aston Villa (TV 2 Sport Premium)

Søndag 14. september

17.00: Manchester United–Queens Park Rangers (TV 2 Sport Premium)

Mandag 15. september

21.00: Hull–West Ham (TV 2 Sport Premium)

#KlubbSVUT+-MFP
1Chelsea330011479
2Swansea City33006159
3Aston Villa32103127
4Manchester City32015236
5Liverpool32016426
6Tottenham32015326
7Arsenal31205415
8Southampton31114314
9Hull City31113304
10Stoke City31112204
11West Ham United310245-13
12Queens Park Rangers310215-43
13Sunderland302134-12
14Manchester United302123-12
15Leicester City302135-22
16Newcastle United302135-22
17Everton3021710-32
18West Bromwich Albion302125-32
19Crystal Palace301258-31
20Burnley301214-31

Toppscorere
4 mål: Diego Costa (Chelsea).
3 mål: Steven Naismith (Everton), Nathan Dyer (Swansea).
2 mål: Sergio Agüero (Manchester City), Saido Berahino (West Bromwich), Nacer Chadli (Tottenham), Eric Dier (Tottenham), Branislav Ivanovic (Chelsea), Nikica Jelavic (Hull), Stevan Jovetic (Manchester City), Aaron Ramsey (Arsenal), Morgan Schneiderlin (Southampton), Raheem Sterling (Liverpool), José Ulloa (Leicester), Andreas Weimann (Aston Villa).

Liverpools form: V­­–T–VV–T–V

Forrige resultat:
Tottenham–Liverpool 0–3 (0–1)
Mignolet; Manquillo, Lovren, Sakho, Moreno; Gerrard, Allen (Can 61), Henderson; Sterling (José Enrique 86); Balotelli (Markovic 61), Sturridge. Benk: Jones, Touré, Coutinho, Lambert. Mål: Sterling (8. min), Gerrard (49. min), Moreno (60. min).

Målscorere i 2014/2015-sesongen (liga og cup): Gerrard, Moreno, Sterling 2, Sturridge.

Mål i sesongoppkjøringen: Allen, Coutinho, Gerrard, Henderson (2), Lovren, Peterson (2), Sterling (2), Sturridge, Suso (2).

De seks siste (4–0–2):
3–0 mot Tottenham (borte)
1–3 mot Manchester City (borte)
2–1 mot Southampton (hjemme)
4–0 mot Borussia Dortmund (hjemme)
1–3 mot Manchester United (nøytral bane)
2–0 mot AC Milan (nøytral bane)

Ligaformen på Anfield forrige sesong: Det nest beste hjemmelaget i Premier League: 16 seire, én uavgjort og to tap. 2,78 mål og 0,94 baklengsmål per kamp. Målforskjell: +35.

Helrød fakta før avspark:

Fem Liverpool-spillere har scoret hat-trick mot Aston Villa: Bobby Graham (1964), Ian Rush (1984), Robbie Fowler (1998), Michael Owen (2000) og Steven Gerrard (2009).

Merseyside-laget har scoret 21 ganger på sine ni siste hjemmekamper mot «The Villans». Liverpool er samtidig bare to mål unna å nå scoring nummer 200 – alle turneringer inkludert – mot dagens gjester på Anfield.

Med tolv ligamål har Steven Gerrard scoret flere ganger mot Aston Villa enn mot noen andre lag. Robbie Fowler står også med et fullt ligamåldusin mot Birmingham-laget.

Martin Skrtel debuterte for de røde mot Aston Villa da han ble byttet inn i kampen som endte 2–2 i januar for drøyt seks år siden.

Daniel Sturridge scoret i begge kampene mot Paul Lamberts mannskap forrige sesong. Spissen ble matchvinner med kampens eneste scoring på Villa Park i andre serierunde.

Lagets nye angrepsess, Mario Balotelli, har nettet seks ganger på fire opptredener mot Aston Villa i serie- og cupspill tidligere. Fire av målene ble scoret i Premier League-sammenheng.

«Super-Mario» sitt hittil eneste hat-trick i engelsk fotball kom mot nettopp Aston Villa for snart fire år siden – i en kamp Manchester City vant 4–0 på hjemmebane

Aston Villas form: V–T–U–V–U–V

Forrige resultat:
Aston Villa–Hull 2–1 (2–0)
Guzan; Hutton, Senderos, Vlaar, Cissokho; Richardson (Grealish 75), Westwood, Delph, N’Zogbia (Sánchez 64); Weimann, Agbonlahor (Bent 85). Benk: Given, Baker, Bacuna, Cole. Mål: Agbonlahor (14. min), Weimann (36. min).

Målscorere i 2014/2015-sesongen (liga og cup): Agbonlahor, Weimann 2.

Mål i sesongoppkjøringen: Bennett, Bent 2, Gardner, Grealish, Hutton, N’Zogbia 2, Weimann.

De seks siste (3–2–1):
2–1 mot Hull (hjemme)
0–1 mot Leyton Orient (hjemme)
0–0 mot Newcastle (hjemme)
1–0 mot Stoke (borte)
0–0 mot Parma (hjemme)
1–0 mot Walsall (borte)

Ligaformen på bortebane forrige sesong:Det 13. beste bortelaget i Premier League: fire seire, fem uavgjort og ti tap. 0,52 mål og 0,89 baklengsmål per kamp. Målforskjell: –15.

Villa-fakta før avspark:

Aston Villa har vunnet to ganger på de tolv siste Anfield-turene. Det er to sesonger siden forrige gang de vant foran The Kop; gjestene vant 3–1 da Christian Benteke scoret to mål og Andreas Weimann ett.

Lagets tre siste seire på Anfield – i 2001, 2009 og 2012 – har alle vært med sifrene 3–1.

Birmingham-laget har ikke holdt nullen i løpet av sine 14 siste besøk hos de røde fra Liverpool.

De har bare vunnet fem ganger på Anfield siden 1977/1978-sesongen, noe som er en periode på 35 bortekamper. Men de er likevel ubeseiret – én seier og to uavgjort – i løpet av sine tre siste bortekamper på Anfield.

Villa har scoret på seks av lagets ti siste turer til den røde delen av Merseyside.

Det er hundre år siden Aston Villa gjennomførte sin hittil største seier, 6–3, på Anfield.

Forrige gang en Aston Villa-spiller scoret hat-trick mot Liverpool, var i januar 1932. George Brown scoret hele fire ganger da vertskapet banket gjestene 6–1 hjemme på Villa Park.

Aly Cissokho fikk, på utlån fra Valencia, være på banen i 19 kamper for Liverpool forrige sesong. Venstrebackens debut kom i tillegg mot Aston Villa, som han nå spiller for.

Ettermiddagens bortelag avsluttet på 15. plass i Premier League forrige sesong. De sto med 61 innslupne mål, og kun de tre nedrykkslagene hadde flere baklengsmål.

Aston Villa scoret 39 mål i ligaen den sesongen, og Benteke ble lagets toppscorer – selv om han ikke har spilt siden mars.

Paul Lamberts lag har bare vunnet tre av de tolv siste ligakampene, men to av dem har kommet i løpet av denne sesongens tre første serierunder.

Andreas Weimann kan bli den første Aston Villa-spilleren som scorer på Anfield i tre strake sesonger siden John Fashanu gjorde det for over tjue år siden. En skade rapper den samme muligheten for Benteke.

Brad Guzan, lagets målvakt, var den eneste Aston Villa-spilleren som fikk 38 ligakamper forrige sesong.

Joe Cole scoret fem ganger på 42 opptredener for Liverpool i løpet av hans tre år lange periode på Anfield. Nå spiller midtbanespilleren for Aston Villa.

Chris Herd har bare ett ligamål for Aston Villa, men scoringen kom på Anfield for to år siden.

Villa holdt nullen i begge sine første seriekamper denne sesongen. Det er andre gang klubben har klart det i toppdivisjonen på omtrent 80 år.

Manager Lambert har ledet Aston Villa i 79 ligakamper; 22 er vunnet og 37 kamper har endt med tap.

Rød skadebonanza

Brendan Rodgers måtte frustrert innse at tre av de utsendte landslagsspillerne kom hjem fra oppholdet med skader av varierende grader. Daniel Sturridge pådro seg en lårskade med England og må tilbringe de neste ukene på sidelinjen, noe som blant annet holder ham ute av kampen mot Aston Villa og Champions League-åpningen mot Ludogorets Razgrad neste uke.

– Han er ute i inntil tre uker, og det er skuffende fordi det er en skade som kunne vært unngått, sa manageren til pressekorpset på Melwood torsdag.

Samtidig kan Emre Can være satt ut av spill i halvannen måned. Den anvendelige midtbanespilleren tråkket over da laget hans ledet 6–0.

– Han er tilbake fra Tyskland og kan være ute i inntil seks uker. Det var synd, for han begynte å finne seg til rette og vise seg frem med godt spill, forklarte Liverpool-sjefen.

I tillegg sliter Joe Allen med kneet etter å ha spilt på en dårlig kunstgressbane med sitt Wales-lag i Andorra. Ifølge Liverpool Echo skal han testes og vurderes på nytt før dagens kamp.

Martin Skrtel, Glen Johnson og Jon Flanagan er fortsatt ute med skader. Sistnevnte har ikke vært i spill siden USA-turen i sommer, mens Skrtel og Johnson skadet seg mot Manchester City i andre serierunde.

– Skrtel blir ikke klar til kampen, men han er snart tilbake i trening med laget. Glen er fortsatt et stykke unna en retur, og Jon Flanagan er heller ikke klar for spill ennå og vil ikke å være i troppen, sa Rodgers.

Stopperkjempe trolig klar

Mot slutten av Aston Villas forrige ligaseier, hjemme mot Hull for snart to uker siden, pådro Ron Vlaar en smell i leggen, men den nederlandske landslagsspilleren starter trolig på Anfield i dag.

Det gjør ikke Christian Benteke og Libor Kozák, som begge ser mot et comeback neste måned. Benteke sliter med en akillesskade, mens Kozák har et brudd i foten.

Avspark i kampen mellom Liverpool og Aston Villa på Anfield er i dag, lørdag 13. september, klokka 18.30. Vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med hurtige rapporter i pausen og etter kampslutt i tillegg til spillervurderinger med børs.

Ligaoppgjøret sendes også direkte på TV 2 Sport Premium, TV 2 Sumo og Sky Sports.

Klikk her for å få tilsendt lagoppstilling og scoringsvarsler rett til din mobil!

Kilder: AltOmFotball.no, AVFC.co.uk, BBC Sport, Birmingham Mail, Ged Rea, lfchistory.net, Liverpool.no, LiverpoolFC.com, Liverpool Echo, Premier League, Opta, Sky Sports, The Guardian, The Times.