Før kampen: Liverpool-Everton

Det er to skadeskutte lag som møtes til Merseyside-derby nummer 222 i kveld. Martin Atkinson dømmer kampen.

– Jeg klarer nesten ikke å vente på derbyet. Det er en kamp alle virkelig ser frem til.

De fleste fotballentusiaster sier seg enige med Jordan Henderson før Merseyside-derbyet som sparkes i gang på Anfield i kveld. Allerede før cupkampen mot Bournemouth i helga, der Liverpool vant 2–0 uten å imponere, var det liten tvil om at manager Brendan Rodgers, spillerne og supporterne fokuserte litt mer på møtet med Everton enn noe annet.

Vil du ha scoringsvarsler sendt rett til din mobil? Klikk her!

Les også: Tre før kamp: Everton

For naboene på den andre siden av Stanley Park har hittil gjennomført en svært god Premier League-sesong. Roberto Martínez, blåtrøyenes manager, er klar på at det denne gangen er mye mer enn ære som står på spill i byderbyet.

Everton, som i de to siste sesongene har avsluttet foran Liverpool på tabellen, jakter på spill i Europa med sine 42 poeng og er kun ett bak Liverpool etter 22 ligarunder. Dersom laget får sin første Anfield-seier siden 1999 i dag og Tottenham ikke slår Manchester City i morgen, klatrer blåtrøyene helt opp til den ettertraktede Champions League-plassen når det gjenstår under fire måneder av sesongen.

Rodgers og Liverpool vil på sin side gjøre det de kan for å øke avstanden fra ett til fire poeng ned til naboen. Laget har seks poeng opp til Chelsea på plassen foran, og det er åtte frem til serieleder Arsenal.

– Vi har totalt sett vært glimrende på hjemmebane denne sesongen – med ni seire, én avgjort og ett tap på elleve kamper. Vi går derfor til kampen med selvtillit, og vi vet vi kommer til å få støtte fra tribunene, sier Rodgers før kampen.

Begge uten tap i 2014

Anfield-klubben har ikke gått på noen nederlag i dette kalenderåret. Etter de knepne bortetapene for Manchester City og Chelsea i romjula har Liverpool vunnet fire og spilt uavgjort én gang i løpet av fem kamper – uansett turnering.

Det samme kan Martínez sitt mannskap, med totalt tre seire, to uavgjortkamper og null tap etter nyttår, skryte på seg. «The Toffees» åpnet ligaen med tre poeng på de tre første kampene denne sesongen. Så slo de José Mourinho og Chelsea på Goodison, West Ham i London og Newcastle på eget gress. Manchester City sto riktignok for det første serienederlaget til Liverpool-laget, men da var Premier League-sesongen kommet helt til oktober – og klubben hadde slått leir like bak 4.-plassen.

Les også: – En veldig viktig kamp

Mot vinteren, etter 3–3 mot Liverpool på Goodison, imponerte Everton de fleste ved å vinne mot Manchester United på Old Trafford og spille uavgjort mot serieleder Arsenal på bortebane – i løpet av kun ei uke.

Det var imidlertid en stor skuffelse å tape hjemme for nedrykkstruede Sunderland på Boxing Day, men spillerne responderte raskt og positivt med 2–1 over Southampton tre dager senere. I FA-cupen, 4. januar og 25. januar, valset blåtrøyene over Queens Park Rangers og Stevenage med 8–0 sammenlagt, og det formsterke Everton-laget har fortsatt til gode å tape på bortebane siden nederlaget på Etihad for snart fire måneder siden. De to siste bortekampene i ligaen, før den korte bussturen til Anfield i morgen, har endt 1–1, så Liverpool kan bryte en svært lang og solid borteform med seier foran The Kop.

– De har hatt en basis som er bygget på godt defensivt arbeid, men denne sesongen har de kommet ett skritt lenger med sitt offensive spill, forklarer Liverpools manager.

Rød trøbbel bakover

Kveldens hjemmelag vet hvor viktig det vil være å holde Romelu Lukaku og de øvrige angriperne unna lyden av nettsus, men Liverpool har slitt betraktelig med å holde buret rent de siste ukene.

Laget har sluppet inn to mål eller mer i hele fire av de fem siste ligakampene, og i løpet av de to siste i Premier League har Rodgers måttet se totalt fem baller gå forbi Simon Mignolet. Liverpool har faktisk holdt nullen i kun to av sine tolv siste seriekamper.

– Vi må fokusere på vår egen prestasjon, hvordan vi spiller fotball, og hvis vi greier det, vil vi vinne de fleste kampene, fastslår Rodgers.

Se vår skadeliste her!

Men forsvaret er uansett svekket, for Liverpool har en hel backrekke ute med skader. Glen Johnson, Mamadou Sakho, Daniel Agger og José Enrique er alle utilgjengelige til derbyet i kveld. Samtidig er midtbaneanker Lucas ute med sin leddbåndskade i kneet.

Både Liverpool- og Everton-manageren har uttalt at det skal bli gjort noen sene avgjørelser rundt småskadde spillere. Joe Allen, som har slitt med en skade i hamstringen, deltok på gårsdagens trening på Melwood, men Rodgers tør ikke å slå fast om waliseren er i stand til å spille mot Everton – med frykt for et tilbakeslag som kan sette ham ut av spill i ytterligere noen uker.

Les også: Joe Allen kan bli klar

– Vi må vente og se, sier lagets 41-årige manager.

Lang skadeliste på Goodison

Everton-sjef Martínez vet ennå ikke om høyreiste Lacina Traoré, som klubben nylig har fått på lån fra Monaco, blir kastet utpå Anfield-gresset denne uka. Ivorianeren var ventet til Nordvest-England først i går etter å ha blitt enig med Everton før helga.

– Vi tar ham med i troppen så snart han er klar. Det er litt for tidlig å svare på om han kan spille derbyet eller ikke, men han jobber med oss fra i dag av, sa Martínez i går.

Samtidig har den 40-årige spanjolen hele seks andre spillere han «må se an» før morgendagen. Gerard Deulofeu, som er på lån fra Barcelona, blir imidlertid ikke å se i dag på grunn av en hamstringskade. Det samme gjelder Bryan Oviedo, som brakk foten i FA-cupseieren over Stevenage i helga.

– Phil Jagielka måtte byttes ut i pausen mot Stevenage, og vi har i tillegg Sylvain Distin, Antolín Alcaraz, Séamus Coleman, Steven Pienaar og Ross Barkley (som er tvilsomme til kampen). Vi tviler på at de rekker derbyet, men de er ikke veldig langt unna, så noen av dem har kanskje en mulighet, håper Martínez.

Alle skadene gjør at kampen blir en annen enn en det folk tenkte i høst, mener Liverpools manager. Han sier de fleste skadde spillerne er profiler som vanligvis hadde startet i Merseyside-derbyet.

– Det er synd at begge lagene kommer inn til kampen uten sine sterkeste tropper.

Ikke rødt tap siden 2010

Men dagens derby er fortsatt blant de aller største. Det mener i hvert fall Liverpool-legende Alan Hansen før avspark, som hevder dette er det største Merseyside-derbyet på 30 år.

Kampen har også mye å leve opp til. Det forrige oppgjøret inneholdt nemlig seks mål, både tidlige og sene, mange stygge taklinger, syv gule kort og et svært høyt tempo. Philippe Coutinho, Luis Suárez og Daniel Sturridge scoret Liverpools mål, mens Kevin Mirallas og to fulltreffere av Lukaku sørget for at lagene delte poengene på Goodison.

Det var det tredje uavgjortresultatet mellom klubbene på rad. På Anfield i fjor endte det målløst, mens en feilaktig offsideavgjørelse på overtid mot Suárez gjorde at det «kun» endte 2–2 i forrige sesongs møte på Goodison.

I forkant hadde Liverpool uansett sikret en trippel mot naboklubben etter å ha beseiret dem på Wembley. Steven Gerrards hat-trick for to år siden, da Liverpool seiret med 3–0, er foreløpig siste gang rødtrøyene slo Everton på Anfield.

«The Toffees» har ikke slått Liverpool siden oktober 2010, da Tim Cahill og Mikel Arteta, som begge er i nye klubber i dag, scoret i hver sin omgang og ordnet tre poeng på Goodison. Men selv om det er lenge siden forrige gang hjemmepublikumet på Anfield reiste hjem med skuffede, lange ansikter etter en kamp mot Everton, mener Martínez at laget hans har vist de er mentalt klare for enhver oppgave.

– Før kampene på Old Trafford og Emirates ble det spurt om vi var mentalt klare til å være oss selv i hvilken som helst situasjon; jeg tror vi har bevist at vi kan være det.

Innbyrdes oppgjør (2–3–0):

23. november 2013, Premier League:
Everton–Liverpool 3–3 (1–2)
Mignolet; Johnson, Skrtel, Agger, Flanagan; Lucas (Sturridge 79), Gerrard, Allen (Moses 68); Henderson, Suárez, Coutinho. Benk: Jones, Touré, Sakho, Luis Alberto, Sterling.
Mål: Coutinho, Suárez, Sturridge

5. mai 2013, Premier League:
Liverpool–Everton 0–0
Reina; Johnson, Carragher, Agger, José Enrique; Lucas, Gerrard, Henderson (Borini 66); Downing (Skrtel 79), Sturridge, Coutinho. Benk: Jones, Coates, Assaidi, Shelvey, Suso.

28. oktober 2012, Premier League:
Everton–Liverpool 2–2 (2–2)
Jones; Wisdom (Henderson 70), Skrtel, Agger, José Enrique; Sahin (Coates 46), Allen, Gerrard; Suso (Shelvey 46), Suárez, Sterling. Benk: Reina, Carragher, Assaidi, Downing.
Mål: Baines (selvmål), Suárez

14. april 2012, FA-cup, semifinale, Wembley:
Liverpool–Everton 2–1 (0–1)
Jones; Johnson, Carragher, Skrtel, Agger; Henderson (Maxi 75), Gerrard, Spearing, Downing (Bellamy 84); Suárez, Carroll. Benk: Gulácsi, José Enrique, Kelly, Shelvey, Kuyt.
Mål: Suárez, Carroll

13. mars 2012, Premier League:
Liverpool–Everton 3–0 (1–0)
Reina; Kelly, Carragher, Skrtel, José Enrique; Henderson (Kuyt 73), Gerrard, Spearing, Downing; Suárez, Carroll. Benk: Doni, Coates, Flanagan, Adam, Maxi, Shelvey.
Mål: Gerrard (3)

Før det 222. derbyet har Liverpool vunnet 87 ganger mot Everton i løpet av historien. Liverpool har et klarere overtak på Anfield enn hva Everton har på Goodison, og i Premier League-sammenheng har de røde vært best med 18 seire mot de blå sine 9 i løpet av 43 kamper.

Foran The Kop har ikke Everton vunnet dette årtusenet. De tok med seg tre poeng i 1999 og 1995, mens Liverpool har slått naboene ni ganger over samme periode. Ti ligakamper har imidlertid endt uavgjort på rødbuksenes hjemmebane siden 1992.

Innbyrdes opp på Anfield (Liverpool–uavgjort–Everton):
Premier League: 9–10–2
Totalt i ligaspill: 40–31–23
Totalt: 41–35–24.

FA-cupen: Før runde 23

Tirsdag 28. januar
20.45: Swansea–Fulham (TV 2 Sumo)
20.45: Manchester United–Cardiff (TV 2 Sport Premium 2)
20.45: Southampton–Arsenal (TV 2 Sport Premium 3)
20.45: Norwich–Newcastle (TV 2 Sportskanalen)
21.00: Crystal Palace–Hull (TV 2 Sumo)
21.00: Liverpool–Everton (TV 2 Sport Premium)

Onsdag 29. januar
20.45: Tottenham–Manchester City (TV 2 Sport Premium)
20.45: Chelsea–West Ham (TV 2 Sport Premium 2)
20.45: Aston Villa–West Bromwich (TV 2 Sport Premium 3)
20.45: Sunderland–Stoke (TV 2 Sportskanalen)

#LagSVUT+-+/-P
1Arsenal22163343192451
2Man City22162463253850
3Chelsea22154343202349
4Liverpool22134553282543
5Spurs2213452926343
6Everton22119235201542
7Man Utd2211473627937
8Newcastle2211383228436
9Southampton228772925431
10Aston Villa2266102229-724
11Hull2265112228-623
12Norwich2265111835-1723
13West Brom2241082429-522
14Stoke2257102236-1422
15Swansea2256112733-621
16Crystal Palace2262141431-1720
17Fulham2261152248-2619
18West Ham2246122233-1118
19Sunderland2246122136-1518
20Cardiff2246121738-2118

Toppscorere:
22 mål: Luis Suárez (Liverpool)
14 mål: Sergio Agüero (Man. City)
11 mål: Daniel Sturridge (Liverpool), Loïc Rémy (Newcastle), Yaya Touré (Man. City)
9 mål: Olivier Giroud (Arsenal), Álvaro Negredo (Man. City), Eden Hazard (Chelsea), Wayne Rooney (Man. United), Romelu Lukaku (Everton), Jay Rodriguez (Southampton)

Liverpools form (liga): U–V–V–T–T–V

Forrige ligaresultat:
Liverpool–Aston Villa 2–2 (1–2)
Mignolet; Johnson, Skrtel, Touré, Cissokho; Gerrard, Henderson, Coutinho (Lucas 46) [Allen 66]; Sterling, Suárez, Sturridge. Benk: Jones, Kelly, Luis Alberto, Moses, Aspas.
Mål: Sturridge, Gerrard

De seks siste (4–1–1):
Bournemouth–Liverpool 0–2 [FA-cup]
Liverpool–Aston Villa 2–2
Stoke–Liverpool 3–5
Liverpool–Oldham 2–0 [FA-cup]
Liverpool–Hull 2–0
Chelsea–Liverpool 2–1

Målscorere denne sesongen (ligamål):
Suárez 22 (22), Sturridge 14 (11), Gerrard 5 (5), Sterling 4 (3), Coutinho 2 (2), Henderson 2 (1), Skrtel 2 (2), Agger 1 (1), Aspas 1 (0), Flanagan 1 (1), Moses 2 (1), Sakho 1 (0), selvmål 4 (1).

Nøkkelstatistikk før kampen: Liverpool har kun tapt én av sine 14 siste Merseyside-derbyer i Premier League.

Evertons form (liga): U–V–U–V–T–V

Forrige ligaresultat:
West Bromwich–Everton 1–1 (0–1)
Howard; Coleman (Stones 79), Jagielka, Distin, Baines; McCarthy, Barry; Oviedo (McGeady 80), Mirallas, Osman (Naismith 89); Lukaku. Benk: Robles, Hibbert, Heitinga, Vellios
Mål: Mirallas

De seks siste (4–2–0):
Stevenage–Everton 0–4 [FA-cup]
West Bromwich–Everton 1–1
Everton–Norwich 2–0
Everton–QPR 4–0 [FA-cup]
Stoke–Everton 1–1
Everton–Southampton 2–1

Målscorere denne sesongen (ligamål):
Lukaku 9 (9), Coleman 6 (5), Barkley 4 (3), Mirallas 4 (4), Naismith 4 (1), Baines 3 (3), Barry 3 (3), Deulofeu 3 (2), Jelavic 2 (0), Osman 2 (2), Oviedo 2 (2), Fellaini 1 (0), Gueye 1 (0), Heitinga 1 (0), Pienaar 1 (1).

Nøkkelstatistikk før kampen: Everton har kun scoret to ligamål før pause på bortebane denne sesongen.

Rutinert kampleder

Martin Atkinson dømmer det 222. derbyet på Merseyside. 42-åringen fra Bradford dømte Liverpools sesongåpning mot Stoke i august, hvor Sturridge ble matchvinner, og bortetapet for Arsenal i begynnelsen av november i fjor.

Everton har hatt ham som kampleder én gang i Premier League denne sesongen, og det var den vellykkede bortekampen mot Manchester United i desember.

Dommeren har delt ut 63 gule kort i løpet av 21 kamper denne sesongen. 13 av kampene har vært i Premier League. I desember delte han ut tre røde kort i løpet av ei uke – noe som hittil er de eneste gangene han har vist ut spillere denne sesongen.

Atkinson har tidligere dømt to Merseyside-derbyer i Premier League, og Liverpool har vunnet begge to. Han får med seg Peter Kirkup og Harry Lennard som assistentdommere, mens Anthony Taylor er oppført som fjerdedommer på Anfield i dag.

Fakta før avspark

* Merseyside-derbyet er tidligere spilt 221 ganger. Det er rødt overtak med 87 seire, 68 uavgjortkamper og 66 Everton-triumfer.

* Liverpool har vunnet 43 prosent av Premier League-kampene mot Everton på Anfield. De blå naboene har kun vunnet to ganger foran The Kop i ligaen siden 1992.

* Det forrige møtet på Anfield, i Liverpools nest siste hjemmekamp forrige sesong, endte målløst.

* De tre siste Merseyside-derbyene har endt uavgjort. Kun én gang tidligere, på 1970-tallet, har det endt med fire uavgjortkamper på rad.

* Dette møtet blir den 190. ligakampen mellom Liverpool-klubbene. Det er det mest spilte derbyet i engelsk ligafotball.

* Liverpool har tapt kun én av de siste 14 ligakampene mot de blå – og det var på Goodison Park i oktober 2010.

* En hjemmeseier vil gi de helrøde deres beste målforskjell etter 23 kamper i en Premier League-sesong noensinne. I dag er den +25, noe den var etter 23 kamper i de foreløpige bestenoteringene – 1994/1995 og 1995/1996.

* Daniel Sturridge har scoret fire mål – to for Chelsea, ett for Bolton og ett for Liverpool – mot Everton i løpet av karrieren.

* Brendan Rodgers jakter på sin første seier over Everton på seks forsøk som manager for Swansea og Liverpool.

* Det er scoret 98 mål i Merseyside-derbyet i Premier League-æraen.

* Steven Gerrard er spilleren som sist scoret hat-trick i derbyet; han gjorde det på Anfield for snart to år siden. Kapteinen har nå nettet åtte ganger mot de blå, og det er kun Ian Rush (25) som har scoret flere for Liverpool mot Everton.

* Kun Manchester City, med 63 mål, har scoret flere ganger i Premier League enn Liverpool, som har 53 fulltreffere, denne sesongen.

* Liverpool har, med sine ni hjemmeseire, vunnet like mange kamper på Anfield denne sesongen som i hele 2012/2013.

* Simon Mignolet og Jordan Henderson har spilt i samtlige Premier League-kamper for de røde siden august.

* Verken Liverpool eller Everton har tapt etter nyttår.

* Roberto Martínez, de blås manager, har vunnet to ganger på ni forsøk mot Liverpool.

* Forrige gang Everton vant på Anfield, var i 1999.

* Evertons tre mål mot Liverpool på Goodison for to måneder siden, i kampen som endte 3–3, var kun andre gang på 94 møter hvor de blå har scoret mer enn to mål mot rødtrøyene fra samme by.

* Everton-spiss Romelu Lukaku har scoret fire mål på sine tre ligakamper mot Liverpool. Men belgieren har samtidig kun ett mål – matchvinnerscoringen mot Southampton forrige måned – i løpet av hans ni siste opptredener i ligaen.

* Blåtrøyenes nåværende målvakt, Tim Howard, er den eneste keeperen som har reddet et derby-straffespark mot Liverpool i ligasammenheng. Det gjorde han da han tok Dirk Kuyts forsøk fra ellevemeteren i oktober 2011.

* Howard har ni «clean sheets» i ligaen denne sesongen. Kun Wojciech Szczesny i Arsenal, med ti, har flere.

* November-møtet mellom lagene var det første Merseyside-derbyet siden 1935 som inneholdt utrolige seks mål.

* Everton har kun ett tap på sine 15 siste ligakamper – hjemme for Sunderland på Boxing Day.

* Goodison-klubben har tre spillere som «alltid» er med: Séamus Coleman, Leon Osman og Kevin Mirallas har spilt samtlige ligakamper denne sesongen. Sistnevnte har faktisk ikke gått glipp av en kamp på over et år.

* Everton har vunnet fire og spilt uavgjort seks ganger i løpet av sine elleve bortekamper i ligaen denne sesongen. Seirene kom mot West Ham (3–2), Aston Villa (2–0), Manchester United (1–0) og Swansea (2–1).

* Gjennomsnittlig kampodds: (Liverpool) 1,81 – (uavgjort) 3,71 – (Everton) 4,37.

Kampen sparkes i gang kl. 21.00 på Anfield i kveld, tirsdag 28. januar, og vi følger kampen minutt for minutt her på liverpool.no – med pause- og sluttrapport i tillegg til spillerbørs like etter kampslutt.

TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo viser ligaoppgjøret direkte, med studiosending fra kl. 20 til avspark og etter kampen.

Vil du ha scoringsvarsler sendt rett til din mobil? Klikk her!

Kilder: Barclays Premier League, lfchistory.net, liverpoolfc.com, whoscored.com, transfermarkt.co.uk, skysports.com, theguardian.com, altomfotball.no, evertonfc.com, lfcstats.co.uk