Innfører dommerspray i England

Premier League annonserer at dommerne skal bruke spray fra og med denne sesongen.

Hjelpemiddelet blir brukt til å merke opp avstand mellom motspillere og ball i frisparksituasjoner, og sprayboksen var en suksess under verdensmesterskapet i Brasil tidligere i sommer.

Muren skal nemlig stå 9,15 meter – altså ti yards – unna ballen på frispark, men spillerne har for vane å gå nærmere og gjøre det vanskeligere for skytteren på ulovlig vis – uten at dommeren får det med seg. Nå kan kamplederne se overtramp mye enklere og straffe spillerne som stjeler noen centimeter.

– Det vil hjelpe oss med å få spillerne tilbake før frispark, og det vil igjen gi det angripende laget en større sjanse til å skape noe på dødballer, fortalte Howard Webb til BBC før VM.

Sprayen forsvinner fra gressteppet etter alt fra 45 sekunder til to minutter. Den ble offisielt godkjent for profesjonelt brukt i 2012 og har siden blitt brukt i flere søramerikanske fotballturneringer. Det internasjonale fotballforbundet vedtok at dommerne skulle bruke den aktuelle sprayen for første gang i en FIFA-turnering under U20-VM i fjor.

Liverpool sparker i gang Premier League-sesongen hjemme mot Southampton, og den kritikerroste sprayen får dermed sin ligadebut på Anfield søndag 17. august.