Liverpool nr. 32 i Europa

De røde fra Anfield raser nedover på rankingen til UEFA. Dersom en skulle kvalifisere seg til gruppespillet i Champions League vil LFC ventelig være i seedingsgruppe tre (av fire).

Som vi var inne på i går har Liverpool falt ned til 32. plass på rankingen til UEFA. Rankingen er basert på hver enkelt lags innsats i Europa de fem siste sesongene, samt nasjonspoengene til det landet klubben kommer fra.

For Liverpool sin del betyr det at man registrerte «egne» poeng i 2009/10, 2010/11 og 2012/13, mens man altså ikke spilte i Europa i 2011/12 og 2013/14. Den beste sesongen i 2009/10, hvor man spilte gruppespill i Champions League (CL) og så kom til semifinalen i Europa League (EL), vil gå ut til neste år slik at man må arbeide hardt for å komme oppover på listen igjen selv om alt ligger til rette for at man igjen vil spille på kontinentet til neste sesong.

De tre beste i Premier League går direkte til gruppespillet i Champions League, mens nr.4 i den engelske ligaen må spille en kvalifiseringsrunde for å komme til gruppespillet. Skulle det da bli tap vil det laget isteden gå inn i gruppespillet i Europa League.

Utover det kvalifiserer vinneren av Capital One Cup (Ligacupen) og vinner eller finalist i FA-Cupen seg til Europa League, samt nr.5 i Premier League. Siden vinneren av Capital One Cup ble Manchester City, og de nærmest garantert kvalifiserer seg til Europa via ligaspill, vil den plassen gå til nr.6 i Premier League. Den siste plassen fra England i EL vil da gå til enten Hull, Wigan eller Sheffield United, siden de er gjenværende i FA-Cupen og Arsenal vil kvalifisere seg via ligaen.

Vi har lekt litt med mulighetene til Liverpool dersom de skulle ende på 4.plass i Premier League og må ut i kvalifisering. Hvis vi tar dagens faktiske tabell, hvor Gerrard & Co ligger på 2.plass, vil mannskapet til Brendan Rodgers gå rett til det lukrative gruppespillet i CL.

Igjen har vi gjort et tankeeksperiment, hvor vi har sett på tabellplasseringene rundt om i de europeiske ligaene pr. i dag. Vi understreker sterkt at de kan bli til dels store forandringer både på lag som ligger an til å gå rett til gruppespill og kvalifisering, men hvis vi setter opp de fire seedingsgruppene som vil være til grunn for trekningen av gruppespillet i CL, er det overveiende sannsynlig at Liverpool vil komme i den tredje av fire puljer, hvor de høyest rankede lagene er i den første puljen.

Vi har satt opp de fire puljene under, og hvor vi hele tiden har prioritert de som er høyest ranket. Lag under som spiller kvalifisering kan bli slått ut, men det vil da bli av lag med en lavere ranking. Lag som skal igjennom en kvalifiseringsrunde er merket *, de som må igjennom to er merket ** etc., mens de som ikke har noen markering pr. i dag ligger an til å gå direkte til det mye omtalte gruppespillet. Tallet foran hvert lag er rankingen laget har hos UEFA.

1. seedingspulje
1. Barcelona
2. Bayern München
3. Real Madrid
4. Chelsea
6. Benfica
7. Arsenal
8. Atletico Madrid
10. Porto*

2.seedingspulje
13. Schalke
15. Borussia Dortmund
16. Paris Saint-Germain
17. Shaktar Donetsk
19. Manchester City*
20. Zenit**
21. Juventus
22. Basel**

3.seedingspulje
24. Bayer Leverkusen*
26. Olympiakos
30. Napoli*
32. Liverpool
33. Sporting
34. Dynamo Kiev**
35. Galatasaray**
37. Athletic Bilbao*

4. seedingspulje
43. Twente**
46. Red Bull Salzburg***
49. Lille*
52. Fenerbahce
54. Roma
58. Standard Liege
94. Lokomotiv Moskva
Monaco