Møt kongen av Vine

Mange supportere av klubblag synes landslagspausene er irriterende, og alltid i veien. Da er det godt en har folk som Kristian von Streng Hæhre fra Jevnaker.

Når landslagspausene står på tre ganger i løpet av høstsesongen er det lite spennende på timelinen på Twitter. Sett bort i fra frykten for at spillerne skal bli skadet, og spekulasjoner rundt Martin Ødegaard, eller om Divock Origi skal returnere, er det nesten ingenting som skjer, uansett hvor ofte en skulle oppdatere. Der kommer Hæhre inn i bildet.

 

Dette er Vine

Et sosialt nettverk som går ut på å lage, dele og følge andre brukere sine videoklipp – eller såkalt mikrovideo blogging.

 

Makslengde på seks sekunder

17 års aldersgrense

Kun til smarttelefon

 

Last ned i AppStore

Last ned i Google Play

Marius Arnesen i NRK omtalte Vine som «kunsten å fortelle noe på seks sekunder». Videodeletjenesten har kommet mye i fokus det siste året, fordi en ikke lenger behøver å vente på høydepunkter fra kampene. Det er alltid noen der ute som har filmet det som skjer, og delt det. Men det kan også brukes til helt andre, og mer underholdende ting.

 

36 år gamle Kristian von Streng Hæhre satte i gang med kunsten med å finne kjente og ukjente film- og TV-øyeblikk, bytte ut hoder og lyd, og gjøre det hele veldig underholdende. En som har fått kjørt seg er Roy Hodgson. Han innrømmer at han ikke er spesielt begeistret for den tidligere Liverpool-manageren:

 

- Jeg skal innrømme at jeg aldri har vært spesielt glad i Roy Hodsgon. Ikke da han var i Norge, ikke da han var i Liverpool, og ikke etterpå heller. Fyren har et imponerende samling av egenskaper som en fotballtrener absolutt ikke bør ha. Uten at jeg skal gå nærmere inn på det, så hadde jeg litt høye leververdier det halvåret han var hos oss.

 

- Det mest positive jeg kan si om Roy Hodgson, er at han er en garantist for middelmådige prestasjoner. Og hvis laget ditt er fullstendig elendig, fungerer jo det ganske bra, men for en klubb som Liverpool var det dårlig match. Dessuten er han forholdsvis flink til å sno seg unna kritikk fra rikspressen i England, og slipper stadig unna med det utroligste. Det er jo ganske imponerende.

David Moyes og Roy Hodgson i dialog på pub.

Roy Hodgson i Forrest Gump.

Hodgson i Take On Me.

All The Single Ladies

I samspill med den nye landslagskapteinen.

Vi må spørre litt om Kristians forhold til Liverpool.

 

- Liverpool har vært laget siden cupfinalen i 1986. Jeg har nok ikke vært like dedikert i alle år siden da, og jeg er for eksempel litt bitter for at nesten hele 00/01-sesongen forsvant blant jobbing og festing. Da jeg begynte å studere igjen høsten 2001 tok jeg gradvis opp igjen interessen, og etter at Benitez tok over har jeg sett stort sett det som går an å se. Jeg prøver å følge med på de aldersbestemte lagene også, og reiser over minst én gang per sesong. Og når barna blir større, har jeg ambisjoner om å få dratt enda litt oftere.

 

Og hva med dagens situasjon?

 

- Jeg er litt bekymret. Jeg er tilhenger av Rodgers, men mener samtidig han fortjener kritikk på noen områder. Forsvarspillet har aldri sett særlig bra ut under Rodgers, og han har hatt snart to og et halvt år på å gjøre noe med det, uten at det er noen forbedring å spore. Og med noen få unntak, er det vi gjør i overgangsmarkedet stort sett tvers av. Vi vet jo ikke helt ansvarsfordelingen mellom Rodgers og overgangskomitéen der, men at endringer i hvordan vi speider og anskaffer nye spillere er nødvendig, synes jeg er åpenbart. Å snakke om å gi Rodgers sparken er selvfølgelig fullstendig meningsløst.

 

- Nå var jeg forberedt på at vi ville starte svakt i år når vi mister vår beste spiller og får mange nye, men at både forsvarsspill og sjanseskaping skulle være så svakt som nå, har overrasket meg. Men jeg tror fortsatt at det vil bli betydelig hyggeligere å være Liverpool-supporter i vår, og håper bare at vi ikke havner altfor langt bakpå frem til da.

 

 

Hæhre jobber innenfor IT, men har ikke videre erfaring fra videoredigering. Noen av personene som er brukt i vinefilmene er kanskje ikke kjent for alle.

 

- Andy Tate har alt. Et brennende engasjement for klubben sin, mer eller mindre innsiktsfulle betraktninger som han gjerne deler og en smelltjukk Manchester-dialekt. En merkelig form for karisma som trekker deg inn. Dessuten symboliserer han den situasjonen United var i under Moyes i vår, noe som er ganske morsomt i seg selv.

Se originalvideoene med Andy Tate her: 1 2 3

- The Wealdstone Raider er en flott blanding av engelsk breddefotball, fylleræl, bygdeoriginal og supporterengasjement. En flis av en kar som villig blåser seg opp. Han funker i mange settinger, men jeg synes det er morsomst å plassere han i fotball på øverste nivå. Han hører overhodet ikke hjemme der, men med litt triksing finner han sin naturlige plass likevel.

Se originalvideoen med Wealdstone Raider her.



- Sinte Goonere er selve symbolet på Arsenal-fansen for meg. Når det går bra, er alle spillerne verdensklasse og Wenger er PLs beste manager. Når det går dårlig, er det frem med høygafler og kjepp, og alle må gå. Det er veldig mye vakker desperasjon å finne på ArsenalFanTV.

 

Se originalvideoen fra ArsenalFanTV her.



- Tancredi er jo veldig godt kjent på Twitter, og kanskje ikke så mye utenfor. Spesielt ikke i Norge. Og særlig i overgangsvinduer figurerer han mye i tidslinjer rundt om. Så en dag kom jeg plutselig over "Everything seems to be set"-videoen, og knakk helt sammen da jeg så fremtoningen og hørte den nasale stemmen med den vanvittige italienske aksenten. Jeg spilte videoen helt til jeg ble drittlei den. Så fikk jeg en idé om at hvis jeg bare satte hodet hans inn i en annen setting, så ville klippet bli like morsomt igjen. Og det viste seg å være sant. Etterhvert fant jeg det bisarre espressino-klippet, som kan plasseres i en hvilken som helst setting. Jo sykere, jo bedre. Dessuten hender det at snuttene lokker frem en respons av Tancredi selv.

 

Filmene til vonstrenginho, som han kaller seg på Twitter, har dukket opp i flere engelske nettaviser, som foreksempel The Mirror. Enkelte har blitt avspilt over én million ganger.

 

- RedmenTV, og den berømte tiraden fra etter Chelsea-kampen i vår, er på mange måter ikke morsomt i det hele tatt. Det er som å pirke i et gammelt, betent sår. Og du vet at du ikke burde gjøre det, men klarer ikke å la være. Alt var jævlig med den dagen. Samtidig er det en så ufiltrert og skandaløs kampreaksjon at den får hysterisk morsomme kvaliteter. Så når jeg har jobbet med det klippet, har det nesten vært en form for terapi for min egen del. Men nå har Redmen-gutta bedt om at bruken av det klippet opphører, og det er vel egentlig greit for oss alle.

 

- Appellen til fan-TV generelt er enkel: Fans er det aller morsomste i fotball. De finner gjerne de mest karrikerte folkene og lar de tømme ut følelser, gleder, nedturer rett etter kamp, når man ofte er på sitt mest irrasjonelle. Og samme hvor sprøe de fremstår, så kan man alltid kjenne igjen seg selv litt.

 

Bildet i saken er tatt av Tor Egil Brevik.

Kristian kan følges på twitter: @vonstrenginho

Og Vine: espressino