Norsk trio tror på ligagull

Stig Inge Bjørnebye, Bjørn Tore Kvarme og Vegard Heggem drømmer om ligagull i mai. De norske eksspillerne forteller til liverpool.no at mye kan tyde på at dette er Liverpools år.

Stig Inge Bjørnebye, Bjørn Tore Kvarme og Vegard Heggem er tre av seks nordmenn med en fortid i Liverpool FC, og spilte til sammen 303 kamper med Liverbirden på brystet i perioden 1992 til 2001. 

 

Bjørnebye spilte samtlige ligakamper i 1996/97-sesongen, og kom med på årets lag. Sesongen da Liverpool stort sett hadde toppet tabellen frem til slutten av mars, og det så ut til at Roy Evans sitt lag skulle hente hjem ligatroféet for første gang på syv år. Til slutt endte laget syv poeng bak Manchester United, på en fjerdeplass bak Newcastle og Arsenal på målforskjell. Mange har pekt på kampen mot Coventry, da Liverpool gikk på et 1-2 tap hjemme etter å ha ledet 1-0.

 

- Jeg spurte Roy Evans hvorfor vi ikke vant ligaen i 96/97, det burde vi ha gjort. Vi var for flamboyant. Det var et lag som helt klart burde ha vunnet ligaen, men vi var for ustabile. Det er noen som snakker om Coventry-tapet, men det handler ikke om ett tap. Det handler om ustabilitet generelt i troppen vår. Vi burde ha vunnet ligaen det året, det mener jeg bestemt, sier Bjørnebye til liverpool.no.

 

Vegard Heggem mener det røde også burde ha vunnet under Rafa Benítez.

 

- Og ikke bare det året (96/97), men i 2008/09-sesongen.  Da var de virkelig gode, og at en ikke vant det året er jo en gåte. Det har vært nære på nok av ganger, sier Heggem.

 

Hva så med denne sesongen?

 

- De har vist at når de spiller ut sitt potensiale så er de best. Spørsmålet er om de klarer å holde det de siste kampene. Det man ofte snakker om når det er en sånn tight innspurt er at vinnerkulturen og vinnererfaringen som ligger der til slutt, og den mangler vi jo. Sånn sett taler det mot oss, men likevel tror jeg vi kan flyte på en sånn bølge av velvilje og lengsel etter at vi nå endelig skal ta det, sier Heggem.

 

Også Bjørn Tore Kvarme tror det er de rødes år. 

 

- Det ser veldig lyst ut, så jeg håper absolutt det. Hele byen fortjener det. I England er selvfølgelig Liverpool laget mitt, men jeg må innrømme at jeg følger mer med på spansk fotball generelt ettersom jeg var der etterpå og fortsatt har flere kjente som er der. Jeg følger naturlig nok med på alle klubber jeg har spilt for.

 

Stig Inge Bjørnebye holdt med Liverpool fra barndommen, og drømmen gikk i oppfyllelse da han signerte for Liverpool i 1992. Han tror utfallet står skrevet i stjernene denne sesongen.

 

- Når jeg ser på statistikken, med tre kamper igjen og du leder i den posisjonen som Liverpool er nå, så skal det statistisk sett gå bra, men det er kanskje også en emosjonell flukt fordi jeg er emosjonelt opptatt av at de skal vinne og jeg håper 

at statistikken kan redde meg så jeg slipper ubehaglige opplevelser og nedturer, men jeg har sagt til mange av de jeg har snakka med at det er «written in the sky this year». Det er 25 år siden Hillsborough, det er 24 år siden en vant ligaen sist og jeg synes noen av resultatene vi har fått den siste tida har gått med oss. 3-2 målet mot Manchester City, tapet til Chelsea og sånne ting gjør meg ganske trygg på at alle skal få en opptur i år.

 

- Liverpool har de siste årene vært et interesseområde for Liverpool-fans, og bare det, fordi det har ikke vært noe med spillet eller prestasjonene som har ført til at det har skapt noen interesse for andre enn de som er hardbarka fra før, men nå er det helt annerledes. Det skaper stor entusiasme for fotballinteresserte mennesker, og ikke de som nødvendigvis har et forhold til Liverpool, og det tror jeg hjelper. Det er litt spesielt, legger 44-åringen til.

 

Heggem tror også de nøytrale vil håpe på et Liverpool-gull denne sesongen.

- De aller aller fleste nøytrale som ikke holder med lagene som kjemper om tittelen holder nå med Liverpool. Jeg har til og med United-fans, som er venner av meg, som sier at «Gerrard er jo egentlig en bra mann». Vi flyter på en bølge som man bare merker og blir løfta av. Det kan være den avgjørende faktoren som blir med helt inn. Jeg håper i hvert fall det.

Han tror ikke Liverpool kan gå på et eneste tap dersom pokalen skal til Anfield:

 

- Jeg tror City vinner sine kamper, og tror ikke vi tåler et eneste tap. Jeg hadde egentlig håpet at det skulle bli uavgjort mot Norwich, slik at en måtte ha innstillingen om at en må vinne. Det gir en mye bedre inngang til kampene. Står det uavgjort nå, med ti minutter igjen, kan en tenke at en klarer seg med det. Plutselig får du en i sekken, og taper kampen. 

 

Bjørnebye liker ikke når laget ligger dypt.

 

- Jeg liker ikke å nevne det en gang, men vi har ikke sett bra ut når vi ligger lavt, og da sier folk at det handler om bakre firer, men det gjør ikke det. For når Liverpool ligger lavt, så mister vi totalt aggresiviteten i midtbaneleddet og Manchester City scoret to mål mot oss hvor de bare tråkla seg gjennom. At vi får det 3-2 målet gjør at det bare må være «written in the sky». At Coutinho er vendt mot eget mål, klarer å vende seg og skyte den i kassa etter at entusiasmen har vært så høy på 2-0, så er det 2-2 og du er pressa, og bang så er det 3-2. Det er litt sånne ting som avgjør en liga.

 

Trioen var på plass på Merseyside i anledning «Celebration of the 96»-kampen på Anfield på mandag.

 

- Det var en stor opplevelse å få komme tilbake, og spesielt når det er helt fullt. Jeg hadde ikke sett for meg dette da jeg dro herfra for 15 år siden. Det er første gang jeg er tilbake for å spille på Anfield. Jeg har vært tilbake og sett noen kamper tidligere, sier Kvarme.

 

- Det er så mange tidligere Liverpool-spillere, som har holdt et høyt nivå og som har spilt i store klubber som sier at «fy søren, denne klubben er spesiell», legger Bjørnebye til.

 

- Jeg var Liverpool-fan fra jeg var seks år gammel. Blodfan liksom. Det ga meg deja vuer fra barndommen når jeg leser at Liverpool er på topp av tabellen. Det bringer frem barndomsminner, kanskje i større grad enn fra min profesjonelle karriere. Barndomsminnene kommer sterkt tilbake når jeg ser at Liverpool er på toppen av ligaen mot slutten av sesongen, uten å si noe negativt om de andre klubbene jeg har spilt for, men dette her er spesielt.